Temperatură optimă pentru somn odihnitor
Cum arată ziua ta, după o noapte de somn odihnitor? Ai energie mai multă, o stare de spirit mai bună, ești mai creativ – de toate te poți bucura dacă îți încarci cu adevărat bateriile.
Nevoia de a dormi bine este un aspect important pentru 88% dintre respondenții studiului CIPRA, dar numai 47% dintre cei intervievați se declară mai degrabă mulțumiți de calitatea somnului în ultimele 7 zile.
Când te trezești de mai multe ori pe noapte, ai un somn agitat sau îți ia mult să adormi, de vină pot fi diverși factori, de ordin emoțional sau fizic.
Ambientul perfect
Nu doar perna sau salteaua pe care dormi îți influențează calitatea somnului, ci și temperatura din dormitor. În mod ideal, aceasta trebuie să fie mai mică de 20 de grade. Chiar dacă poate să pară ciudat, există un motiv clar pentru care temperatura din camera în care dormim trebuie să fie un pic mai scăzută decât restul casei.
„Temperatura optimă a camerei în care dormim ar trebui să fie undeva între 17-19 grade. În România, oamenii se uită cu ochii mari la aceste cifre și manifestă reticență. E înțeles de ce, în mentalul colectiv asocierile pe care le facem cu temperatura scăzută nu sunt deloc fericite. E util să înțelegem că acest reper nu e scos de undeva din buzunar, ci are o legătură foarte strânsă cu fiziologia, cu funcționarea corpului nostru, mai precis cu ritmul circadian“, spune Cami Dumitru, psiholog clinician și consilier psihologic The Mind.
Opinia specialistului
„Creierul nostru produce melatonină („hormonul somnului“) odată cu lăsarea întunericului. Melatonina contribuie la relaxarea musculară și ne face să ne simțim obosiți, lucru care declanșează scăderea treptată a temperaturii corpului. E o reacție în lanț care ne pregătește pentru somn. Acesta e un reper, tu îl poți ajusta: important e să fie ușor răcoare în camera, nu frig.
Atenție, însă: nou-născuții și persoanele în vârstă au nevoie de o temperatură ușor mai ridicată, în jur de 20 – 22 de grade Celsius. Și asta pentru că nou-născuții nu-și pot autoregla temperatura corpului la fel de bine precum adulții și nici nu e recomandat să doarmă la fel de înveliți“, spune Cami Dumitru.
Urmărește-ți corpul și setează temperatura optimă pentru tine
Am văzut părerea expertului și explicația pentru care temperatura din locul unde ne odhnim noaptea este indicat să fie ceva mai scăzută. Trebuie să tii cont, însă, și de felul în care ți-ai obișnuit corpul să reziste la frig. Dacă ești o persoană friguroasă, care de regulă are nevoie de straturi suplimentare de haine, e posibil ca temperatura propusă de specialiști să nu fie tocmai potrivită pentru tine – îți va fi un pic frig. Totuși, dacă te-ai obișnuit să dormi într-o cameră în care temperatura este de 24-23 de grade, încearcă într-o primă fază să o reduci cu două-trei grade. Îmbracă o pijama din bumbac, alege o pilotă care să fie călduroasă și experimentează – vezi cum te trezești după o noapte în care temperatura nu a trecut de 21-22 de grade Celsius. E posibil să constați că te-ai odihnit mult mai bine.
Aerisește dormitorul înainte de somn
Cu 15 minute înainte de culcare, obișnuiește-te să aerisești încăperea în care dormi, timp de cel puțin 5 minute. Vei asigura aportul necesar de oxigen, dar și de umiditate. În timpul iernii, vei putea astfel să reduci temperatura până la un nivel optim, potrivit unui somn odihnitor. Gândește-te cât de plăcut este seara să te bagi în pat, sub pilotă, într-o încăpere proaspăt aerisită, în care este un pic răcoare. O carte bună, câteva minute de citit și vei asigura premisele unui somn odihnitor. Iar asta înseamnă și o imunitate mai bună, pe care te poți baza pentru a trece de provocările sezonului rece.
Distribuie acest articol