Fructele și legumele verii – combinații creative pentru sănătate și savoare

19 iulie 2022
Imagine articol CIPRA

Vara este sezonul în care mesele nu sunt atât de încărcate caloric, iar cu puțină imaginație și câteva informații despre combinațiile potrivite, putem obține preparate incredibil de gustoase și sățioase din fructele și legumele de sezon.

De altfel, 82% dintre cei chestionați în studiul CIPRA „Obiceiurile cu risc crescut care au un impact direct asupra calității vieții românilor“ au afirmat că a consuma alimente gustoase este foarte important pentru ei. Iar dacă acestea sunt și sănătoase, hrănitoare și prietenoase cu silueta, cu siguranță am tras lozul câștigător. 

Ne putem asigura necesarul de nutrienți consumând doar fructe și legume?

Specialistul CIPRA, Oana Bulzan, medic și specialist în schimbarea stilului de viață, spune că, în ciuda faptului că fructele și legumele sunt pline de beneficii datorită conținutului mare de vitamine, minerale și fitonutrienți, trebuie să luăm în calcul și necesarul organismului de macronutrienți – proteine, grăsimi, carbohidrați. Și acestea din urmă se găsesc în regnul vegetal, astfel: 

  • PROTEINE găsim în leguminoase boabe, fructe oleaginoase, ciuperci și alge. Pentru a ne asigura că avem toate tipurile de aminoacizi (cărămizile din care sunt construite proteinele) trebuie să consumăm zilnic o diversitate cât mai mare a acestor plante.
  • GRĂSIMI se găsesc în fructe oleaginoase, avocado, măsline, nucă de cocos, ciocolată neagră
  • CARBOHIDRAȚII îi găsim în fructe, cereale, amidonoase și unele legume. 

În concluzie, putem să ne asigurăm necesarul de nutrienți din regnul vegetal, dar cu creativitate și varietate. O simplă salată de roșii și castraveți nu ne va duce prea departe din punct de vedere nutritiv.

Oana Bulzan, medic și wellness coach

Roșii cu brânză, un cuplu potrivit?

„Multe persoane au impresia că există anumite combinații magice în nutriție. Adevărul este că un tub digestiv sănătos poate tolera orice combinație de alimente. Roșiile și brânza merg excelent împreună, cu condiția ca în farfurie să avem 80-90% din primul ingredient și cel mult 20% din al doilea. Din păcate, brânza este un aliment foarte caloric pe care noi, românii, obișnuim să îl consumăm în cantități mult prea mari. Așadar, nu combinația e problema, ci proporțiile“ – Oana Bulzan, medic. 

3 combinații inedite

Haide să pornim într-o scurtă călătorie printre arome, gusturi și combinații la care poate nu te-ai gândit, pentru a pune în valoarea ceea ce avem acum pe tarabele din piață.

Un prânz ușor – mămăligă cu sos din fructe

Pare o combinație neobișnuită, dar buncii noștri cu siguranță știu de ea. Pentru început, se fierb fructele  (caise, piersici, vișine sau chiar corcodușe), se dau printr-o sită după ce au dat într-un clocot și s-au înmuiat, se înlătură cojile și sâmburii. Vei obține o supă-cremă din fructul folosit, care se toarnă peste o bucată de mămăligă rece. Îi poți îmbunătăți savoarea, adăugând iaurt grecesc, smântănă sau puțină brânză de capră.

Un desert savuros cu căpșune, miere și frișcă

Din nou, pare o combinație bizară, dar la final, rezultă un gust și o aromă absolut delicioase. Se taie căpșunele în felii sau cuburi, se toarnă peste ele puțină miere (o lingură), se adaugă câțiva stropi de lămâie. Poți râșni și piper roz deasupra. Acesta nu este picant, ci va oferi o notă dulce, lemnoasă desertului. Lasă la frigider preparatul pentru aproape o oră. După ce trece acest timp, pune în cupe de înghețată câte 3-4 linguri de căpșune cu sirop, adaugă peste ele o lingură de frișcă și câteva frunze de mentă. E un desert uimitor!

Mâncare de pui cu legume 

Într-un wok se perpelesc legume de vară – câțiva dovlecei, ardei, roșii, eventual puțin praz pentru o aromă mai puternică. Puiul se gătește pe grătar sau tot în wok, se taie bucățele și se amestecă cu legumele perpelite. Pentru o notă inedită, adaugă la final bucățele de căpșune și câteva bucățele de brânză sărată.

Joacă-te în bucătărie cu aromele și texturile pe care le ai la dispoziție acum, vara. Vei avea mese sănătoase, ce vor contribui la starea de bine din timpul zilei.

Distribuie acest articol