Somnul părinților, esențial pentru funcționarea familiei
Cei care se pregătesc să devină părinți, probabil aud foarte des de la prieteni și rude că primul aspect al vieții care va suferi modificări drastice este somnul. Într-adevăr, în majoritatea cazurilor, somnul părinților nu mai este la fel în primii ani de viață ai copilului.
Primele luni cu un bebeluș pot fi provocatoare – până când cel mic își va forma obiceiuri de somn, e nevoie de timp și de răbdare. Din cauza trezirilor dese în timpul nopții, părinții sunt aproape întotdeauna copleșiți de oboseală. Iritabilitate, stare de epuizare continuă, lipsă de concentrare – sunt câteva dintre efectele orelor puține de somn din timpul nopții ale părinților.
Aproximativ jumătate dintre respondenții studiului CIPRA sunt afectați cel puțin uneori de consecințele lipsei de somn, de la lipsa de concentrare (57%), până la ațipit în timpul zilei. În plus, respondenții au răspuns că au probleme cu memoria, uită lucruri (51%), renunță la activitățile care le fac plăcere (44%), evită interacțiunile sociale (42%) sau nu-și pot face treaba la job (36%) din acest motiv.
Ce soluții există
Doarme bebelușul, doarme și părintele
În primele luni de viață, cei mici au mai multe reprize de somn în timpul zilei, un aspect de care pot profita părinții care pierd somn în timpul nopții. În momentul în care cel mic adoarme ziua, e momentul perfect că părintele să tragă și el un pui de somn în timpul zilei. Un astfel de somn poate fi cu ușurință integrat în categoria “power nap” – este acel somn scurt, de regulă între 10 și 30 de minute, ce are puterea de a alunga oboseala.
O rutină de seară predictibilă
Copiii iubesc rutinele – îi ajută să navigheze prin programul zilei, iar seara, obiceiul băiței, a poveștilor citite sunt semnele care îi anunță că urmează orele de somn de noapte. Stabilește o oră pentru baia celui mic, urmată de pregătirea pentru somn – îmbrăcat cu pijamale, hrănire, cititul de povești sau cântatul unor cântece de leagăn. Zi de zi, aceeași rutină, într-un final cel mic își va forma un ritm al somnului și vor scădea numărul trezirilor din timpul nopții.
Sfatul psihologului (Matei Stănculescu, expert CIPRA) este ca seara, înainte de culcare, să treci pe cât posibil și tu prin același ritual prin care trece copilul, să parcurgi etapele odată cu el, ca să poți să te bagi în pat și să dormi odată cu el.
Aerisește dormitorul înainte de somn
În mod ideal, temperatura din dormitor, în cazul adulților, trebuie să fie mai mică de 20 de grade. Chiar dacă poate să pară ciudat, există un motiv clar pentru care temperatura din camera în care dormim trebuie să fie un pic mai scăzută decât restul casei. Totuși, în cazul bebelușilor, temperatura optimă trebuie să fie ceva mai ridicată, în jur de 20 – 22 de grade, pentru că aceștia nu-și pot autoregla temperatura corpului la fel de bine precum adulții.
Cu 15 minute înainte de culcare, obișnuiește-te să aerisești încăperea în care doarme cel mic, timp de cel puțin 5 minute. Vei asigura aportul necesar de oxigen, dar și de umiditate.
Copilul se trezește des?
Acest aspect se va regla în timp, dar iată sfatul expertului CIPRA pentru a gestiona trezirie dese noaptea: recomand acel co-sleeper – un pătuț care se lipește de patul sau salteaua ta, așa încât copilul să se obișnuiască cu faptul că doarme în patul lui, iar mama să depună un efort minim pentru a-l pune la sân sau pentru a-l liniști.
Cere ajutor familiei și prietenilor!
Dacă ești proaspăt părinte și observi că nivelul de oboseală este din ce în ce mai ridicat, cere ajutor! O vizită a unui bunic sau a unui prieten te poate ajuta foarte mult – poți lăsa bebelușul în grija unui adult cât tu tragi un pui de somn. Te vei simți mult mai bine apoi.
Părerea psihologului despre somnul părinților
Când poate deveni problematică lipsa de somn în cazul proaspeților părinți și ce măsuri s-ar putea lua în astfel de situații ne-a explicat Matei Stănculescu, psihoterapeut și trainer.
«În cazul puțin probabil al depresurizării cabinei în timpul zborului, vă rugăm să vă așezați masca de oxigen mai întâi pe propria față și abia apoi pe fața copilului.» Este ceea ce ne spun însoțitoarele de zbor atunci când decolăm și este o metaforă de care mă folosesc pentru că reflectă exact ceea ce trebuie să facem în viața de zi cu zi. Noi nu putem să fim bine pentru copilul nostru dacă noi înșine nu suntem bine. Când suntem obosiți, suntem irascibili, bosumflați, ne concentrăm greu etc. Toate aceste stări nu ne ajută în relația cu copilul, dimpotrivă. De aceea, este foarte important să fim foarte conștienți de nevoile noastre și să apelăm la toate ajutoarele pe care le avem la îndemână. Dacă e vorba doar de cei doi părinți, atunci pot face cu schimbul. Chiar dacă mama alăptează, poate pregăti câteva pungi cu lapte, pe care să le pună la congelator, în pungi speciale, pentru ca soțul să se poată ocupa de bebeluș, inclusiv să-l hrănească, în timpul în care mama se odihnește. Putem apela și la bunici, la un prieten foarte bun. Este chiar sănătos pentru copil, indiferent de vârstă, să înțeleagă că nu doar mama este persoana de la care se poate hrăni.
Distribuie acest articol