Acordă mai multă importanță sănătății mintale

10 octombrie 2022
Imagine articol CIPRA

Pe 10 octombrie este marcată Ziua Mondială a Sănătății Mintale, stabilită astfel în 1992 de Federaţia Mondială pentru Sănătate Mintală (World Federation for Mental Health – WFMH) pentru a trage un semnal de alarmă în ceea ce privește gradul de conștientizare a bolilor mintale și tulburărilor de comportament. 

Reprezentanții Federației își propun o educație mai bună a populației de pe întreg globul atunci când vine vorba de chestiuni referitoare la sănătatea mintală. Tema aleasă anul acesta este „Make mental health & well being for all a global priority“ – un îndemn către toate statele lumii pentru a pune pe agenda publică problema sănătății mintale. 

Tema reflectă contextul dificil cu care ne confruntăm – după pandemia de COVID-19 care a lăsat în urmă un grad ridicat de anxietate, au apărut amenințări precum războiul, nesiguranța energetică, inflația în creștere. Astfel, Federaţia Mondială pentru Sănătate Mintală atrage atenția că guvernele lumii trebuie să ia măsuri pentru a sprijini mai ales populația aflată în situații de risc: cei care trăiesc în medii defavorizate, sărace, vârstnicii, copiii și adolescenții.

Sănătatea mintală, un factor important pentru calitatea vieții

85% dintre respondenții studiului CIPRA „Obiceiurile cu risc crescut care au un impact direct asupra calității vieții românilor“ au spus că nevoia de a avea un echilibru emoțional este importantă și chiar foarte importantă. În plus, 90% dintre cei chestionați au identificat starea de spirit ca fiind un factor determinant pentru calitatea vieții. Sănătatea mintală este importantă pentru fiecare dintre noi, indiferent de mediul din care provenim.

Este vital să fii atent la semnalele pe care ți le transmite corpul și mintea și să te oprești din când în când atunci când simți că ceva nu este în regulă. Un program prea încărcat de muncă, combinat cu sarcinile de acasă poate duce la un sentiment de copleșire. În aceste situații, cel mai indicat este să te oprești, să realizezi care sunt sarcinile care îți „poluează“ o zi și de ce anume te poți debarasa pentru a obține timp în plus pentru tine. 

Nu ezita să discuți cu un specialist!

Atunci când simți că starea ta psihică nu îți mai permite să realizezi la 100% din capacitate activitățile și obiceiurile zilnice, este indicat să apelezi la sfatul unui specialist. O evaluarea psihologică inițială îți poate arăta dacă într-adevăr ai nevoie de sfatul unui psiholog, al unui psihoterapeut sau psihiatru, iar discuțiile cu cineva cu pregătire specifică în acest domeniu te pot scoate din impas. Un specialist pune în context trăirile tale, îți arată și o altă față a situației și te ajută să găsești soluții.

Factori ce contribuie la controlul sănătății mintale

Mai multă mișcare îmbunătățește starea de spirit și ajută creierul. Perioada toamnei te poate îndemna să faci alergări sau plimbări mai lungi în natură, culorile sunt superbe și timpul petrecut în aer liber, deconectant.

Apoi, o alimentație sănătoasă, variată și echilibrată este de ajutor. Include în meniul tău cât mai multe fructe și legume proaspete, dar și nuci și semințe, ulei de măsline și pește gras. Dulciurile și alcoolul ar trebui consumate cu moderație. De asemenea, nu uita să te hidratezi așa cum trebuie. Un consum optim de apă contribuie la reglarea temperaturii și a tensiunii arteriale, te ajută să ai o digestie bună, o greutate optimă, protejează articulațiile, ajută rinichii și îți oferă energie pentru a gândi limpede și a fi eficient. 

Ai nevoie de un… update?

Atunci când te programezi la diverși medici pentru a trata sau preveni anumite afecțiuni, nu uita să pui sănătatea mintală pe lista de priorități. Pentru că, în timp, și mintea ta obosește, nu doar inima, ficatul sau ochii. Iată sfatul lui Matei Stănculescu, trainer și psiholog.

ziua sănătății mintale

„Azi iți iei un telefon ultimul răcnet și merge impecabil. Dar peste 6 luni, 1 an sau chiar 2 parcă e din ce în ce mai lent, nu? Nici bateria nu-l mai ține, aplicațiile se mai blochează și se mișcă din ce în ce mai greu. Dar cum îl resetezi la setările din fabrică…BOOM! E din nou avion.

De fapt, ce se întâmplă este că peste sistemul de operare vin tot felul de update-uri, instalezi o groază de aplicații, primești tone de fișiere și toate astea îi încarcă memoria și îi complică treaba procesorului. Iar când îl resetezi, ștergi tot și devine ca nou. 

 Închipuie-ți că psihicul este sistemul tău de operare. Iar el este încărcat și obosit de fiecare lucru nou pe care îl înveți, fiecare experiență prin care treci, emoțiile pe care le ai, bucuriile, dezamăgirile, frustrările, oamenii din jurul tău și poveștile lor, sarcinile de la serviciu sau ratele la bancă. Aici nu funcționează să dai un reset din fabrică și nici nu ți-ai dori dar, din fericire poți să-l ajuți să se curețe constant de tot ce nu-i trebuie, de tot ce-l ține pe loc, nu-i face bine și îl îngreunează. Cum? Mergi la un specialist din zona de sănătate mintală. El te poate ajuta să eliberezi din prea multul adunat și să îți antrenezi mintea pentru a fi mai limpede în situații grele.“

Distribuie acest articol