Cum ne influențează culorile starea de spirit
Te simți anxios într-o cameră în care predomină tonurile de roșu? Culoarea albastră te calmează și te relaxează? Da, culorile ne influențează mai mult decât credem!
„Culorile, ca și trăsăturile, urmăresc schimbările emoțiilor“, remarca Pablo Picasso. Culoarea ne poate influența starea de spirit, ba chiar reacțiile fiziologice. Unele culori pot chiar crește tensiunea arterială și stimula metabolismul, altele ne calmează și contribuie la tratamentul unor afecțiuni.
Conform studiului CIPRA, starea de spirit este unul dintre factorii principali care determină calitatea vieții. Totodată, pentru majoritatea repondenților (85%) echilibrul emoțional este esențial. Iar starea de bine și de echilibru pot fi îmbunătățite inclusiv de culorile pe care alegem să le purtăm sau care ne înconjoară.
De altfel, culorile reprezintă o parte importantă în arta marketingului. Ele „vând”, ne stârnesc emoții și impulsionează comportamente subconștiente. Însă au și valoare simbolică, adânc înrădăcinată în cultura din care facem parte. În timp ce albul în țările occidentale semnifică puritatea, în cultura asiatică este culoarea de doliu. Totuși, multe dintre culori au o semnificație universală.
Ce efect au culorile asupra ta
Se pare că, atunci când alegi o anumită culoare, acest lucru are legătură cu modul în care te simți în acel moment, cu energia ta sau cu așteptările pe care le ai, conștient sau nu.
„Pentru că psihologia analitică privește în interior, putem spune că alegerea unei culori este doar o reflectare a stării noastre, iar dacă afirmăm că o anumită culoare ne influențează starea, asistăm de fapt la o activare a unei stări care era deja în interiorul nostru, dar de care nu eram conștienți, și, prin urmare, merită explorată“, spune Diana Tache, psihoterapeut și consilier psihologic The Mind, expert CIPRA.
Calde versus reci
Culorile din zona roșie sunt considerate calde – roșu, portocaliu, galben – și determină emoții puternice, precum furia și ostilitatea, dar pot evoca și sentimente intense de iubire, comunicare și bucurie. Culorile din partea albastră a spectrului sunt reci – albastru, violet, verde – și aduc calmul, relaxarea, dar pot fi și negative, respectiv tristețe sau indiferență.
Negru
Negrul nu se regăsește pe roata culorilor, fiind considerat nonculoare, pentru că el absoarbe toată lumina din spectrul de culori. Emoția pe care o determină depinde foarte mult de preferințele personale. Cu toate acestea, mulți cred că negrul simbolizează lucrurile negative, pentru că de-a lungul istoriei, el a fost legat de moarte, de sentimente de furie, frică și tristețe. Totuși, această nonculoare are și o semnificație pozitivă, fiind asociat cu eleganța și rafinamentul.
Roșu
Declanșează cele mai puternice emoții dintre toate culorile. Această culoare a focului are mai multe asocieri emoționale opuse: este legat de pasiune și iubire, precum și de putere și furie. Roșu este semaforul care ne interzice trecerea, dar și orice obiect care ne avertizează un pericol! Este și o culoare care stimulează, crește energia, tensiunea, metabolismul, apetitul (motiv pentru care o regăsim în restaurante și siglele acestora), dar și furia (de unde și vorba „am văzut roșu în fața ochilor“)! În 2004 a fost făcut un experiment: unii sportivi au fost îmbrăcați în roșu și alții în albastru. Cei care au purtat roșu au câștigat mai multe întreceri.
Albastru
Albastrul este adesea considerat o culoare spirituală, dar și o culoare a calmului și relaxării. Este culoarea cerului și apelor, des întâlnită în natură. Ea este culoarea cea mai preferată în lume, atât de bărbați, cât și de femei. Albastru este și un semn de stabilitate, dar stimulează și creativitatea și determină productivitatea, de aceea e bine să fie folosită în birouri. Dar, pentru că nu există alimente albastre, ea nu este o culoare care să sporească pofta de mâncare, ci dimpotrivă, o diminuează! Dacă vrei să-ți potolești foamea mai ușor, alege veselă albastră și mobilă de bucătărie într-un ton al acestei culori.
Verde
Când spui verde te gândești imediat la natură, la prospețime și răcoare. Dar verdele simbolizează și banii, norocul și sănătatea. Nuanțele de verde pot ajuta oamenii să se relaxeze, dar și să-și crească creativitatea. În același timp, semnifică siguranța și permisiunea. Se spune că atunci când suntem bolnavi și vrem să impulsionăm procesul vindecării, e bine să ne îmbrăcăm în verde!
Galben
Galbenul este o culoare strălucitoare, care aduce veselie. Este culoarea soarelui, cel care ne dă o stare de bine! Galbenul poate atrage rapid atenția, poate părea cald și luminos, dar poate duce și la oboseală vizuală. Galbenul poate crea, de asemenea, sentimente de frustrare și furie. Deși este considerată o culoare veselă, oamenii sunt mai predispuși să-și piardă cumpătul în camere galbene, iar bebelușii tind să plângă mai mult în camere galbene.
Distribuie acest articol