Ce ascunde oboseala?

4 aprilie 2023
Imagine articol CIPRA

Oboseala nu vine doar din lipsa somnului, ea poate avea multe cauze pe care nici nu le bănuim, de la depresie și suprasolicitare până la unele dereglări hormonale. 

E primăvară, iar schimbarea anotimpului determină organismul să se adapteze la noi condiții de mediu. Acest lucru se traduce prin stres, care la rândul lui duce la stare de oboseală. Este ceea ce obișnuim să numim astenie. Însă, de multe ori, oboseala poate fi cauzată de una sau mai multe probleme de sănătate, dar și de stilul de viață – de exemplu, de obiceiurile nu tocmai benefice.

Studiul privind obiceiurile cu risc crescut care au un impact direct asupra calității vieții românilor a arătat că cei cu vârste între 35-44 ani spun în mai mare măsură că somnul lor este de o calitate slabă (20%). Principalele consecințe ale lipsei somnului sunt lipsa concentrării, mai ales în cazul celor sub 35 ani și renunțarea la activitățile care le fac plăcere – în special în rândul femeilor și tinerilor sub 25 ani. 

Hormonii și oboseala

Dr. Emin Mammadov, medic specialist endocrinolog, spune că o cauză clară a oboselii poate fi dificil de identificat, tocmai pentru că există multe posibilități. Însă uneori, hormonii sunt de vină pentru că te simți lipsit de vlagă.

oboseala

Rolul medicului endocrinolog este să încerce să facă o conexiune între diferite simptome ca să-și dea seama dacă există o problemă hormonală și dacă da, să recomande analizele necesare pacientului. Cel mai des întâlnit dezechilibru hormonal este deficitul de hormoni tiroidieni (hipotiroidism), care se manifestă prin mai multe simptome, precum retenție de lichide (edeme, mai ales dimineața, în jurul ochilor), creștere ponderală, lentoare fizică și psihică, subțierea și căderea părului, bradicardie (bătăile inimii rare) etc. Pe de altă parte, și excesul de hormoni tiroidieni duce la oboseală, dar aici e vorba mai degrabă de scăderea rezistenței la efort, cu bătăile inimii frecvente (tahicardie, palpitații), scăderea în greutate, tremur, transpirație accentuată, anxietate etc.”.

Alte dereglări hormonale care conduc la oboseală

Știai că estrogenul este legat de serotonină, iar serotonina produce melatonină, respectiv hormonul răspunzător de un somn de calitate? Astfel, femeile care se plâng de un somn neodihnitor este posibil să aibă un nivel scăzut de estrogen. Nici cortizolul, hormonul stresului nu-i bun nici în exces și nici atunci când apare un deficit. 

Deficitul de cortizol (hormon produs de glande suprarenale) duce la oboseală cronică asociată cu scăderea rezistenței la efort, scăderea în greutate, scăderea tensiunii arteriale, mai ales la ridicare din pat, greață etc. Excesul de cortizol, de prolactină, de hormon de creștere, deficitul de hormoni sexuali (deficit de testosteron la bărbați sau instalarea menopauzei la femei), obezitatea, diabet zaharat, excesul sau deficitul de parathormon (hormon produs de glande paratiroide), toate acestea pot duce la oboseală”, completează dr. Emin Mammadov. 

Excesele alimentare îți strică somnul

Atunci când nu dormim suficient, organismul are nevoie de combustibil și apar poftele pentru carbohidrați și grăsimi. Paradoxal, când consumăm aceste alimente în exces, somnul ne va fi afectat negativ, neregulat și cu treziri frecvente. O dietă haotică va afecta și ea ceasul nostru biologic și va accentua senzația de oboseală.

Suprasolicitarea este extrem de periculoasă

Muncim mult și asta ne obosește, dar uneori nu părăsim acest ritm, fie că ne dorim venituri suplimentare, fie că nu putem să încălcăm termenii contractuali și astfel ajungem destul de repede la extenuare. Este vorba de burnout, în care ne simțim obosiți la nivel psihic și apoi și fizic. Uneori ieșim din acest cerc al epuizării, însă tot nu ne mai putem odihni pentru că oboseala cronică ne împiedică să avem un somn de calitate.

Distribuie acest articol