Responsabilitatea, calea către succes
Responsabilitatea nu este o calitate sau o trăsătură de personalitate, ci o abilitate, care se poate învăța și exersa la orice vârstă.
Cu toții avem nevoie de reponsabilitate în viețile noastre – prin intermediul ei, calea către succes ne devine mai accesibilă. În plus, îndeplinirea sarcinilor, a datoriilor de zi cu zi, aduce multe beneficii, atât pentru sănătatea psihică, cât și pentru starea de bine.
Ignorarea responsabilităților nu este deloc rentabilă pe termen lung, consecințele ei find dintre cele mai grave, atât pe plan personal, cât și social.
Ce de este atât de importantă responsabilitatea
Fiecare pas făcut pe calea responsabilității ne face mai productivi, ne crește stima de sine, ne îmbunătățește relația cu semenii, reduce stresul și haosul din viața noastră și ne ajută să câștigăm respectul celorlalți. Ba chiar putem deveni modele morale pentru cei din jurul nostru.
Succesul, mai aproape de noi
Responsabilitatea este crucială pentru că ne ajută să gestionăm sarcinile pe care le avem, să recunoaștem ușor greșelile și să le corectăm, fără sentimente de vinovăție, rușine sau regrete. Ea este cea care ne ajută să ne clădim un caracter puternic, să devenim mai buni și să ne atingem obiectivele.
O sursă neașteptată de dopamină
Când suntem responsabili, nu amânăm lucrurile. Chiar dacă este dificil să îndeplinim la timp promisiunile sau sarcinile pe care ni le-am asumat, o astfel de reușită se traduce prin mai mult decât o stare de mulțumire. Odată sarcinile realizate cu brio, în creier se secretă o cantitate mai mare de dopamină, numită și hormonul fericirii. Dopamina reduce durerea, ne mărește capacitatea de memorare și atenție și aduce o stare de bine. Și pentru că simțim plăcere, tindem să repetăm acel comportament pentru a experimenta din nou această emoție pozitivă.
Responsabilitatea înseamnă și să gestionăm mai bine timpul pentru a ne îndeplini obiectivele propuse. De altfel, conform studiului CIPRA, printre principalii factori care generează stres sunt situația financiară (40%) și lipsa timpului (34%) – mai ales în cazul celor cu vârsta între 25 și 34 ani. Tocmai din acest motiv, este bine să nu ne supraîncărcăm, pentru că nu vom reuși să ducem la bun sfârșit tot ce ne-am asumat și vom pierde acea foarte valoroasă și importantă abilitate pentru reușită!
5 caracteristici ale responsabilității
Un comportament responsabil implică și alte valori, în primul rând onestitatea, apoi respectul, corectitudinea, curajul și așteptările rezonabile. Responsabilitatea are și un rol social: reglează relațiile cu ceilalți și susține respectarea regulilor impuse de societate.
Cum recunoaștem un om responsabil
- Nu-și găsește scuze
- Nu se plânge
- Este punctual
- Este consecvent
- Știe că încrederea trebuie câștigată, nu impusă
- Este organizat
- Îi respectă pe ceilalți și pe sine
- Este de încredere, își respectă promisiunile și își onorează angajamentele
Cum stimulăm responsabilitatea
De regulă, responsabilitatea se învață încă din copilărie, de la părinți, educatori și profesori. Însă există și excepții, desigur, iar atunci această abilitatea trebuie dezvoltată, indiferent de vârstă.
- Primul pas este să încetăm să ne mai plângem și să acționăm pentru a remedia problema care a apărut.
- Să-ți ceri scuze este un lucru bun, mai ales că asta înseamnă recunoașterea greșelii și implicit asumarea responsabilității pentru aceea ce s-a întâmplat.
- Un alt demers este evitarea amânării lucrurilor. Toate trebuie făcute la timpul lor, iar amânarea poate face procesul chiar mai dificil! A face un lucru cândva nu-i totuna cu a-l face atunci când trebuie și cum trebuie. Asta înseamnă și stabilirea priorităților și luarea măsurilor pentru îndeplinirea lor. Trebuie să fim consecvenți și să respectăm programul propus și asumat de noi.
- Să-ți asumi vina. Să dai vina pe alții este foarte ușor. De fapt, este un mecanism de apărare. E facil să crezi că alții sunt vinovați și nu tu! Asumarea vinovăției însemnă să fii responsabil, adică o persoană puternică și capabilă să găsească soluții, să se perfecționeze și să evolueze!