Acidul oleic prelungește viața

24 mai 2022
Imagine articol CIPRA

Un acid gras mononesaturat din categoria omega-9, acidul oleic merită să fie cunoscut, apreciat și consumat la scară largă dintr-o multitudine de motive. Să-l incluzi în rutina ta alimentară este cât se poate de simplu, întrucât cea mai bună sursă de acid oleic este una delicioasă și mereu la îndemână: uleiul de măsline.

Oana Bulzan, medic și wellness coach, ne ajută în continuare să descoperim sursele ideale de acid oleic și motivele pentru a-l include cât mai des în alimentația noastră zilnică.

„Acest acid gras, așa cum indică și numele, se găsește în cele mai mari cantități în măsline și în uleiul de măsline în mod special. Este însă prezent în numeroase surse alimentare, fiind, practic, cel mai frecvent întâlnit acid gras din natură. Măslinele au o concentrație mare de acid oleic (55-83%) și sunt până în momentul de față probabil sursa preferată de grăsimi bune din dieta celor care îmbrățișează cu succes stilul de viață mediteraneean. Și carnea, brânza, oleaginoasele (iată, aici găsim iar rădăcina cuvântului), ouăle, avocado sunt bogate în acid oleic. În plus, poate fi produs și de către corpul uman“, spune specialistul. 

O listă-ntreagă de beneficii pentru sănătate

Acidul oleic este cunoscut pentru efectele binefăcătoare pe care le are asupra inimii, creierului și sistemului nervos, fiind folosit cel mai des în prevenția bolilor de inimă și pentru a reduce colesterolul. De altfel, este dovedit că înlocuirea grăsimilor saturate cu grăsimi mononesaturate scade nivelul colesterolului „rău“, LDL. Un consum frecvent de ulei de măsline este important pentru funcționarea optimă a organismului și a imunității, previne bolile cardiovasculare și diabetul, reglează tensiunea, ba chiar scade riscul unor forme de cancer. 

Sursele vegetale de acid oleic sunt prima opțiune

Pentru a-ți îmbunătăți calitatea alimentației și, implicit, a vieții, include în planul tău alimentar cât mai des ulei de măsline și alte alimente bogate în acid oleic, în special de origine vegetală.

„Dezavantajul surselor animale de acid oleic este că, în acest <<ambalaj>>, grăsimile nesaturate vin la pachet și cu grăsimi saturate, situație care nu este întâlnită în cazul uleiul de măsline, de exemplu. De altfel, un studiu realizat de Harvard T.H. Chan School of Public Health și publicat în 2018 în jurnalul medical Circulation a concluzionat că un aport crescut de grăsimi mononesaturate din plante a fost asociat cu o mortalitate scăzută, în vreme ce sursele animale au fost asociate cu mortalitate mai mare“, spune Oana Bulzan, specialist CIPRA.

Pe lângă gustul delicios și proaspăt și asocierea involuntară cu vacanțele la mare, uleiul de măsline este o sursă optimă de acid oleic, cu condiția să optăm pentru un ulei de calitate, extravirgin și în termen de garanție (care să nu fi fost supus procedului de oxidare).

Oana Bulzan, medic și wellness coach

Uleiul de măsline câștigă teren 

Conform unui studiu online realizat de MKOR pentru DARVARI GARDEN, în România consumul de ulei de măsline este comparabil cu cel de floarea soarelui: 86% dintre respondenți consumă ulei de măsline, comparativ cu 88% ulei de floarea soarelui. În medie, respondenții includ în dietă uleiul de măsline o dată la 3 zile, în primul rând pentru paleta largă de beneficii asupra sănătății, fiind apreciat pentru că este un produs natural, dar și pentru aportul de gust și textură în mâncare.

Măslinii sunt cel mai des întâlniți în zonele cu climă temperată, în țări precum Grecia, Italia sau Turcia, unde aceștia se bucură de condiții optime pentru a produce ulei de măsline de înaltă calitate.

Include mai des uleiul de măsline în meniu!

Îl poți folosi pur și simplu pe pâine proaspătă sau prăjită, în salate, dar și atunci când gătești diverse mâncăruri de legume, rețete cu pește, fructe de mare și nu numai.

Acest articol este susținut de DARVARI GARDEN.

Distribuie acest articol