Evită depresia de duminică!

24 martie 2023
Imagine articol CIPRA

Pare absurd, dar depresia de duminică există.  Este chiar des întâlnită și, de cele mai multe ori, nu este conștientizată de către cei care se confruntă cu ea.

Deși duminica este ziua menită să ne relaxăm sau să o petrecem odihnindu-ne, pentru mulți devine cea mai deprimantă zi. Sentimentele de tristețe, de deznădejde sau nemulțumire pe care le simți duminica sunt, de cele mai multe ori, provocate de gânduri negative cu privire la îndatoririle copleșitoare din weekend, care nu îți dau răgazul să te refaci, la care se adaugă și stresul cu care știi că te vei confrunta de luni până vineri, la serviciu. 

Sunday Blues este de fapt anxietatea anticipativă, ne gândim la ceea ce ne așteaptă în săptămâna următoare, iar acele gânduri anxioase duc la apariția emoțiilor negative.

Doar 39% dintre respondenții studiului CIPRA consideră că petrec destul timp cu prietenii lor, 46% sunt mulțumiți de frecvența cu care ies în oraș, iar 17% sunt total nemulțumiți de timpul pe care îl petrec pentru relaxare. Totodată, 58% sunt mulțumiți de echilibrul dintre viața personală și cea profesională. Aceste frustări justifică, în majoritatea cazurilor, așa-numitul Sunday Blues.

De ce nu te bucuri de ziua de duminică

Iată doar câteva dintre motivele de weekend care accentuează tristețea de duminică.

  1. Îți dorești ca duminica să dormi pe săturate, dar faptul că deja te proiectezi în săptămâna următoare, în care te așteaptă foarte multe provocări, te poate face să te trezești devreme, crezând că deja e luni. Ceea ce este, desigur, frustrant.
  2. Sâmbăta seara este perfectă pentru o petrecere, mai ales că urmează duminica și poți să dormi mai mult. Urmează o dimineață de duminică târzie, cu stare de vlăguială și somnolență, fără chef pentru nimic, exact ca un pui de depresie.
  3. Cum duminica este o zi liberă, nu vrei să pleci nicăieri, ca să te odihnești, dar sfârșești mutându-te de pe un pat pe altul, fără scop și constați la sfârșitul zilei că nu ai realizat nimic și, practic, nici mai odihnit nu ești. Un vechi proverb spune că o zi în care n-ai făcut nimic e o zi pierdută! De unde sentimentul de inutilitate…
  4. Cum să nu apară o undă de depresie când ai atât de mult lucruri de făcut din punct de vedere organizatoric? Rufe de spălat, mâncare, ordine și curățenie și lista poate continua. Sunt atât de multe sarcini care nu pot fi amânate încât te întrebi dacă duminica este cu adevărat o sărbătoare.
  5. Mulți sunt de părere că duminica timpul zboară! Dimineața te gândești că ai toată ziua la dispoziție, însă când te uiți la ceas nu știi cum a trecut ziua și când a venit vremea apusului.

Ce e de făcut

Când stările de neliniște și tristețe te copleșesc, poți schimba perspectiva, însă mai întâi trebuie să fii conștient de ceea ce simți. Reformulează modul în care privești această zi și fă din duminică ziua ta preferată! Răsfață-te cu ceva bun, petrece timp în aer liber, pictează, fă exerciții, aleargă, meditează, dansează, uită-te la filme, citește sau fă o vizită prietenilor tăi dragi. Pe scurt, fă ceva care să-ți bucure sufletul și vei vedea că vei aștepta cu nerăbdare ziua de duminică. Nu uita că plimbările sunt cele mai simple căi pentru a ne schimba în bine starea de spirit.

Amintește-ți că starea ta de bine mintală este o prioritate și nu trebuie să te simți anxios sau trist, pentru că săptămâna se va încheia mereu cu ziua de duminică.

Sfatul specialistului
pentru a evita depresia de duminică

Diana Tache, psihoterapeut și consilier psihologic The Mind, este de părere că modul în care ne putem bucura de viață este influențat de anumite condiționări pe care ar trebui să le evităm.

<Duminica, o zi în care am putea să ne simțim liberi, devine o zi care ne pune față în față cu noi înșine, cu ceea ce am putea să facem pentru noi. Desigur, dacă știm ce ne-ar face bine, ce ne-ar bucura sufletul. Dacă în această zi ne simțim blocați, fără chef, poate triști, dar dispuși să alocăm ultimele resurse de energie pentru a munci în folosul celorlalți, poate fi semnalul că există o instanță severă în interiorul nostru care ne condiționează relaxarea de anumite realizări. De exemplu: nu ieși la plimbare în parc până nu ai terminat de spălat vasele sau de strâns rufele, sau de aranjat documentele pentru serviciu”. Nu sună cunoscută această condiționare? „Nu ieși afară până nu ți-ai terminat temele, sau ți-ai făcut curat în cameră”. Toate acestea pot deveni condiționări nemiloase în unele cazuri și pot genera sentimente de deznădejde, vinovăție și de pierdere a bucuriei de a fi, de a trăi pentru sine și de a te accepta și iubi așa cum ești.>

 Duminica, o zi pentru sufletul tău

<Ce ai făcut azi pentru sufletul tău? Este o întrebare pe care o adresez des celor cu care lucrez. Nu e de mirare că energia psihică se pierde în timpul săptămânii. Suntem exemplari la birou și ne străduim să fim cât mai buni, performanți, amabili, pentru a ne simți demni de iubire, iar în ziua liberă nu ne mai rămâne decât un strop de energie, insuficientă pentru a ieși din casă, pentru a ne bucura de o plimbare în natură și pentru a ne întreba: „ce-mi doresc pentru mine, ce mi-ar bucura sufletul”?

Un exercițiu util, recomandat de Diana Tache, este să realizăm un cerc al rolurilor pe care le avem în viețile noastre (angajat/colaborator/director, fiu/fiică, soră/frate, soție/soț, iubită/iubit, mamă/tată, colegă/coleg, prietenă/prieten etc. și rolul personal: relația cu noi înșine) și să verificăm cărui rol îi alocăm cel mai mult timp. „S-ar putea să fim surprinși de cât de multă energie investim în anumite roluri și cât de puțin alocăm rolurilor care ne bucură sufletul, iar aici rolul principal îl constituie relația cu noi înșine”, spune ea.

Distribuie acest articol