Obiceiurile familiilor fericite

15 mai 2023
Imagine articol CIPRA

Pe 15 mai este sărbătorită Ziua Internațională a Familiei. Cu toții ne dorim o familie fericită, dar nu întotdeauna știm ce ne-ar face să ne simțim cu adevărat bine alături de cei dragi. Așa că am făcut pentru tine o listă cu câteva dintre obiceiurile familiilor fericite.

Pe 15 mai 2022, CIPRA a lansat un studiu despre calitatea vieții familiale în România, din care a reieșit că aspectele cele mai importante care determină calitatea vieții de familie sunt: interacțiunea cu familia (75%), parenting-ul (73%), starea de bine din punct de vedere fizic (73%), starea de bine din punct de vedere emoțional (67%) și sprijinul acordat persoanelor cu dizabilități (66%).

Cel mai recent studiu CIPRA, realizat anul acesta, confirmă că familia este extrem de importantă pentru starea noastră de bine, având în vedere că 85% dintre respondenții cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani au situat familia și prietenii pe primul loc în topul factorilor importanți în viață. 

Fericit sau nu prea?

Să fii nefericit din când în când în familie nu înseamnă că aceasta este disfuncțională. Nimeni nu este perfect, prin urmare și familiile perfecte sunt rare. Cu toate acestea, psihologii au identificat câteva caracteristici ale fericirii în familie: sprijin, dragoste, grijă, asigurarea securității și comunicarea deschisă. Când aceste nevoi sunt îndeplinite, fiecare persoană din familie se simte importantă, apreciată și respectată, adică fericită.

Dacă privim atent ce caracterizează o familie fericită, vom vedea că există câteva obiceiuri și tradiții care aduc un plus de conectare și înțelegere, ceea ce ajută la satisfacerea nevoilor de bază. Așadar, am încercat să descoperim elementele pe care le au în comun familiile în care domnește armonia și am identificat câteva aspecte pe care le poți implementa și tu în familia ta!

Sărbătorile familiei

Pe lângă sărbătorile creștine și naționale, ziua fiecărui membru al familiei trebuie să fie un prilej de bucurie și sărbătoare. Toți, de la mic la mare, e bine să contribuie și să se implice, făcând din fiecare zi de naștere un moment cu adevărat special! Este important să sărbătoriți și să fiți împreună!

Creați-vă propriile tradiții!

Tradițiile unesc membrii familiei pentru că se creează astfel experiențe și amintiri pozitive. Poate fi un obicei mărunt, restrâns, nu de amploare, dar care să fie specific familiei și care să facă pe fiecare se simte bine. Veți observa că aceste mici tradiții oferă un sentiment de confort și siguranță, dar și de apartenență! De exemplu, în fiecare weekend, gătiți împreună ceva special sau organizați o ieșire la munte, la picnic, la piscină.

De fiecare dată când apar neînțelegeri sau aveți de luat decizii importante, nu uitați de utilitatea organizării unui consiliu de familie.

Obiceiurile familiilor fericite: bucurați-vă de mesele împreună

Acestea este unul dintre obiceiurile de familie cel mai ușor de implementat, dar care oferă foarte multe beneficii. În timpul mesei comunicăm relaxați și asta ne ajută să putem face față stresului și neplăcerilor de peste zi. Este un timp în care poți oferi și primi sfaturi de la cei dragi. Prin urmare, ia masa cu familia oricât de des poți!

Activități de relaxare

Familiile fericite se utiă la filme împreună. O altă activitate deconectantă poate fi o seară de jocuri, în care să vă distrați împreună. Alege jocuri pe care să le poată susține întreaga familie, chiar dacă sunt mai ușoare, atmosfera va fi una plăcută, cu siguranță!

Împarte responsabilitățile!

Familiile fericite lucrează împreună. Este important ca toți membrii familiei să se simtă responsabili pentru bunăstarea lor. Chiar și copiii trebuie să aibă mici atribuții.

5 minute de aur

Familiile fericite se simt mai puternice și au o conexiune trainică. Psihoterapeuții spun că și numai 5 minute pe zi sunt suficiente pentru a realiza această conexiune, indiferent că în acest timp beți o cafea împreună și împărtășiți gânduri, vă plimbați sau vă relaxați pe canapea!

Distribuie acest articol