Somnul, vital pentru trup și psihic. Despre importanța viselor

31 ianuarie 2022
Imagine articol CIPRA

Să bei apă, să mănânci și să dormi sunt nevoi de bază ale organismului, iar în lipsa lor, lucrurile nu au cum să funcționeze bine pe termen lung.

Este atât de plăcut și de revigorant un somn bun! În timp ce dormim, mușchii se relaxează, pulsul scade, temperatura organismului este și ea mai mică; cu toate acestea, creierul rămâne activ și coordonează o multitudine de procese importante, precum regenerarea musculară, stocarea de informații, reglarea unor hormoni, inclusiv cel al foamei.

Somnul este foarte important pentru noi și din punct de vedere psihic, întrucât presupune deconectarea de factorii stresanți din mediul înconjurător. 

Pentru ca toate aceste etape să se desfășoare în cele mai bune condiții, avem nevoie, în medie, de 8 ore de somn odihnitor pe noapte. Iar când dormim insuficient, se vede și se simte: arătăm obosiți, suntem lipsiți de vlagă și irascibili, avem dificultăți de concentrare, mâncăm mai mult decât de obicei…

Câteva beneficii ale unui somn bun

  • Combate stresul
  • Crește capacitatea de concentrare și memorare
  • Ne ajută să slăbim
  • Scade riscul de boli precum cele cardiovasculare, obezitate, diabet.

Conform studiului CIPRA, principalele consecințe ale somnului insuficient sunt lipsa concentrării și renunțarea la activitățile care ne fac plăcere – în special în rândul femeilor și tinerilor sub 25 ani.

Somnul și importanța lui pe plan psiho-emoțional

Diana Tache, psihoterapeut și consilier psihologic, The Mind.ro, ne-a explicat de ce este atât de important pentru noi somnul, în timpul căruia beneficiem de o binemeritată – și foarte necesară – pauză de la haosul de peste zi.

„Deconectarea și detașarea de mediul înconjurător prin intermediul somnului poate reprezenta o ocazie de ne dezvolta, de a avea acces la cunoașterea lăuntrică, de a ne întâlni Sinele. Așa cum funcționarii dintr-o bancă pot calcula monetarul doar după ce publicul a plecat și obloanele sunt trase, și reglarea noastră psihică se poate face doar atunci când suntem deconectați de la preocupările noastre externe, cotidiene. Jung considera că viața și sufletul au existat înainte cu mult ca Eul nostru conștient să existe, iar când Eul nu este, precum în somn, viața și sufletul nostru continuă să existe prin intermediul viselor.“

Din perspectivă psihanalitică, insomnia poate reprezenta un refuz al conectării cu zona profundă a psihicului nostru, o întâlnire cu Sinele pe care nu putem să o onorăm.

Diana Tache, psihoterapeut

Visele nu sunt deloc banale

Ele ne ajută să accesăm și să procesăm informații care contribuie la o mai bună gestionare a provocărilor pe care le întâmpinăm în viața reală.

„În viața de zi cu zi, Eul conștient se află într-o continuă mișcare de adaptare la cerințele de viață. În timpul somnului, această mișcare nu se întrerupe cu totul, ci continuă cu ajutorul viselor și chiar reprezintă o mișcare vitală pentru psihicul nostru în vederea autoreglării și reevaluării experiențelor trăite la nivel conștient. Visele reprezintă o completare și o compensare pentru atitudini conștiente care nu sunt eficiente și rezonante cu viața reală, dar și o ghidare pentru a integra aspecte ale inconștientului care permit dezvoltarea noastră ca întreg, ca persoane complete, capabile și ancorate în real“, explică Diana Tache, psihoterapeut.

Distribuie acest articol