Recunoști hoții de energie din viața ta?
Uneori ne simțim vlăguiți aparent fără motiv, însă de vină sunt adesea… hoții de energie din jurul nostru, de la locul de muncă sau de acasă. Chiar și modul nostru de acțiune sau felul în care reacționăm poate fi cel care ne păgubește. Dar, de cele mai multe ori, acest „furt” este greu de perceput.
Energia noastră este direct legată de corpul nostru, iar nevoile noastre de bază trebuie îndeplinite corespunzător. Anca Amariei, facilitator wellbeing, terapeut prin yoga și specialist mindfulness, a identificat o serie de factori care ne răpesc energia fără să ne dăm seama.
„Pe lângă o serie de factori fizici – statul foarte mult în casă, absența luminii naturale, timpul excesiv petrecut în fața ecranelor (inamicul numărul unu), permanenta noastră incapacitate de a trăi în momentul prezent, mai există și ruminarea sau reluarea unor situații din trecut, pe care nu mai avem cum să le schimbăm, dar pe care continuăm să le disecăm, ajungând la paralizie prin analiză. În ambele situații, mintea consumă foarte multe resurse făcând scenarii, iar la finalul zilei ne confruntăm cu senzația că suntem blocați, secătuiți de energie”, spune ea.
Este important să ne concentrăm la prezent
Specialistul în mindfulness Caroline Welch pune punctul pe i: „Ne pierdem mereu în gânduri repetitive, care ne scot din momentul prezent. Cei mai mulți oameni rostesc aproximativ 16.000 de cuvinte într-o zi obișnuită, însă gândurile noastre produc alte zeci de mii, dintre care 95% sunt reluări. Ne e atât de greu să ajungem la liniștea noastră fundamentală, pentru că ea este îngropată sub zeci de mii de gânduri”.
Așadar, învață să renunți la emoții negative, să te ierți pe tine și pe ceilalți, să te eliberezi de trecut și să te ancorezi în prezent.
Atenție la persoanele toxice!
Cine sunt ele? Cel mai adesea sunt rudele sau prietenii apropiați! Sunt acele persoane care se plâng, care mereu au probleme, dar nu fac nimic pentru rezolvarea lor pentru că le place să se văicărească. Sunt cei care adoră rolul de victimă și nu vor nicicum să piardă acest statut, pentru că odată cu el nu vor mai avea parte nici de validare, nici de atenție, nici de dragoste și susținere. Însă această atitudine este periculoasă, pentru că atrage energia negativă. Dacă ești într-o asemenea situație, nu te concentra pe probleme, ci pe cum să le rezolvi. De asemenea, renunță la oamenii care doar se plâng.
Persoanele negative te dezechilibrează emoțional, îți schimbă dispoziția. În plus, oamenii toxici te împing să muncești mai mult pentru a-i mulțumi, ceea ce duce la compromisuri care te epuizează fizic și psihic.
Amânarea, unul dintre hoții de energie
Amânarea continuă atrage un stres inutil. Este mai stresant să-ți amintești mereu ceva ce trebuie să faci decât să te ocupi de acel lucru și să-l duci la bun sfârșit. Amânarea deciziilor importante îți scurge energia pentru că aduce o stare de incertitudine și de rău. Ia cea mai bună decizie pe care o poți lua și asumă-ți-o indiferent de consecințe. Totuși, nu lua decizii când ești nervos sau stresat, așteaptă să fii calm și obiectiv. Paradoxal, e mai bine să faci greșeli și să încerci să le repari decât să nu faci nimic și să fii mereu indecis.
Munca în exces dăunează grav energiei
Avem nevoie de odihnă! Rutina zilnică, chiar dacă nu conține activități extraordinare, ne vlăguiește. Este important să avem timp de odihnă, atât fizic, cât și psihologic. Dacă nu ne prețuim pe noi înșine și esența noastră interioară, ne pierdem iubirea de sine, deschizând ușa stărilor de anxietate și depresie și blocăm ușa către cea mai bună versiune a noastră. Stresul ne tensionează mușchii, ne crește ritmul respirației și ne afectează sistemele fiziologice.
De altfel, conform studiului CIPRA privind obiceiurile cu risc crescut care au un impact direct asupra calității vieții românilor, lipsa timpului a fost enumerată de 34% dintre respondenți drept unul dintre principalii factori care cauzează stres – mai ales in cazul celor cu varsta intre 25 si 34 ani.
Dezorganizarea îți face rău
A fi dezorganizat ne consumă energia și timpul, ducând la epuizare. Trebuie să lucrezi pe diferite planuri, începând prin a te organiza mental și apoi a continua prin a-ți organiza viața de acasă și de la birou. Scapă de lucrurile de care nu mai ai nevoie. Organizarea lucrurilor te face să te simți mai bine, îți limpezește mintea și îți oferă energie pozitivă.
Dependențe care nu se văd
Obișnuim să spunem despre cineva că este dependent de droguri, de tutun, alcool, computer, telefon, jocuri, dar dependența emoțională, de care majoritatea oamenilor nu sunt conștienți, este și ea consumatoare de energie. În spatele dependenței se află, de obicei, o teamă ce provine din modul în care te percepi pe tine însuți și abilitățile tale sau din modul în care te raportezi la ceilalți. Agățarea de persoane și lucruri este nesănătoasă, deoarece generează dependență și te face să-ți pierzi energia în loc să o direcționezi spre dezvoltare personală.
Când nu știi să spui NU
Motivul pentru care spui mereu DA tot timpul este pentru că nu știi să spui NU atunci când ar trebui să faci acest lucru. În acest fel te suprasoliciți, ceea ce te afectează fizic și mental.
A spune „nu” altora îți permite să te definești și să-ți protejezi limitele. Evită să faci promisiuni oamenilor, timpul tău este prețios și ar trebui să-l folosești cu înțelepciune.
Distribuie acest articol