Ce este mindfulness-ul și cum ne poate îmbunătăți calitatea vieții

29 iulie 2022
Imagine articol CIPRA

Mintea noastră emană aproape 60.000 de gânduri pe zi, însă doar 5% dintre acestea sunt focusate pe momentul prezent. Ea este cea pe care trebuie să ne-o transformăm în aliat, dacă vrem să ne sporim calitatea vieții și să depășim acest prag modest de doar 5% – este sfatul Ancăi Amariei, specialist CIPRA. Și putem face asta cu ajutorul mindfulness.

Viețile noastre au ajuns să semene mult cu niște carusele și de multe ori devin copleșitoare gândurile zilei. În acest context, auzi tot mai des termenul de „mindfulness“, o serie de tehnici care te ajută să îți eliberezi mintea. Practic faci loc acelui sentiment de bine, ce poate apărea când te oprești să privești sortimentele de ecleruri dintr-o vitrină, de exemplu.

Doar 17% dintre respondenții studiului Obiceiurile cu risc crescut care au un impact direct asupra calității vieții românilor au afirmat că sunt mulțumiți de timpul pe care îl petrec pentru relaxare. O modalitate rapidă de a-ți relaxa corpul si mintea este aceea a pune în practică tehnici de mindfulness.

Ce este mindfulness?

Este o stare. Este alegerea pe care o faci în momentul în care alegi să fii atent la ce e în jurul tău, la ce simți, fără să judeci, fără să iei fiecare gând și să îl diseci. Te transformi practic într-un observator al gândurilor tale. E ca și cum ai sta în mijlocul unei piețe aglomerate și ai privi trecătorii, fără să interacționezi cu ei, fiind însă atent la detalii precum mirosuri, sunete. 

„Practicile regulate de mindfulness și meditație au arătat modificări structurale și funcționale la nivelul creierului. Dacă neuroplasticitatea poate fi antrenată, atunci practicile de mindfulness pot fi considerate esențiale în antrenament“, spune Anca Amariei, absolventă a Neuromindfulness Institute, terapeut C-IAYT certificat prin yoga. 

„Principalul efect al tehnicilor de mindfulness este acela de a aerisi mintea, creând mai mult loc și mai multă claritate. Pornind de aici, există o serie de ‘efecte secundare’ de dorit. În primul rând, vei observa o creștere a capacității de a fi creativ – o minte care iese de pe pilot automat este capabilă să comute de pe modul ‘supraviețuire’ pe modul ’construcție și dezvoltare’. În al doilea rând, vei putea să recunoști mai ușor emoțiile, să le etichetezi și să conștientizezi că tu ești la cârmă chiar (și nu invers!) și în momentele cele mai dificile. Apoi, vei observa o calitate sporită a atenției, însoțită de decizii mai bune, relații mai solide, wellbeing personal crescut și diminuare a stărilor de anxietate“, explică specialistul.

Cum ajungi în starea de mindfulness?

O metodă extrem de eficientă este meditația. Aceasta poate fi practicată (aproape) oriunde, nu e nevoie neapărat de un spațiu anume. Dacă ești la birou, găsește un loc retras, pune deoparte telefonul și concentrează-te asupra respirației. Fii atent la felul în care aerul umple plămânii. Cu fiecare respirație, vei reuși „să golești“ mintea. Chiar dacă apar gânduri în mintea ta, tratează-le ca pe niste vizitatori, observă-le, dar nu începe să le analizezi.

Mindfulness de zi cu zi – cum să fii ancorat în prezent

Zilnic, avem activități repetitive, cum ar fi spălatul pe dinți, spălatul pe mâini, gătitul. A intra în starea de mindfulness înseamnă inclusiv să fii prezent în momentul în care realizezi aceste activități. De exemplu, atunci când te speli pe dinți, nu-ți lăsa mintea să fugă către proiectul pe care nu l-ai finalizat. Concentrează-te pe mișcările mâinilor, pe felul în care spuma îți acoperă dinții. Stai în prezent!

Încă o situație banală – drumul până la birou. Dacă alegi transportul în comun, fii atent la oamenii din jur, la discuții, privește florile pe care le întâlnești în drum. Dacă ești în mașină, observă ceilalți participanți la trafic. În felul acesta mintea nu va fi nevoită să proceseze gânduri după gânduri.

Mindfulness este important și în cazul părinților

În momentele de joacă cu cei mici, fii prezent cu totul în joc, chiar dacă e vorba de 5 sau 10 minute. Nu te lăsa distras de telefon, nu îți lăsa mintea să zboare către alte gânduri. Fii 100% prezent în joc, iar cei mici vor ști că ești acolo pentru ei, doar pentru ei. 

Anca Amariei, facilitator wellbeing: „Nu putem trăi în prezent, în absența minții noastre. Pentru că, fiind responsabilă de gândurile și emoțiile noastre, ea determină răspunsul la experiențele pe care le trăim. Avem nevoie să ne înțelegem mintea, să îi cunoaștem modul de funcționare. Avem totodată nevoie să trecem de la informare la transformare, iar acest lucru se întâmplă cultivând calitatea de a fi conștienți de sine (self-awareness), pentru a putea face alegeri și influența astfel pozitiv dezvoltarea rețelelor neuronale.“

Distribuie acest articol