Factorii care influențează satisfacția asupra vieții de familie în România

16 mai 2022
Imagine articol CIPRA

Cu prilejul Zilei Familiei, ce are loc la nivel internațional pe 15 mai, CIPRA – Centrul de Informare, Prevenire, Risc și Analiză a lansat un nou studiu ce are ca subiect calitatea vieții familiale în România anului 2022.
Realizat cu sprijinul partenerilor de la Reveal Marketing Research, studiul oferă o imagine documentată despre factorii care influențează calitatea vieții în cadrul familiei, analizată pe cinci dimensiuni: interacțiunile cu familia, creșterea copiilor (parenting), stare de bine fizică, stare de bine emoțională și sprijin pentru persoanele cu dizabilități.

Câteva dintre concluziile studiului, privind aspecte precum analiza interacțiunilor cu membrii familiei, felul în care categorii diferite de vârstă se raportează la aceștia și la ideea de parenting și care sunt stările care influențează și determină relațiile familiale sunt redate mai jos:

  • Aspectele cele mai importante care determină calitatea vieții de familie sunt: interacțiunea cu familia (75%), parenting-ul (73%) și starea de bine din punct de vedere fizic (73%). Pe lângă acestea, pentru respondenți contează într-o măsură mai mică o stare de bine din punct de vedere emoțional (67%) și sprijinul acordat persoanelor cu dizabilități (66%).
  • Importanța factorilor familiali și a gradului de satisfacție declarat crește o dată cu vârsta. Prin urmare, cei cu vârstele între 18-35 de ani se declară mai puțin mulțumiți de aspectele investigate fata grupele de vârstă peste 35 de ani.
  • În privința interacțiunii cu familia, timpul petrecut împreună stârnește cele mai pozitive reacții pentru 76% dintre respondenți, în timp ce procentul cel mai mic este înregistrat de afirmația „Membrii familiei mele vorbesc deschis între ei”, cu doar 70%. Ruptura de comunicare și interacțiune este resimțita cel mai puternic de către tineri, unde acest procent ajunge la 51%. Se pare ca generația 35-44 ani și membrii seniori ai familiei, peste 55 de ani, reușesc să își alinieze valorile și atitudinile vizavi de viața în familie, nivelul lor de mulțumire fiind semnificativ mai ridicat pentru toate aspectele testate.
  • Când vorbim de parenting, adică de lucruri ce țin de educație, socializare, grija față de nevoile membrilor familiei, observăm aceleași tipar de comportament pe toate categoriile de vârste. Daca analizăm ierarhia afirmațiilor, cele mai scăzute procente sunt legate de implicarea părinților pe zona de teme și activități școlare (69%), iar pe primul loc este transmiterea valorilor legate de felul în care se iau decizii (75%).
  • În privința nivelului de satisfacție în ceea ce privește starea de bine fizică, primii doi factori, cu procent egal de 72%, sunt îngrijirile medicale și siguranța percepută, acasă, la serviciu, la școală, în comunitate.
  • Pe locul 4 din 5 se află nivelul de satisfacție legat de starea de bine emoțională. Cele mai mari procente sunt în rândul adulților, între 35-45 de ani, care simt într-o mai mare măsură că primesc sprijin emoțional de la prieteni și cunoștințe, dar și ca și-au găsit soluții de gestionare a stresului.
  • Pe ultimul loc se găsesc afirmațiile și calupul de aspecte legate de sprijinul pentru persoanele din familie ce suferă de anumite dizabilități. Pentru acestea, nivelul de satisfacție este undeva la jumătate pentru toate aspectele evaluate – sprijin pentru îndeplinirea obiectivelor, relațiile cu furnizorii de servicii care oferă sprijin acestor categorii de persoane sau sprijinul oferit membrilor cu dizabilități pentru a-și face prieteni.

Distribuie acest articol