Educație financiară pentru cei mici
Felul în care este gestionat bugetul diferă de la o familie la alta, însă este important să îi înveți pe copii despre valoarea banilor și să ai încredere în ei – acest lucru îi ajută să fie responsabili și să se descurce cu mai mare ușurință în diverse situații.
În cadrul studiului CIPRA „Atitudini față de satisfacția asupra vieții de familie“, 67% dintre cei chestionați au răspuns că familiile lor au o modalitate proprie pentru gestionarea banilor.
Însă, indiferent de particularitățile fiecărei familii, copiii pot fi implicați și ei, chiar de la vârste mici, în anumite aspecte legate de planificarea cheltuielilor.
Mici planuri financiare pentru copii
În jurul vârstei de 3-5 ani, copiii pot fi învățați despre valoarea banilor, dar și despre cum să obțină propriile lor economii. De exemplu, pot fi recompensați atunci când dau o mână de ajutor la treburile casnice mai complicate, cum ar fi împăturitul hainelor și așezatul lor la loc în dulap sau curățenia generală. Recompensa nu trebuie să fie mare, ea poate varia între 5-10 lei, în funcție de dificultatea sarcinii prestate.
Nu este indicat ca cel mic să fie recompensat pentru activități pe care e normal să le facă în casă: să își strângă jucăriile de pe podea, să așeze hainele pe care le-a purtat la locul lor. În caz contrar, se va aștepta ca de fiecare dată să primească o asemenea recompensă financiară, chiar și atunci când trebuie să ducă la bun sfârșit sarcini simple.
Copiii capătă încredere atunci când simt că adulții se pot baza pe ei, așa că prichindeii ceva mai mari, de 6-7 ani pot fi încurajați să exploreze teritorii noi, inclusiv să meargă să își comande un suc sau o înghețată, pentru care să plătească singuri, cu atenție. Astfel, se vor putea descurca mult mai bine în absența părinților, de exemplu, când sunt singuri în tabără.
Educație financiară înseamnă
să îi învățăm pe copii să își planifice bugetul
Căutați împreună cu cel mic trei borcane pe care le puteți colora și marca diferit – ele vor deveni cele trei pușculițe ale copilului. În fiecare borcan, cel mic va depune bani, pe măsură ce îi câștigă sau îi primește cu diverse ocazii.
Învățați-l să își împartă sumele de bani, în funcție de planurile pe care le are. Și puteți alege o formulă precum: 50% din bani vor merge către planurile mari – cum ar fi achiziția unei biciclete, a unui joc mai scump. 40% din sumele de bani vor merge către cheltuieli mai mici, ce pot fi făcute mai des: jocuri, înghețată. Iar 10% din bani, către acte de caritate. În felul acesta, cel mic va învăța și importanța solidarității.
În plus, va învăța să aștepte să se adune suficienți bani în borcanul cu bani pentru dorințe mari și va înțelege că acest lucru nu este atât de ușor. Sau va învăța să își facă planuri pentru a aduna mai mulți bani. De exemplu, poate pune la punct idei de mici afaceri – vânzarea jucăriilor cu care nu se mai joacă sau a prăjiturilor făcute în casă, cu ajutorul lui.
De ce e importantă educația financiară în copilărie
Un lucru simplu, precum implicarea copiilor în deciziile financiare ale casei poate însemna mult pentru dezvoltarea lor ulterioară. Îi va transforma în adulți ce vor cântari bine o achiziție importantă, de exemplu. De asemenea, vor învăța greutatea unui lucru mărunt, cum ar fi donarea unei sume de bani, indiferent de sumă, pentru o cauză în care crede (protejarea naturii, salvarea animalelor etc.).
Distribuie acest articol