Puterea limitelor. De ce e uneori necesar să spui „nu“
Învățând să spui „nu“ mai des și mai hotărât, pentru a evita suprasolicitarea sau alte situații care îți provoacă disconfort, vei pune preț pe timpul tău, îl vei folosi mult mai eficient și vei avea o energie mai bună.
Știi acel îndemn pe care îl primești înainte de fiecare decolare, ca în cazul depresurizării avionului, prima dată să ai grijă să îți fixezi ție masca de oxigen, abia apoi să ajuți pe cei din jur? Pornind de la acest exemplu, explorăm modalitățile prin care setarea limitelor te ajută să ai grijă în primul rând de sănătatea ta fizică și psihică, pentru a putea fi cu adevărat de folos atât la job, cât și acasă, în familie.
Pentru 51% dintre respondenții studiului CIPRA „Obiceiurile cu risc crescut care au un impact direct asupra calității vieții românilor“, o organizare mai bună, astfel încât să aibă mai mult timp, este unul dintre factorii care promovează echilibrul personal-profesional. Iar organizarea mai bună vine odată cu setarea limitelor, atunci când este nevoie.
Trasarea limitelor în viață profesională are efecte și în viața personală
Mai ales acum, când mulți dintre noi lucrăm în sistem hibrid sau în continuare doar de acasă, este important să știi când să spui „nu“. În momentul în care ești dispus, de exemplu, să răspunzi la e-mailuri chiar și după încheierea programului de lucru, vei resimți în scurt timp oboseală și frustrare.
Așadar, e foarte important să le transmiți colegilor de muncă foarte clar care sunt limitele tale – între ce ore poți fi contactat telefonic sau prin e-mail, care sunt orele tale de pauză și odihnă.
Profită de orele și zilele libere pentru a te deconecta
Este foarte important să avem zilnic timp liber, de petrecut împreună cu familia, prietenii sau pentru relaxare. Atunci când refuzăm să ne luăm momente de pauză, creierul nostru obosește, iar acest lucru înseamnă o lentoare a acțiunilor. Atunci când ești obosit, nu mai ai același randament în a găsi soluții creative.
Spunând „nu“ lucrului seara sau în weekend, spui de fapt „da“ unei energii mai bune în timpul săptămânii, acea energie creatoare care te duce acolo unde îți dorești, când vine vorba de ținte profesionale.
Expertul CIPRA, Matei Stănculescu, trainer și psiholog The Mind, explică de ce este atât de important să nu ne supraîncărcăm:
„Știți vorba aia, cum că nimic în viață nu e gratis? Cam așa e și cu dansul între DA și NU. Putem să spunem DA pentru o oră de masaj, iar asta va implica faptul că NU stăm peste program. Și invers. Un DA spus nelimitat pentru ceilalți va implica faptul că noi și nevoile noastre rămânem constant la coadă. Din păcate, trăim într-o societate care se ghidează după motto-ul <Capul plecat sabia nu-l taie>, ceea ce pe termen lung ne transformă în niște adulți frustrați, care își reprimă furia sau sfârșesc prin a se refugia în comportamente compensatorii negative.“
Deleagă, deleagă, deleagă!
Un alt lucru ce îți poate ușura munca este să delegi acele activități ce pot fi realizate de colegii tăi. De exemplu, daca ești într-o poziție de conducere, este esențial să știi ce activități îți revin exclusiv tie și ce activități poți delega către colegi. În felul acesta, eviți să pui prea mare presiune pe tine pentru a rezolva task-uri ce nu îți revin.
Învață să te deconectezi, pe bune!
Telefoanele pe care le utilizăm vin la pachet și cu dezavantaje. Unul dintre ele – ești mereu tentat să verifici notificările sosite. Printre ele, multe sunt legate de job. În felul acesta, telefonul te țin practic captiv în programul de lucru, chiar și în orele libere. Învață să ignori mesajele ce țin de job, dacă ajung la tine la ore nepotrivite. Practic, îți spui ție și familiei „da”, în loc să oferi „da“-ul către task-urile jobului, ce pot fi rezolvate în orele de program.
Prioritizează sarcinile!
David Allen, autorul cărții „Getting Things Done: The Art of Stress-Free Productivity“, propune o serie de criterii pentru a reuși să pui în ordine task-urile zilnice:
1. Trebuie făcut
2. Poate fi amânat
3. Poate fi delegat
4. Poate fi refuzat
Aplicând criteriile de mai sus, vei reuși să te organizezi mai bine și astfel să câștigi mai mult timp pentru tine.
Distribuie acest articol