Cum alegi salteaua potrivită pentru un somn de calitate
Petrecem aproape o treime din viață dormind – media este surprinzătoare: 26 de ani. De aceea, este foarte important ca salteaua pe care dormim să fie una de calitate, care să favorizeze un somn odihnitor.
Atunci când o alegem, trebuie să ținem cont de particularitățile fiecărui model disponibil, dar și de eventualele probleme ale coloanei pe care le avem. Un alt aspect de luat în calcul este cel al calității materialelor din care este confecționată. Dimensiunea trebuie și ea măsurată corect, astfel încât să ai o saltea stabilă în timpul somnului.
46% dintre respondenții studiului CIPRA Obiceiurile cu risc crescut care au un impact direct asupra calității vieții românilor au afirmat că sunt mulțumiți de felul în care dorm. De asemenea, 88% dintre respondenți au indicat nevoia de a dormi bine printre aspectele importante ale vieții. Așadar, o saltea potrivită este esențială.
Salteaua care ți se potrivește
În ultimii ani, piața saltelelor s-a dezvoltat într-un ritm alert, odată cu noile nevoi ale clienților. De exemplu, cei care lucrează la birou au deseori probleme cu spatele, din cauza posturii incorecte în fața laptopului. Nu ne dorim ca somnul să accentueze durerea resimțită în timpul zilei, iar o saltea care să țină cont de acest aspect este extrem de importantă. În plus, tendința de a ne uita deseori la telefon pune probleme, mai ales în zona cervicală. Așadar, o saltea care să ajute corpul să se relaxeze este esențială.
Ține cont de recomandările specialistului atunci când alegi salteaua
Dr. Mihai Râșcu, medic primar ortopedie-traumatologie, spune că, atunci când îți dorești să achiziționezi o saltea nouă, este important să mergi la magazin pentru a o vedea și proba.
„Nu ezitați să vă întindeți pe ea 10 minute, nu doar să vă așezați, ideal împreună cu partenerul cu care dormiți, fiindcă pe ea o să petreceți întinși peste 2000 ore pe an. O saltea prea moale nu susține greutatea corpului și coloana o să stea într-o poziție nefirească, ducând la apariția contracturilor musculare. O saltea prea tare poate exercita o presiune crescută asupra zonelor de sprijin ale corpului și poate genera dureri la nivelul umerilor și șoldurilor.“
„Când stăm întinși pe spate, dacă putem băga lejer mâna sub coloana lombară, atunci salteaua este prea tare. Dacă ne chinuim să băgăm mâna, atunci salteaua este prea moale. Mâna trebuie să intre perfect sub coloana lombară.“
Dr. Ciprian Râșcu
Tipuri de saltele disponibile pe piață
Înainte să alegi o saltea, informează-te în legătură cu materialele din care este confecționată. La modă sunt saltelele din spumă cu memorie, care iau forma corpului și nu pun presiune pe zonele sensibile în timpul somnului, plus că nu permit dezvoltarea acarienilor, fiind ideale pentru persoanele alergice. Alte opțiuni sunt saltelele cu arcuri, care însă trebuie să fie optim dispuse, pentru a prelua în mod echilibrat greutatea corpului; în plus, stratul de deasupra arcurilor e important să fie generos, pentru a nu simți în timpul somnului presiune din partea arcurilor. Saltelele din latex sunt mai elastice și au o durată de viață generoasă, mai ales cele fabricate din latex natural.
Și o husă este importantă
Chiar dacă folosești cerșaf pentru protecția saltelei, husa poate fi spălată frecvent, pentru preveni impregnarea urmelor de transpirație și a altor reziduuri în saltea. Alege, pe cât posibil, huse din materiale flexibile, naturale, răcoritoare, cu proprietăți antibacteriene și antialergice. Apoi, când alegi salteaua, gândește-te ce zone ale corpului sunt dureroase în timpul somnului. În felul acesta, poți încerca diverse modele în magazine, pentru a constata cum se mulează salteaua cu nevoile propriului corp.
Distribuie acest articol