Rutina de seară te ajută să te conectezi cu cei dragi 

16 februarie 2024
Imagine articol CIPRA

Rutina de seară contribuie la unitatea familiei și reprezintă un reper important mai ales pentru cei mici. Chiar dacă timpul pe care-l ai la dispoziție zilnic este scurt, Diana Tache, consilier psihologic, te învață cum îl poți folosi pentru a-ți ajuta copilul să se simtă protejat și în siguranță. Chiar și 10-15 minute de conexiune autentică pot fi suficiente.

Tehnologia pare să ne acapareze mare parte din timp, inclusiv din cel pe care ar trebui să îl petrecem cu cei dragi. De altfel, și datele studiului CIPRA privind utilizarea tehnologiei arată cât de mult folosim smartphone-urile.

Respondenții cercetării despre influența tehnologiei asupra calității vieții au răspuns că petrec în medie, zilnic, 3,5 ore utilizând telefonul mobil. 41% dintre ei au răspuns că petrec cel puțin patru ore pe telefon, iar 29% petrec tot atâta timp la televizor. 

Suntem obișnuiți să fim non stop în alertă, verificând constant emailul sau social media. Însă, parcurgând seara o rutină – pregătirea cinei, cititul unei povești – acest lucru te va ajuta și pe tine să ieși din starea de agitație din timpul zilei“, spune expertul nostru, Diana Tache.

Conectează-te… cu cei dragi. Nu la internet!

Dacă seara alegi să te relaxezi printr-o escapadă în social media sau uitându-te la televizor, în timp, riști să destabilizezi relația cu cei mici. Sfârșitul zilei este un moment perfect de conectare cu aceștia, după o zi încărcată, chiar dacă nivelul de energie este scăzut. Diana Tache, psihoterapeut și consilier psihologic The Mind, explică de ce.

rutina de seară


Momente precum venitul părinților acasă devin repere importante pentru copiii noștri, ele reprezentând modalități de a se raporta la noțiunea de timp, chiar înainte de a învăța să citească ceasul sau să învețe succesiunea zilelor săptămânii. Se observă adesea cum cei mici își reprezintă timpul în funcție de repere din realitatea concretă: după desertul de la gradiniță, merg acasa, sau după ce vine mama de la serviciu ne jucăm jocul preferat, sau după ce servim cina mergem la culcare și citim povestea preferată. 

Cei mici au nevoie de repere stabile în perioada dezvoltării lor, adică este de preferat ca rutinele de seară, de dimineața sau din weekend să fie cât mai puțin variate, pentru ca copilul să simtă ca poate anticipa realitatea, ca își poate reprezenta o succesiune de momente în relație cu cei apropiați și prin urmare să se simtă în siguranță. De aceea, este recomandat ca oriunde ajungem, să păstrăm pe cât posibil rutinele cu care copilul este obișnuit. Așadar, din bagajul de vacanță nu ar trebui să lipsească plușul preferat de copil la somn și desigur poveștile cu care este obișnuit să adoarmă.“   

Nu săriți peste cina în familie!

Obiceiul de a sta toți la masă întărește legăturile în cadrul unei familii. În plus, dacă membrii acesteia au contribuit fiecare la pregătirea ei, crește sentimentul de apartenență, de înrădăcinare în cadrul familiei. Alege rețete ușoare pentru masa de seară, cumpărați împreună ingredientele și împărțiți sarcinile între cei din familie. Copiii pot pregăti apoi masa, în așteptarea mâncării. E un moment perfect pentru a discuta despre ziua ce tocmai a trecut. Cei mici pot trece prin situații dificile la școală, de exemplu, iar seara, la cină puteți discuta despre ele, despre modul în care s-au raportat la evenimente și lecțiile învățate.

Baia de seară 

Cine a spus că baia cu spumă este un răsfăț numai pentru adulți? Pentru copii, mai ales pentru cei cu vârste mai mici, o baie cu spumă poate fi un moment ce-l vor ține minte mult timp. Există pe piață produse special concepute pentru pielea copiilor. Jocul și discuțiile cu cei mici pot aduce mult mai multă armonie în interiorul familiei.

Rutina înseamnă siguranță

Diana Tache ne-a explicat cum ne ajută existența unei rutine de seară să întărim relația cu copiii.

Rolul rutinelor, obiceiurilor din cadrul unui grup, fie el familial sau de altă natură, este de a securiza legăturile dintre membrii grupului, de a oferi sentimentul de apartenență, de siguranță și de conectare emoțională. Familia ar trebui să reprezinte mediul sigur în care copiii se vor dezvolta și prin urmare, momentele de conectare emoțională reprezintă bazele unei dezvoltări armonioase și echilibrate. Studiile arată că este suficient un număr de 10 -15 minute/zi de conectare autentică cu copilul pentru ca acesta să aibă asigurată baza de atașament. Rutina de seară poate reprezenta un astfel de moment de conectare, iar recomandarea este să încercăm să ne dedicăm 100% acestui moment, renunțând la telefonul mobil și la orice alte surse de distragere a atenției.“ 

Aventurile fantastice din povestea de seară

Chiar dacă cei mici știu deja să citească, obiceiul părinților de a le citi seara o poveste îi ajută să creeze o legătură puternică – vei parcurge împreună cu ei povești fascinante, va fi momentul vostru de conectare înainte de somn.

După ce lăsăm telefonul mobil în altă cameră, putem începe rutina de seară care cuprinde următoarele activități: pregătirea și servirea cinei, discuțiile din timpul cinei, pregătirea pentru somn (igiena, pijamaua) și alegerea cărții de povești preferate. Odată parcurse aceste etape, putem începe aventura din lumea poveștilor, alături copil. Este important să ne pregătim timpul astfel încât începerea poveștii să fie cu cel puțin 30 min înainte de ora la care copilul ar trebui să adoarmă. Dacă ne orientăm după acest reper, vom avea o atitudine deschisă și liniștită, atunci când citim povestea, fără a fi presați de ora la care considerăm că cel mic trebuie să adoarmă. De asemenea, recomandarea este să-l lăsăm pe copil să aleagă povestea preferată, chiar dacă vedem că alege aceeași poveste zile la rând. În loc să ne grăbim să-i oferim alte variante din multitudinea de cărți din bibliotecă, mai bine folosim acest moment pentru a afla mai multe despre lumea interioară a copilului. Ce fel de poveste alege iar și iar? Care este personajul preferat? Ce replică a reținut și o rostește în timp ce citim? Ce moment al poveștii este trăit cu intensitate emoțională?“.

Existența unor obiceiuri în familie te ajută să lași deoparte iureșul de peste zi, să îți petreci timp de calitate alături de cei dragi și chiar să ai un somn mai odihnitor.

Studiile arată că este suficient un număr de 10 -15 minute/zi de conectare autentică cu copilul pentru ca acesta să aibă asigurată baza de atașament.

Diana Tache, consilier psihologic
Distribuie acest articol