Mănânci prea multe alimente procesate?
Când ziua pare prea scurtă, încercăm să economisim timp pentru a bifa mai multe sarcini. De multe ori, tăiem de pe listă timpul petrecut pentru a găti și apelăm la preparate procesate, care au nevoie doar de încălzire în cuptor, de exemplu. Însă, dacă ne facem un obicei din asta, trebuie să știm că un consum prea mare de alimente procesate nu este deloc o idee bună.
În această categorie de alimente se află burgerii, lasagna, fish fingers, șnițelele sau pizza gata preparate. Dar și orice fel de dulciuri (napolitane, cereale expandate), mezeluri, snackuri, conserve.
Dacă te uiți pe lista de ingrediente, acestea conțin de cele mai multe ori conservanți, coloranți, potențiatori de arome sau zahar în cantități mari care contribuie, în timp, la creșterea în greutate sau la dezvoltarea unor afecțiuni, precum diabetul de tip 2, boli cardiovasculare sau digestive.
Alimentația este aspectul cu impactul cel mai mare pe calitatea vieții, fiind menționat pe primul loc de 45% din respondenții studiului CIPRA și pe locul doi de alți 29%. Datele mai arată că 17% dintre respondenți obișnuiesc să mănânce alimente de tip fast-food, 80% dintre români consumă zilnic sau aproape zilnic produse de panificație, iar 72% includ la fel de des în meniu dulciuri, alimente adesea lipsite de beneficii nutriționale. 44% dintre români au răspuns că nu au timp să își gătească singuri, iar calitatea alimentației lor are de suferit din acest motiv, aspect susținut și de concluzia că 50% dintre români au probleme cu digestia din cauza alimentației nesănătoase.
Mic dejun dulce?
Pungile de cereale frumos colorate de pe rafturile magazinelor te pot tenta să crezi că sunt o variantă sănătoasă de mic dejun. Însă nivelul zaharurilor conținute de acestea este mult peste cel normal pentru o masă. În plus, dacă îți vei începe ziua cu un mic dejun dulce, va apărea mult mai rapid senzația de foame. Dacă alegi în schimb ca la prima masă din zi să consumi alimente ce nu conțin zahăr, corpul va avea energie pentru mai mult timp. Printre opțiuni: ouă fierte, avocado, brânzeturi slabe, somon afumat, legume din plin. Dacă îți place dulce, optează pentru iaurt simplu cu fructe proaspete adăugate și cereale integrale.
Cum ne afectează alimentele procesate sănătatea
Alimentele care au trecut prin procese complexe până să ajungă la noi în farfurie au un conținut ridicat de grăsimi saturate, nesănătoase și pline de calorii. În schimb, conținutul de nutrienți importanți, cum ar fi mineralele, fibrele și vitaminele este scăzut.
Preparatele gata de consumat conțin, de asemenea, un nivel crescut de sare și zahăr, pentru o mai mare savoare și pentru un termen de valabilitate mai lung. Aportul excesiv de sare poate contribui la creșterea tensiunii arteriale.
Ce soluții avem
Chiar dacă într-o zi nu reușești să gătești acasă ceva sănătos și apelezi la mâncăruri gata preparate, ce trebuie doar încălzite la cuptor sau în tigaie, alege mereu să așezi în farfurie și alimente care să echilibreze balanța. De exemplu, o salată gustoasă, cu legumele tale preferate. Sau câteva murături. Sau ardei copt. Iar când ți-e poftă de o gustare, nu alege snackuri ambalate, ci fructe sau legume proaspete.
Sfatul specialistului
De la chipsuri și pufarine până la pizza congelată sau supă la plic, pe moment pot să pară o alegere bună, gustoasă și convenabilă, dar care sunt efectele lor pe termen scurt și lung ne explică dr. Oana Bulzan, expert CIPRA.
„Consumul de alimente procesate ar trebui să fie excepția, nu regula. Este ca și cum am oferi mașinii noastre combustibil de foarte proastă calitate: merge prost pe termen scurt, iar pe termen lung cedează cu totul. În cazul alimentelor sărace în nutrienți (și, de obicei, bogate în calorii) putem observa la puțin timp după consum apariția disconfortului digestiv – balonare, crampe abdominale și chiar indigestie – și creșterea bruscă a nivelului de zahăr din sânge – urmată, evident, de o scădere compensatoare, acest roller-coaster al glicemiei producând senzația de oboseală și slăbiciune. Aproape că ne vine să dormim cu capul pe masă după prânz sau cină.
Pe termen lung, situația este mai gravă. Consumul de alimente procesate poate produce dezechilibre ale nutrienților în corp, dependență de alimentele bogate în sare, zahăr și grăsimi și, implicit, creșterea în greutate și chiar obezitate. Iar lista continuă: alimentația procesată este asociată cu creșterea riscului de boli cronice precum diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare, hipertensiunea arterială și cancerul.“
Alimente procesate în farfuriile copiilor
Corpul copiilor este în creștere – au nevoie mai mult decât adulții de nutrienți din care să își producă materia primă pentru dezvoltare, spune Oana Bulzan. Specialistul în schimbarea stilului de viață vorbește și despre faptul că gusturile se formează tot în perioada copilăriei.
„Copilul hrănit procesat va dezvolta un apetit pentru alimente cu gusturi intense și nu va mai aprecia gustul delicat din produsele naturale (un măr poate părea acru după ce ai mâncat o bomboană de ciocolată – mâncarea procesată „adoarme” gusturile).
Mai apoi, dacă discutăm despre depunerile de grăsime, trebuie menționat că, odată formate, acestea pot crește sau descrește în volum, însă ele rămân permanent acolo: cu alte cuvinte, un fost copil grăsuț este un adult care se luptă veșnic să își mențină greutatea. Dacă vrem să le dăm copiilor noștri o șansă la o viață cât mai sănătoasă, atunci trebuie să ne asigurăm că alimentația primilor ani de viață este cât mai puțin procesată.“
Distribuie acest articol