Alimente care ne fac fericiți

25 aprilie 2023
Imagine articol CIPRA

Mâncarea înseamnă de cele mai multe ori plăcere, de aici și nevoia de a consuma alimente gustoase, care ne fac să ne simțim bine. O altă explicație este aceea că alimentele pe care le consumăm zi de zi pot fi cheia pentru deblocarea substanțelor chimice naturale responsabile cu starea de bine din corpul – și din creierul – nostru. Descoperă în continuare o listă de alimente care ne fac fericiți!

Uneori consumăm mâncarea preferată, dar la scurt timp constatăm că nu ne simțim bine. Alteori, după masă avem o stare bună dispoziție, iar ea poate fi în strânsă legătură cu ceea ce am avut în farfurie, pentru că unele alimente stimulează secreția substanțelor „fericirii”, serotonina și dopamina.

 În cel mai recent studiu CIPRA, alimentația este aspectul cu impactul cel mai mare pe calitatea vieții, fiind menționat pe primul loc de 45% din respondenți și pe locul doi de alți 29%. Schimbările pe care le faci în dieta ta nu vor „stimula fericirea” peste noapte, dar cu siguranță ele vor avea un impact benefic în timp.

Hormonii fericirii

Așa mai sunt cunoscute serotonina și dopamina, doi neurotransmițători care ne influențează starea de bine.

  • Serotonina aduce bună dispoziție și un somn bun. Când nivelul de serotonină este scăzut, crește riscul de depresie, deși nu se știe cu certitudine dacă aceasta este cauza principală.
  • Dopamina stimulează motivația, atenția și recompensa emoțională. Satisfacția pe care o simțim atunci când realizăm un obiectiv se datorează parțial unei cantități mai mari de dopamină. Un nivel căzut de dopamină este asociat cu pierderea interesului pentru un scop.

Vestea bună: fructele, legumele și cerealele integrale sunt în topul alimentelor care stimulează secreția acestor substanțe, mai ales cele care conțin carbohidrați complecși.

Pune accentul pe carbohidrații complecși

Pentru producerea de serotonina este nevoie de un aminoacid numit triptofan, care se află în carbohidrații complecși. Poate fi dificil să absorbim triptofanul, dar șansele cresc când consumăm mai multe alimente care îl conțin, cum ar fi ouăle, brânza, nucile, carnea albă, peștele gras, ovăzul și ciocolata cu cel puțin 70% cacao.

B-urile îți fac bine

Ouăle conțin grăsimi sănătoase, proteine și vitamine B importante. Toate acestea contribuie la funcționarea sănătoasă a creierului. Studiile sugerează ca deficiențele de vitamina B pot duce la o producție redusă de serotonină și chiar la oboseală. Alte surse de vitamine B includ cereale integrale, carnea roșie, lactatele, fasolea, bananele, avocado, legume verzi și sfecla roșie.

O dietă săracă în acid folic (vitamina B9) crește riscul să ne simțim deprimați, în special pentru persoanele în vârstă. Folatul se găsește în legume verzi, citrice, ficat, fasole. Vitamina B6 este și ea importantă pentru starea de bine și o poți asimila în special din somon, ton sau ficat.

Pește pentru un plus de dopamină

Peștele gras, inclusiv somonul, sardinele, păstrăvul și macroul conțin grăsimi omega-3 cu lanț lung, care sunt importante pentru funcționarea creierului. Stridiile și fructele de mare sunt și o sursă de zinc, care este implicată în aproape fiecare aspect al funcției creierului, iar cercetările sugerează reducerea furiei și depresiei la femeile tinere care consumă suficient din acest mineral. Zinc poți prelua și din nuci sau semințe.

Aromă de scorțișoară

Puțină scorțișoară are beneficii mari asupra dispoziției, deoarece este încărcată cu antioxidanți, combate inflamația și protejează împotriva bolilor neurodegenerative, precum demența. De asemenea, pare să aibă un efect pozitiv asupra stării de spirit, așa că presară condimentul aromat pe pâine prăjită sau adăugă-l în cafea pentru un „vârf de fericire”.

Verdele aduce bucurie

Toate legumele cu frunze verzi conțin un nivel ridicat de magneziu, un mineral cu efect relaxant, care poate stimula serotonina! Îl poți asimila și din migdale, caju, ovăz, semințe de dovleac, banane, struguri, stafide, ananas, cacao.

Distribuie acest articol