Gestionarea emoțiilor în perioada adolescenței

24 iunie 2022
Imagine articol CIPRA

Adolescența și preadolescența sunt perioade ce ne influențează în mare măsură, ca indivizi. Ne ajută în identificarea emoțiilor și modelarea personalității. În momentul de față, avem în prim plan o serie de terapii sau metode de coaching și autocunoaștere care ușurează această călătorie către sine. În același timp, toate aceste terapii țin cont și de mediul în care ne dezvoltăm. 

Potrivit specialiștilor, există trei piloni esențiali pentru sănătatea abordată în sens holistic: fizic, mental și social. Atunci când ne referim la planul fizic, vorbim despre felul în care reacționează corpul nostru. Când ne referim la mental, vorbim despre tipurile de emoții ce trebuie gestionate. Când discutăm despre social, ne referim la relațiile cu cei din jur. 

În cadrul studiului CIPRA „Atitudini față de satisfacția asupra vieții familiale“, se observă o diferență de percepție pe categorii de vârstă atunci când vorbim de aspectele ce țin de starea de bine emoțională.

44% dintre respondenții din categoria de vârstă 18-24 ani au declarat că familia din care fac parte are sprijinul necesar pentru a elimina stresul. Procentul crește la 57% în cazul respondenților cu vârsta cuprinsă între 25-34 de ani, în vreme ce respondenții din categoria de vârstă 35-55 de ani bifează un procent în jur de 70%. Așadar, este nevoie de sprijin pentru adolescenți atunci când vine vorba de gestionarea emoțiilor.

Anca Amariei, facilitator wellbeing

Anca Amariei, expert CIPRA în calitate de facilitator wellbeing și terapeut certificat prin yoga, propune în cazul adolescenților descoperirea prin intermediul mișcării intuitive și a respirației conștiente, cu scopul precis de a dezvolta atenția, răbdarea, reziliența, dar, mai ales, grija față de ei înșiși. 

5 sfaturi utile în perioada adolescenței, pentru a-ți spori echilibrul fizic și psihic

  • Cunoaște-ți corpul!

Învață să-ti asculți corpul în momentele sale dificile, când resimți tensiune, disconfort sau senzații neplăcute și ia măsuri în privința asta. Un aspect esențial, care te va ajuta mai departe și ca adult, este dezvoltarea interocepției, a capacității de a merge cu atenția în interior, pentru a identifica stimulii care au un efect asupra organismului.

  • Împrietenește-te cu respirația!

Ia-ți 2-3 pauze scurte în timpul zilei, poate chiar înainte de momente care știi că vor fi mai tensionate (cum ar fi un examen) sau de activități care implică emoții intense, de exemplu o conversație aprinsă cu părinții. Așază o mână pe abdomen și începe să-ți scoți mintea de pe pilot automat, practicând respirația abdominală. Dacă te ajută, folosește aplicații precum Headspace sau Timer, pentru a-ți ghida respirația timp de câteva minute în fiecare zi.

Nu merge la sală doar pentru că este cool, dacă asta nu rezonează cu ce-ți trebuie ție sau implică exerciții care-ți provoacă durere. Când vine vorba despre mișcare, cheia este să înțelegi când este nevoie de mai multă adrenalină (mergi la zumba, de exemplu), respectiv când este nevoie de odihnă (și poate alegi o clasă blândă de yoga). 

  • Întreabă-te zilnic Ce mi-a plăcut azi la mine?

Notează în fiecare zi răspunsul la această întrebare. Din interacțiunile cu adolescenți, am observat că imaginea de sine e un aspect important, supus însă multor presiuni din exterior. Identificând zilnic cel puțin un motiv pentru care îți ești recunoscător, devii mai conștient de calitățile și abilitățile tale. Poți face acest exercițiu alături de cel mai bun prieten, făcând chiar un schimb de păreri.

  • Asigură-te că ai o rețea de sprijin!

Înconjoară-te de prieteni cu care te simți în siguranță și alături de care poți purta conversații cu sens, fără să te simți judecat sau comparat. Alege să discuți subiecte importante pentru tine, din perspectiva emoțională, practică ascultarea activă și comunicarea asertiva. Gândește-te cum poți cultiva în grupul tău sentimentul real că vă aveți unii pe alții „la bine și la greu“. 

Este nevoie de răbdare. Și de informare

Cu instrumentele de mai sus și cu antrenamentul corespunzător, îți crești șansele să poți gestiona mai eficient complexitatea realității în care trăim. Poate că am fost învățați să credem că responsabilitățile și grijile sunt un subiect de „oameni mari“, însă ele se resimt asupra copiilor și adolescenților. Ei sunt ca niște bureți pentru emoțiile celor din jur. La care se adaugă propriile dileme existențiale și, uite-așa, iese un cocktail de emoții pe care e nevoie să știm să îl consumăm cu măsură. Dar cu sprijin și informare, putem ajunge la acel echilibru mult dorit. 

Distribuie acest articol