Ce înseamnă echilibru între viața personală și cea profesională
Echilibrul între viața personală și cea profesională poate avea semnificații diferite pentru fiecare dintre noi. Însă ar trebui să fie comun acceptat faptul că acest echilibru nu se referă la împărțirea timpului în mod egal între muncă și activitățile de recreere, ci la a încerca să te simți la fel de mulțumit și împlinit în ambele sfere ale vieții tale.
Ușor de zis, dar uneori poate fi greu de pus în practică dacă avem un șef dificil, probleme de sănătate sau reponsabilități foarte mari acasă ori la serviciu. Este imposibil să anticipăm toate variabilele, așa că important este să facem măcar ceea ce ține de noi. Așadar, un echilibru sănătos între viața personală și cea profesională înseamnă mai degrabă:
- Predarea unui proiect în termenul în care este solicitat, fără a afecta timpul petrecut cu familia și prietenii sau timpului dedicat pasiunilor;
- Timp suficient la dispoziție pentru a avea un somn odihnitor și a ne hrăni în mod optim;
- Atunci când suntem acasă, să nu ne gândim la ceea ce se întâmplă la muncă.
Soluția pare la îndemână
Invitați să numească factorii care cred că pot promova echilibrul dintre viața personală și cea profesională, românii oferă câteva soluții viabile care, puse în practică, pot genera reale transformări.
41% din cei intervievați au indicat curajul de a face schimbări care îmbunătățesc viața ca fiind un factor determinant al echilibrului personal-profesional. În plus, 51% din ei cred că e nevoie de o organizare mai bună, astfel încât să existe timp suficient și pentru profesie, și pentru viața personală, iar 43% cred că un factor determinant al acestui echilibru ar fi un plus de timp dedicat pasiunilor.
Să vedem partea plină a paharului!
Cum ne putem detașa de elementele stresante din viața noastră, astfel încât să reușim să avem o calitate mulțumitoare a vieții, explică în continuare Matei Stănculescu, psiholog, trainer și coach ACC, www.themind.ro.
Din motive de supraviețuire, în cei peste 300.000 de ani de evoluție pe Pământ, a fost mult mai important pentru om să rețină culorile unui șarpe veninos de care să se ferească, dar complet irelevant să rețină culorile unui fluture inofensiv. Iar acest reflex de gândire a rămas și astăzi. Mintea noastră pune extrem de mult accent pe ce nu merge, pe greșelile făcute, pe ce nu ne convine, pe ce ar putea funcționa prost. Pentru că toate astea reprezintă de fapt, o frică de ceva: eșec, să nu dezamăgesc, să nu rămân fără bani (și deci fără casă, mașină, mâncare etc), să nu mă fac de râs ș.a.m.d.
Astfel, cel mai bun lucru pe care îl putem face este să ne antrenăm mintea spre a vedea și lucrurile pozitive din viața noastră. Iar asta nu pentru a ne îmbăta cu apă rece, ci pentru că acolo sunt în general și resursele de care avem nevoie ca să depășim obstacolele, problemele.
Distribuie acest articolAducerea minții în prezent prin practicarea unor exerciții de recunoștință, mindfulness, respirație conștientă, yoga poate să ne aducă echilibrul mental de care avem nevoie pentru a înfrunta problemele inerente ale vieții cu calm și minte limpede. Iar rezultatele vor fi net superioare.
Mihai Stănculescu, psiholog