Puțin zilnic sau mult ocazional? Sau care-i treaba cu consumul moderat de alcool
Consumul de alcool joacă un rol social important în multe culturi. Alcoolul consumat în doze mici are un efect calmant, poate provoca o stare de euforie, reduce anxietatea și crește sociabilitatea.
Aproape nici o întâlnire cu prietenii nu este completă fără o bere rece și nici o seară în doi nu este suficient de romantică fără un pahar de vin sau șampanie. O demonstrează și rezultatele studiului CIPRA, Obiceiurile cu risc crescut care au un impact direct asupra calității vieții românilor, în cadrul căruia 1 din 5 români a declarat că obișnuiește să consume alcool de câteva ori pe săptămână.
Din ce punct începând consumul de alcool devine prea mult?
Ce-i drept, este destul de dificil să poată fi definite praguri general valabile ale consumului de alcool care să implice un risc mai scăzut și care să fie aplicabile oricărei persoane, indiferent de datele individuale. De-a lungul timpului însă, autoritățile medicale din diverse țări au făcut o serie de recomandări pentru a reduce riscurile asociate consumului de alcool, chiar daca acestea nu pot fi eliminate cu totul.
Pentru a menține la un nivel scăzut riscurile asociate consumului de alcool este recomandat să nu se consume mai mult de 14 unități de alcool pe săptămână, în mod regulat; dacă în mod normal consumi 14 unități pe săptămână, este recomandat ca acestea să fie consumate pe parcursul a cel puțin 3 zile.
Ceea ce trebuie evitat cu desăvârșire însă este așa-numitul binge drinking: consumul unei cantități mari de alcool, într-o perioadă scurtă de timp. Este întotdeauna de preferat consumul de alcool în cantități mai mici, distribuite pe perioade mai lungi de timp.
Fă tu calculele!
Pentru a găsi corespondentul între băutura favorită și numărul de unități de alcool, poți consulta datele următoare:
- o sticlă de vin roșu/ alb/ rose de 750 ml (13.5% concentrație alcoolică) = 10 unități
- un shot dintr-o băutură spirtoasă de 25 ml (40% concentrație alcoolică) = 1 unitate
- un pahar de vin roșu/ alb/ rose de 125 ml (12% concentrație alcoolică) = 1.5 unități
- sticlă/ doză de bere de 330ml (5% concentrație alcoolică) = 1.7 unități
- un pahar de vin roșu/ alb/ rose de 175 ml (12% concentrație alcoolică) = 2.1 unități
- un pahar cu 35 ml de gin, rom, vodcă, whisky sau tequila = 1.4 unități
Beneficii versus riscuri
Consumul de alcool în cantități moderate poate fi inofensiv sau chiar benefic, dar este foarte important să trasezi niște limite și să nu le depășești.
Dr. Şerban Damian, nutriţionist, Centrul Superfit (www.superfit.ro), explică de ce: „Deși consumul de alcool face parte din viața omului încă din cele mai vechi timpuri, în ultimii zeci de ani au apărut numeroase studii care demonstrează faptul că excesul de alcool se asociază cu patologii foarte grave. Persoanele care au un consum limitat de băuturi alcoolice, în special vin, se pot bucura de un mic avantaj în privința beneficiilor asupra sănătății, mai bine zis scad riscurile de a dezvolta boli cardiovasculare, însă pe măsură ce cantitatea de alcool crește, cresc și riscurile, din ce în ce mai mult. În consecință, dacă îți place să bei alcool, rezumă-te la o cantitate limitată!”
Distribuie acest articolDacă îți place să bei alcool, rezumă-te la o cantitate limitată!
Dr. Șerban Damian, nutriționist