Consiliul de familie, o modalitate excelentă de a întări relația dintre părinți și copii
O întâlnire periodică a membrilor familiei – atât părinți, cât și copii – în cadrul căreia fiecare are ocazia de a-și expune punctul de vedere, dorințele și nemulțunirile, poate fi extrem de utilă. Consiliul de familie este soluția pentru a lua decizii la care să contribuie toată lumea și pe care toți să le accepte.
În cartea „Cum să crești copii fericiți“, Dr. Rudolf Dreikurs, cel care a continuat și dezvoltat Psihologia Individuală a lui Alfred Adler, prezintă o modalitate eficientă de a construi o relație puternică între membrii familiei, de a-i ajuta să ia deciziile importante împreună. Este vorba despre organizarea periodică a unui consiliu de familie.
De altfel, 75% dintre respondenții studiului CIPRA „Atitudini față de satisfacția asupra vieții de familie“ au răspuns că familia din care provin rezolvă problemele împreună.
Regulile în cadrul unui consiliu de familie
Există și o serie de reguli pe care le expune psihologul Rudolf Dreikurs și care contribuie la întrunirea eficientă a unui consiliu familial.
- În primul rând, o astfel de întâlnire nu trebuie să aibă loc la masă sau atunci când călătorești cu mașina. Trebuie aleasă o dată și o oră când membrii familiei să se întâlnească special pentru a discuta.
- Participarea nu este obligatorie. Dar, dacă familia decide că hotărârile importante se iau în cadrul unor astfel de întâlniri, cei care aleg să lipsească vor trebui să respecte ce au decis ceilalți.
- Este ideal ca astfel de întâlniri să aibă loc săptămânal. De exemplu, în cadrul lor se poate decide felul în care va fi petrecut următorul weekend sau modul de împărțire a bugetului.
- Odată luate deciziile, acestea trebuie respectate pe tot parcusrul săptămânii sau până la următorul consiliu al familiei. Nu pot fi schimbate regulile înainte de organizarea unei noi întâlniri.
- Este indicat să existe și un caiet în care să se noteze deciziile luate în timpul consiliului de familie. Astfel, oricine din familie va putea să consulte caietul pentru a vedea ce anume s-a decis.
De fiecare dată când iau cuvântul în cadrul consiliului, copiii vor experimenta un sentiment de susținere, vor vedea că sunt luați în considerare și ascultați cu adevărat.
Avantajele organizării unui consiliu al familiei
În primul rând, aceste întâlniri periodice sunt ocazii minunate ca membrii familiei să lase deoparte gadgeturile și să se adune într-un singur loc, pentru a discuta, fără distrageri. Deciziile importante în familie pot fi luate astfel. De exemplu, bugetul familiei, afectat de inflație, poate ocupa un rol important în cadrul discuțiilor. Copiii vor învăța astfel că este important ca familia să acționeze ca o echipă atunci când vine vorba de diminuarea cheltuielilor. În același timp, faptul că cei mici își pot expune punctul de vedere și pot fi ascultați le consolidează încrederea în sine.
Apoi, cei mici învață să respecte regulile și învață că o decizie odată luată, trebuie aplicată. Dacă efectele nu sunt cele dorite, vor trebui să aștepte până la următoarea întâlnire pentru a putea propune o modificare. Reziliența este încă o calitate pe care o putem astfel antrena prin aceste întruniri.
Opinia specialistului despre metoda consiliului de familie
Doctor Teodora Tudorache-Ivanov, psihoterapeut sistemic de familie și cuplu, de la clinica The Mind, spune că un consiliu de familie la intervale regulate de timp poate fi o metodă foarte utilă de a preveni sau rezolva eventuale neînțelegeri, de a evalua starea unei relații de cuplu și de a conlucra pentru a putea face față provocărilor.
„În familiile cu copii, în fruntea deciziilor importante stau în mod firesc părinții, care trebuie să transmită un mesaj unitar și să stabilească împreună limite sănătoase. Copiii își pot dezvolta stima de sine și autonomia, pe de o parte primind sarcini adecvate vârstei, pe de alta, fiind incluși, fie și doar la nivel conversațional, în luarea deciziilor. Consiliul de familie poate deveni un mecanism de autoreglare a ecosistemului familial, prin care fiecare membru să simtă că este ascultat și prețuit, chiar și atunci când este mustrat. Implicarea copiilor în elaborarea și negocierea regulilor este un demers sănătos, care le susține încrederea în sine și le validează trăirile. Acest lucru îi va ajuta să se facă mai bine înțeleși, dar și să îi înțeleagă pe ceilalți, fortificând relațiile sociale viitoare“, spune specialistul.
Distribuie acest articol