Ispitele alimentare și cât de des le putem ceda

29 mai 2023
Imagine articol CIPRA

E adevărat că putem educa orice, inclusiv gusturile, însă dacă ne obișnuim să facem alegeri alimentare bune pe termen lung, o poftă satisfăcută din când în când nu va înclina balanța în defavoarea sănătății sau siluetei. Moderația este cuvântul de ordine.

Alimentația sănătoasă este cheia stării de bine. Așa a reieșit din studiul CIPRA privind cele mai importante aspecte cu impact asupra calității vieții, unde 67% dintre respondenți au declarat că, pentru ei, alimentația se află pe primul loc în acest top. Totodată, nevoia de a consuma alimente gustoase este importantă pentru 74% dintre respondenți, iar răsfățul cu moderație, pentru 28% dintre ei.

Sănătos poate fi gustos

Conștientizăm din ce în ce mai des că alimentația sănătoasă ne aduce multe beneficii. Medicii ne recomandă cumpătare și combinații hrănitoare, ușor digerabile. Dar nu tot ce e sănătos este pe placul nostru. Putem oare să alegem moderația și în același timp să ne răsfățăm simțul gustativ? 

Secretul unei alimentații sănătoase este să evităm excesele. În plus, contează să mâncăm cu gust, să ne placă alimentele pe care le avem în farfurie, mâncărurile să fie slab calorice și în combinații care să ne aducă nutrienții necesari, fără să ne îngreuneze digestia. Simplu de spus, dar mai greu de pus în practică, mai ales când tentațiile pândesc la tot pasul. Faci tot posibilul să mănânci bine, dar poftele tot apar. În loc să le combați și să te simți nefericit, mai bine cedezi din când în când și te bucuri de gust fără vinovăție. Cu limite totul e posibil!

În cât timp dispar poftele?

Specialiștii spun că e nevoie de aproximativ de 3-4 săptămâni pentru ca creierul să uite, spre exemplu, de pofta de dulciuri, și să aleagă alimentele mai sănătoase, care satisfac nevoile nutriționale ale organismului. Mai mult, studiile au arătat că în timpul postului/dietei nivelul hormonului foamei scade. În schimb, în organism se secretă din ce în ce mai multă leptină, hormonul sațietății. Așadar, receptorii gustului vor avea nevoie de dulce sau alte alimente calorice din ce în ce mai puțin.

A ignora poftele, o alegere bună?

Să ignori complet semnalele pe care le primești de la creier nu este tocmai ușor, dar dacă reușești să-ți distragi atenția o vreme de la o poftă care apare brusc – de exemplu, de cartofi prăjiți – poți constata că dispare de la sine. Așadar, bea un pahar cu apă, așteaptă 15 minute, apoi verifică dacă pofta se mai manifestă. Dacă încă îți mai stăpânește mintea, încearcă să-ți păcălești creierul cu o porție din alimentele fercirii. Tot nu funcționează? Atunci răsfață-te cu o cantitate mică din ceea ce poftești!

Derogări de la experți

ispite alimentare

Dr. Oana Pop, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice, specialist CIPRA, ne recomandă să evităm frustrarea, alegând să consumăm din toate alimentele, chiar și din cele pe care le putem încadra în categoria ispite, dar în porții mici și cât mai rar:

Atunci când știm că alegerea noastră nu este cea mai bună, putem folosi farfuria de desert, pentru a limita cantitatea pe care o consumăm. Putem alege un burger, de exemplu, cu tot ce oferă el și nu va fi o problemă dacă se va întâmplă doar o dată la două săptămâni, dar ideal ar fi să-l mâncăm la prânz și să nu-l asociem cu desert sau alcool. Atunci când în proporție de 90% din timp realizăm combinații perfecte și doar în 10% dintre ocazii ne facem poftele (care nu sunt chiar cele mai sănătoase), este în regulă. Asta ne va ajuta să putem respecta planurile alimentare corecte și să fim și fericiți, în același timp!

5 sfaturi pentru a ține în frâu ispitele alimentare

  • Atunci când ești sătul, poftele pot fi puse-n cui, așa că mănâncă puțin și des și nu merge la cumpărături cu burta goală!
  • Nu ține „tentațiile alimentare” la îndemână, pentru că-ți va fi greu să reziști.
  • Include în dieta ta multe fibre, ele te vor ține sătul!
  • Hidratează-te! Uneori setea este confundată cu foamea. Bea apă și e foarte posibil să-ți treacă pofta!
  • Învață să gestionezi stresul! Atunci când suntem stresați, nu reușim să ne stăpânim nici foamea, nici poftele!

Distribuie acest articol