Matcha, alternativa la cafea care câștigă teren

5 decembrie 2025
Imagine articol CIPRA

Matcha a devenit tot mai populară în ultimii ani, mai ales printre tineri, care o văd ca pe o alternativă cool la cafea.  Așa a ajuns să fie prezentă în aproape orice meniu urban și să cucerească tot mai multă lume. Vezi opinia expertului despre matcha și recomandările lui dacă ne dorim s-o includem în meniul nostru.

Matcha este o pulbere fină de ceai verde, folosită de secole în cultura japoneză. Diferența față de ceaiul verde obișnuit: se consumă întreaga frunză măcinată, nu doar infuzia.  Asta înseamnă un conținut mai mare de cofeină și substanțe benefice. Printe calități: stimulează atenția și funcțiile cognitive, îmbunătățește concentrarea, sprijină imunitatea și are efect energizant. În plus, poate contribui și la menținerea greutății corporale.

Sfatul expertului

L-am întrebat pe dr. Șerban Damian, medic și nutriționist, despre asemănările și diferențele dintre matcha și cafea. Expertul CIPRA spune despre cafea că este o băutură cu efecte pozitive, bogată în antioxidanți, care ne oferă, pe lângă energie, o bună digestie și alte beneficii. Matcha la rândul ei conține frunze de ceai verde, deci, ca și cafeaua, aduce și antioxidanți, nu doar cofeină. „Are un efect mai blând și mai prelungit decât cafeaua, fără acele «vârfuri» și «căderi» de energie. Totuși, dacă bei cafea moderat și o tolerezi bine, nu e obligatoriu să o înlocuiești. Matcha e doar o alternativă, pentru cei care prefera un alt gust.

Aproximativ jumătate dintre respondenții CIPRA sunt afectați cel puțin uneori de consecințele lipsei de somn, de la dificultăți de concentrare (57%) sau probleme cu memoria (51%), până la incapacitatea de a fi productivi la job (36%) sau ațipit în timpul zilei (34%).

Cum să o bem pentru maximum de beneficii

Matcha latte, rece sau cald, este varianta preferată de mulți: dulceața laptelui (de obicei vegetal) îi estompează gustul puternic. Cei obișnuiți cu aroma ei o pot bea și preparată tradițional, cu apă fierbinte. Matcha poate fi adăugată și în smoothie-uri.

Cel mai bine e simplă – amestecată cu apă fierbinte (nu clocotită), bătută cu un tel de bambus, dacă vrei să păstrezi tradiția”, spune dr Șerban Damian. „Poți s-o adaugi și în lapte vegetal, dacă vrei un matcha latte, dar fără zahăr adăugat. Ideal e să o bei dimineața sau la începutul zilei, ca sursă de energie și concentrare”, completează dr. Șerban Damian.

Așadar, matcha poate fi o opțiune sănătoasă, mai ales pentru cei sensibili la cofeină.  Important e echilibrul și preferința personală.

Distribuie acest articol