Uleiul de măsline, un superaliment ușor de inclus în meniul zilnic

6 iulie 2022
Imagine articol CIPRA

Care sunt cele mai importante efecte ale consumului de ulei de măsline și cum încorporezi în alimentație acest superaliment ca să obții maximum de beneficii afli de la expertul nostru, Oana Bulzan.

Conform unui studiu online derulat de MKOR pentru DARVARI GARDEN pe un eșantion de 1366 de respondenți reprezentativi la nivel național*, 9 din 10 persoane (86%) consumă ulei de măsline, un procent comparabil cu cel al consumatorilor de ulei de floarea soarelui (88% dintre respondenți). 

Dintre aceștia, cei mai mulți folosesc uleiul de măsline în pregătirea salatelor, supelor/ciorbelor și a rețetelor la cuptor sau la grătar. Mai puțin sunt cei care obișnuiesc să încorporeze acest superaliment și în prepararea altor mâncăruri prin care ne putem bucura de beneficiile sale – precum dressingurile, sosurile – sau chiar la prăjit.

Ideal într-o multitudine de preparate

Chiar dacă salatele sunt pe locul 1 detașat când vine vorba de preparatele în care folosim uleiul de măsline ca ingredient, e bine de știut că are și alte utilizări delicioase și foarte sănătoase. 

„Putem folosi uleiul de măsline oriunde este nevoie de grăsime, o consistență mai cremoasă (sau mai pufoasă, după caz): mă gândesc la supe creme, piureuri sau la prăjituri. Mai apoi, uleiul de măsline merge bine în paste tartinabile cum este hummusul, pate-ul de casă sau tzatziki. Nu în ultimul rând, există combinații surprinzătoare pentru pasionații de gusturi atipice precum înghețata de vanilie cu ulei de măsline și smochine. Practic, poți folosi uleiul oriunde simți că gustul se potrivește, păstrând în minte mențiunea că densitatea sa calorică mare ne îndeamnă la moderație cu acest superaliment“ – explică Oana Bulzan, medic și wellness coach.

Uleiul de măsline poate fi folosit în prepararea multor rețete, inclusiv de prăjituri, reprezentând o alternativă mai sănătoasă la unt. În plus, blatul prăjiturii va rămâne pufos mai mult timp.

Cât ulei de măsline poți consuma zilnic

1-2 linguri de ulei de măsline pe zi sunt suficiente pentru a obține maximum de beneficii pentru sănătate, însă doza zilnică recomandată poate să difere în funcție de dieta pe care o adoptă fiecare persoană. De exemplu, în cazul dietelor keto este indicat un consum semnificativ mai mare de grăsimi sănătoase. Uleiul de măsline poate fi folosit la gătit, inclusiv la prăjit, raw în salate și nu numai.

Substanțele binefăcătoare conținute de uleiul de măsline sunt benefice pentru creier și scad riscul de Alzheimer și de depresie, protejează ficatul și vezica biliară, ajută copiii să crească armonios, ba chiar protejează gingiile și dinții. În plus, folosit extern, poate fi un tratament excelent pentru piele și păr.

Uleiul de măsline și sănătatea cardiovasculară

Hipercolesterolemia (colesterolul mărit) este o problemă cu care se confruntă foarte multe persoane. În cazul lor, consumul anumitor tipuri de grăsimi, în special de origine animală, trebuie limitat. Însă uleiul de măsline poate avea efecte pozitive asupra nivelului de colesterol, fiind chiar recomandat de către medici în dieta acestor persoane, tocmai pentru influența sa benefică asupra nivelului de colesterol.  

„Eficiența dietei mediteraneene în reducerea riscului cardiovascular este confirmată prin nenumărate studii, iar vedeta incontestabilă a acestei abordări este fără doar și poate uleiul de măsline. De altfel, intervențiile pentru reducerea colesterolului sunt în general creionate în jurul principiilor acestui stil de viață deci ar fi un nonsens să spunem că uleiul de măsline este contraindicat persoanelor cu colesterolul mare. Dimpotrivă: înlocuind grăsimile săturate cu grăsimi mononesaturate așa cum sunt cele din uleiul de măsline, se observă scăderea colesterolului rău“.

Oana Bulzan, medic și wellness coach

* Studiu realizat în anul 2021 pe un eșantion reprezentativ la nivel național pe criterii de gen, vârstă și distribuție geografică („Consumul de ulei de măsline în România. Studiu de comportamente și atitudini, 2021”, @MKOR Consulting). 

Acest articol este susținut de DARVARI GARDEN.

Distribuie acest articol