Femeile, restante la capitolul sport și energie
Sportul are puterea să schimbe vieți. Și nu doar prin energia și starea bună de sănătate pe care le oferă, ci și prin creșterea încrederii, autodepășirea limitelor și prin cultivarea spiritului de echipă, acolo unde este cazul. Cu toate acestea, femeile par să aibă dificultăți mai mari decât bărbații când vine vorba de includerea sportului în rutină.
Studiul CIPRA privind obiceiurile cu risc crescut care au un impact direct asupra calității vieții românilor a scos în evidență că femeile au într-o mai mică măsură o viață activă și sunt într-o măsură mai mare lipsite de energie. Doar 30% dintre femei (comparativ cu 39% dintre bărbați) au declarat că obișnuiesc să facă mișcare/sport de câteva ori pe săptămână.
Deși sportul este la îndemâna tuturor, femeile sunt restante la acest capitolul și se declară mai obosite. Azi, cele mai multe job-uri se desfășoară din fața computerului, iar sedentarismul devine un flagel al secolului. Nu ne mișcăm, și totuși (sau tocmai de aceea) suntem obosiți și avem mușchii tensionați. În aceste condiții, sportul ar putea fi „pastila” noastră pentru sănătatea fizică și psihică.
Performanța de zi cu zi
În timp ce unele femei se pregătesc pentru Jocurile Olimpice de la Paris din 2024, altele nu reușesc decât să „alerge” printre sarcinile de zi cu zi. Chiar dacă nu toată lumea își dorește să facă sport, mișcarea este esențială pentru sănătate, indiferent de sex și de vârstă. Iar statisticile arată că persoanele care încep o activitate sportivă din timpul școlii au șanse cu 75% mai mari să practice sportul toată viața! Totodată, abilitățile cresc pe măsură ce exersăm, nimeni nu obține performanță de prima dată, așadar faptul că „nu te pricepi“ nu este o scuză. Dar să vedem și alte motive pentru care multe femei nu fac sport.
Cele mai comune obstacole
Multe femei renunță la activitatea fizică planificată pentru a-și duce la bun sfârșit toate treburile casnice, de serviciu și sociale. Deși cu toții ne confruntăm cu o mulțime de sarcini, e important cum ne setăm prioritățile. Paradoxal, sportul, chiar dacă ne ocupă ceva timp în programul deja încărcat, ne ajută să căpătăm mai multă energie pentru toate lucrurile pe care le avem de făcut.
Timpul este cea mai prețioasă resursă, însă și el poate fi mai bine organizat, pentru că, la o privire mai atentă, fie există timpi morți în programul zilnic, fie avem un randament scăzut din cauza epuizării, iar sportul este cel care ne poate aduce mai mult dinamism, și ne forțează să ne organizam mai eficient.
În ceea ce privește barierele cu care se confruntă femeile, teama de eșec, costurile prea mari sau accidentările sunt cele care le împiedică să practice regulat un sport. Tot ce trebuie să facem este să ne schimbăm mentalitatea și rutina, pentru că pentru fiecare barieră există o soluție.
De ce e important sportul pentru femei
Pentru că aduce detensionare, energie, o stare de bine, limpezește mintea, ajută la pierderea în greutate, dar și la concentrare. Cele mai la îndemână și consumatoare de calorii activități sportive sunt jogging-ul și ciclismul, dar sportul poate fi făcut în intimitatea casei, cu costuri zero! 30 de minute de mișcare pe zi sau măcar 3 ore pe săptămână pot face diferența între un om apatic și unul cu un tonus psihic mai puternic și cu o calitate a vieții mai bună.
Distribuie acest articol