Activ sau sedentar? Aceasta-i întrebarea
Finalul unei zile de muncă lasă, de multe ori, loc unei dileme: să mă întind comod pe canapea, eventual cu o gustare, vizionând un film sau să fac o scurtă plimbare pe afară?
Judecând după succesul industriei cinematografice, tindem să credem că alegerea este mai degrabă de a rămâne pe canapea și de a vedea serialul favorit, lăsând plimbarea pe altă dată.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) are, însă, o altă părere
Sedentarismul este unul dintre principalii factori de risc în apariția bolilor cronice. Persoanele care nu sunt suficient de active au un risc cu 20% – 30% mai crescut de mortalitate în comparație cu persoanele care sunt suficient de active.
Din păcate, mai mult de un sfert din populația lumii este insuficient de activă: 1 din 3 femei și 1 din 4 bărbați nu fac suficientă activitate fizică pentru a putea fi sănătoși.
Nivelul de inactivitate este de două ori mai mare în zonele în care veniturile sunt mari, prin comparație cu țările în care sunt venituri mici. În acest context, OMS a făcut o serie de recomandări clare privind timpul pe care trebuie să-l dedicăm activității fizice pentru a ne menține o bună stare de sănătate. Astfel, adulții cu vârsta de peste 18 ani ar trebui să dedice:
- cel puțin 150 – 300 minute pe săptămână exercițiilor fizice de intensitate moderată;
- sau cel puțin 75 – 150 minute activității fizice în forță; sau echivalentul unei combinații între activitatea fizică moderată și cea în forță, pe parcursul unei săptămâni
Cum stă treaba cu sportul în România…
Studiul Obiceiurile cu risc crescut care au un impact direct asupra calității vieții românilor realizat de CIPRA pare să ne aducă în primă fază vești bune.
62% din românii intervievați au menționat că obișnuiesc să facă mișcare cel puțin 30 de minute zilnic, în timp ce 34% din respondenți declară că obișnuiesc să facă mișcare sau să practice un sport de câteva ori pe săptămână.
Deși primele rezultate reprezintă un început încurajator, nu este nici pe departe suficient pentru a asigura la nivelul populației generale acea protecție pentru sănătate pe care activitatea fizică o oferă. Pentru că iată ce ne mai spun românii:
- 23% din respondenți au declarat că li se întâmplă frecvent sau aproape zilnic să obosească foarte repede, mai ales în cazul femeilor (29%)
- 22% din cei intervievați au menționat că au tendința de a se îngrășa, 18% se simt lipsiți de energie frecvent sau aproape zilnic, în timp ce 12% din respondenți au probleme de sănătate sau simt că sedentarismul le afectează viața socială frecvent sau aproape zilnic.
Ce-i de făcut?
Întrebați ce cred că i-ar ajuta să facă mai multă mișcare, cei intervievați au putut să identifice o serie de factori clari:
- 56% cred că au nevoie de o mai bună organizare pentru a avea mai mult timp disponibil.
- 35% cred că motivația legată de diminuarea problemelor de sănătate.
- 31% spun că e nevoie de mai mult spațiu în casă pentru a se putea desfășura.