Lumina care aduce bucurie
Lumina naturală puternică stimulează secreția de serotonină, substanță care ne dă o stare de bine. Cu cât stăm mai mult în lumină naturală, cu atât mai eficient pentru noi, chiar dacă și încăperile corect luminate artificial pot avea efecte pozitive asupra psihicului.
Viața modernă este conectată în mare parte la tehnologie și asta ne obligă să stăm în spații interioare, mai mult sau mai puțin luminate, multe ore pe zi. Un studiu realizat la Universitatea Monash din Australia a arătat că, cei care stau suficient de mult în lumină naturală în fiecare zi, vor avea o stare de spirit mai bună, vor dormi mai bine și se vor trezi mai ușor. Dar, cum timpul nu ne permite să petrecem prea mult timp în natură, mai ales pe durata iernii, când se întunecă devreme, trebuie să folosim lumina ambientală pentru a ne susține starea de bine.
Nevoia de a dormi bine este importantă pentru 88% dintre respondenții studiului CIPRA, iar femeile se declară în mai mare măsură lipsite de energie.
Lumina artificială, un înlocuitor necesar
Lumina artificială ne-a adus multe beneficii, dar a provocat uneori și stări mai puțin bune pentru funcționarea corpului. Stimulii luminoși determină anumite reacții în funcție de lungimea de undă, respectiv de culoarea pe care o au. Cercetările arată că o cantitate suficientă de lumină, chiar și artificială, îmbunătățește starea de spirit și nivelul de energie, în timp ce expunerea la o lumină slabă contribuie la instalarea depresiei, atacurilor de panică, anxietății și la alte deficiențe în organism. Prin urmare, cantitatea și tipul de iluminare influențează multe aspecte ale vieții de zi cu zi.
Indiferent dacă este naturală sau artificială, lumina este o forță puternică în viața noastră. Fie prin creșterea luminii într-o încăpere, fie prin scăderea intensității acesteia, starea noastră de spirit poate fi reglată.
Lumina și ritmul circadian
Organismul nostru funcționează după ritmul circadian, de aceea expunerea la lumină și întuneric este foarte importantă. Acest ritm influențează somnul, starea de spirit, de veghe, digestia, controlul temperaturii, concentrarea, apetitul și chiar reînnoirea celulelor.
Cum putem avea un ritm circadian sănătos dacă ne petrecem cea mai mare parte a timpului în medii inundate de lumină artificială? Sau dacă ultimul lucru pe care îl facem înainte de culcare și este să ne inundăm cu lumina artificială din telefon sau televizor?
Cercetătorii recomandă imitarea ciclurilor naturale de lumină naturală cu lumini artificiale. Lumina caldă și puternică este recomandată pentru zi, în timp ce luminile difuze sau lipsa lor sunt recomandate pentru noapte.
Lumina ideală din încăperi
E important ca încăperile în care ne petrecem mult timp pe zi să fie luminate puternic și în lumină caldă, pentru a imita lumina naturală. Lumina intensă, strălucitoare, intensifică reacția emoțională la un stimul, atât pozitiv, cât și negativ.
Dar când lumina este prea multă?
Iluminatul fluorescent nu este o alegere bună pentru un spațiu în care petreci mult timp, deoarece această lumină poate fi dură pentru ochi, scade concentrarea și crește riscul migrenelor. Atunci când lumina naturală nu este disponibilă (prin ferestre mari), putem obține beneficiile iluminării prin becuri cu lumină caldă. Corpurile noastre au nevoie de lumină naturală, mai caldă, motiv pentru care expunerea la lumina albastră (a ecranelor) ne poate împiedica să avem un somn odihnitor.
Beneficiile luminii naturale
Oricât de mult confort am avea acasă sau la birou, atunci când avem ocazia, ar fi bine să petrecem timp în natură, expuși la lumină naturală. Lumina soarelui crește nivelul de vitamina D și are un impact fabulos asupra sănătății noastre mintale. În timp ce absența luminii naturale stimulează producția și eliberarea melatoninei, cea care ne ajută să ne odihnim. Lumina naturală integrată la locul de muncă duce la o reducere a problemelor de sănătate a angajaților, inclusiv dureri de cap și somnolență.
Lumina are un rol important și în timpul meditației
Nu întâmplător, lumina lumânărilor este folosită în cadrul meditației, pentru relaxare.
„O sursă de lumină, lumânarea de exemplu, poate să reprezinte punctul pe care ne focalizăm, ancora, într-un proces meditativ sau de relaxare. Pentru că este foarte greu să îi cerem minții să nu se gândească la nimic, îi putem da astfel ceva de lucru, dar într-un mod constructiv, care să încurajeze detașarea de ceea ce îi este ei cunoscut. În același timp, focusul pe lumina lumânării păstrează atenția orientată înspre exterior, dar și pe momentul prezent. Acesta poate să fie un truc bun, atunci când există foarte multă agitație interioară și este inconfortabil să ne întâlnim cu aceste senzații. Putem porni treptat cu atenția dinspre exterior spre interior, atunci când am reușit să ne stabilizăm și focusul pe senzațiile interne (respirație, bătăile inimii) poate reprezenta o sursă de liniște”, ne recomandă Anca Amariei, expert CIPRA și fondator al Centrului Eka.
Distribuie acest articol