Statul pe scaun prea multe ore poate fi periculos

21 ianuarie 2022
Imagine articol CIPRA

Să stai jos pare comod, dar nu este întotdeauna benefic. De fapt, statul pe scaun pentru mai mult de 8 ore pe zi poate duce, în timp, la probleme serioase ale coloanei vertebrale și nu numai.

Cu cât stai mai mult jos, cu atât mai repede vei resimți efectele unui stil de viață sedentar: risc crescut de boli de inimă, diabet, probleme vasculare, vertebrale, musculare. 

Viața sedentară poate duce, în timp, și la atrofiere musculară, spune dr. Mihai Râșcu, ortoped. „Aceasta se poate manifesta la nivelul coloanei vertebrale, agravând probleme preexistente (precum: scolioză, cifoză, hiperlordoză), la nivelul musculaturii șoldurilor, care este foarte importantă în menținerea echilibrului, la  nivelul membrelor inferioare, existând astfel riscul de apariție a tendinitelor sau rupturilor musculare.“

Contracturile musculare localizate cauzate de statul îndelungat pe scaun  pot fi tratate prin proceduri de fizioterapie cu rol antiinflamator și analgezic și kinetoterapie (gimnastică medicală).

Verifică poziția!

Mai dăunător decât să stai jos multe ore este să stai într-o poziție greșită: cocoșat, picior peste picior, cu un picior sub tine sau foarte aplecat înspre înainte. Deformarea coloanei, durerile lombare sau cervicale, herniile, discopatia sunt doar câteva dintre efectele secundare. 

Ai grijă să stai cu spatele drept, sprijinit de spătar (dacă scaunul nu este ergonomic, poți folosi o pernă), cu coatele îndoite la 90 de grade, la o distanță de aproximativ 50 cm de monitor.

Activitatea musculară favorizează eliberarea de hormoni care îmbunătățesc starea de spirit prin creșterea oxigenării cerebrale, prin urmare la o persoană care stă ore întregi la birou nivelul de stres poate să crească. 

Dr. Mihai Râșcu spune că, pe lângă alte efecte secundare, sedentarismul crește nivelul de stres.

Ce putem face pentru a preveni riscurile

Dr. Mihai Ciprian Râșcu, medic primar ortopedie-traumatologie (Ortokinetic) și medic coordonator al lotului Federației Române de gimnastică recomandă să luăm pauze cât ai des de la statul pe scaun în cele 8 ore petrecute la birou:

Dr. Ciprian Râșcu
  • Câteva exerciții de gimnastică medicală efectuate dimineața și seara pot fi foarte utile.
  • Faceți o plimbare de 5 minute pentru fiecare oră de stat pe scaun. 
  • Mutați coșul de gunoi mai departe de birou astfel încât să vă ridicați și să mergeți când aveți ceva de aruncat.
  • Ridicați-vă în picioare și plimbați-vă când vorbiți la telefon.
  • În loc să trimiteți un e-mail colegilor din birourile alăturate, mai bine mergeți să comunicați direct cu ei.
  • Citiți documentele și rapoartele stând în picioare, nu jos. 
  • Profitați de fiecare moment în care puteți face mișcare la birou și încercați să vă bucurați de orice fel de mișcare în aer liber atunci când timpul vă permite.

Compensează statul pe scaun cu mai multă mișcare

Dacă jobul te obligă să petreci multe ore pe zi pe scaun, atunci trebuie să faci măcar o oră de mișcare pe zi, înainte/după program. Plimbare, alergare, înot, fitness sau gimnastică medicală, toate aceste activități vor contribui la îmbunătățirea stării de sănătate și a calității vieții.

Participanții la studiul CIPRA au declarat că principalii factori care ar putea ajuta în a face mai multă mișcare sunt o mai bună organizare pentru a avea mai mult timp (56%), motivația dată de problemele de sănătate (35%) și mai mult spațiu în casă pentru a se putea desfășura (31%). 

Distribuie acest articol