Efectele pozitive ale sentimentului de recunoștintă

11 august 2022
Imagine articol CIPRA

Fiecare zi vine cu un motiv de recunoștință, iar dacă ai păstra acest lucru în minte mereu, ai putea descoperi lucruri uimitoare în jur. 

O cafea delicioasă  în drumul spre birou, o ieșire în oraș cu prietenii, un copil drăgălaș care îți zâmbește pe stradă, un proiect reușit sau o cină gustoasă alături de cei dragi, sunt toate surse de bucurie. 

Datele studiului CIPRA „Obiceiuri cu risc crescut care au un impact direct asupra calității vieții românilor“ arată că 54% dintre cei chestionați sunt  mulțumiți de activitățile pe care le fac pentru dezvoltarea personală. În plus, 58% dintre ei au răspuns că sunt mulțumiți de echilibrul dintre viața profesională și cea personală. Cu cât suntem mai recunoscători pentru ceea ce avem și facem, cu atât mai bine aspectată este calitatea vieții noastre.

Cheia este sentimentul de recunoștință

Exersarea acestuia, prin practicarea anumitor obiceiuri simple, te ajută să îți îmbunătățești vizibil starea de spirit. 

Conform unui studiu al Universității Harvard, recunoștința este asociată cu o creștere a nivelului de fericire. În momentul în care esti recunoscător, apreciezi ceea ce ai, în loc să cauți mereu mereu altceva care să te facă mai fericit, mai împlinit. 

De exemplu, pune puțin pe pauză ritmul nebunesc al unei zile și spune-le celor din jur pentru ce le ești recunoscător. Suprinde-ți partenerul de cuplu, părinții sau prietenii cu un mic cadou, într-o zi în care în mod normal nu ar fi niciun motiv de sărbătoare. „Vă mulțumesc pentru tot ce ați făcut pentru mine, pentru faptul că m-ați sprijinit și mă spijiniți în continuare“ – ar fi un bun exemplu de mesaj.

Recunoscător poți fi și pur și simplu pentru că… te simți bine. Când starea ta de sanatate sau a cuiva drag nu este tocmai bună, apreciezi mult mai mult momentele în care viața decurge fără grija unui diagnostic îngrijorător. 

Scrie într-un jurnal motivele pentru care ești recunoscător

Poți scrie zilnic sau poți alege o zi din săptămână în care să scrii despre cele întâmplate în ultimele zile. În loc de jurnal, poți cumpăra un borcan mare în care să introduci periodic câte un bilețel pe care scrii motivul recunoștinței. La final de an, vei vedea, citind mesajele scrise, că ai avut un an frumos, plin de lucruri minunate, chiar daca ai înfruntat și zile mai grele.

Dacă toate acestea poate ți se par greoaie, așază-te pur și simplu confortabil și gândește-te la lucrurile frumoase din ziua ce tocmai a trecut. Fă un inventar al zâmbetelor adunate de-a lungul zilei: vânzătorul de la magazin care ți-a urat o zi bună, prăjitura savurată la prânz, șoferul care ți-a făcut loc în trafic. A fi recunoscator nu necesită efort, e nevoie doar de o inimă deschisă. 

Distribuie acest articol