Trucuri utile când te confrunți cu insomnia

7 ianuarie 2022
Imagine articol CIPRA

Insomnia poate avea o mulțime de cauze, de la stres și suprasolicitare până la un dormitor prea călduros, un meniu nepotrivit înainte de culcare sau unele medicamente pe care le iei. Ce poți face când nu reușești să adormi explică Diana Tache, psihoterapeut.

Puțini sunt norocoșii care ajung în lumea viselor de îndată ce pun capul pe pernă. Foarte mulți oameni fie adorm greu, fie se trezesc în timpul nopții și nu mai pot adormi, iar dimineața îi găsește deja obosiți. Acest lucru afectează calitatea vieții, scade capacitarea de concentrare, slăbește imunitatea și poate duce, în timp, la probleme cu greutatea.

Potrivit studiului realizat de CIPRA privind calitatea vieții românilor, 49% dintre respondenți declară că, din cauza lipsei de somn, se întâmplă să nu se poată concentra, să renunțe la activitățile care le fac plăcere (48%), să aibă probleme cu memoria (45%), să evite interacțiunile sociale (42%), să ațipească în timpul zilei (38%) sau să nu reușească întotdeauna să își îndeplinească taskurile la job la nivelul dorit (32%).

Nu pune presiune pe tine. Insomnia nu dispare așa

Cea mai frecventă cauză a tulburărilor de somn este stresul, cauzat de provocările cu care ne confruntăm zi de zi, precum o despărțire, schimbarea jobului sau a locuinței, relații tensionate cu persoane apropate, situația financiară dificilă sau diverse boli. Cu ajutorul unui specialist, aceste probleme pot fi gestionate mai ușor. În plus, dacă ești presat de gândul că nu poți adormi, acest lucru face și mai dificilă obținerea unui somn odihnitor.

Odată sesizate de client, problemele direct legate de somn pot fi sursa unor condiționări exagerate de tipul: „pentru a fi odihnit trebuie sa dorm obligatoriu 8 ore”, sau „trebuie să adorm obligatoriu la o anumită oră.

Diana Tache, psihoterapeut, spune că însăți încercarea de a scăpa de insomnie poate deveni o sursă majoră de stres.

Insomnia poate fi păcălită cu câteva trucuri

Diana Tache, psihoterapeut și consilier psihologic, clinica The Mind, ne-a explicat ce putem face în situația în care nu reușim să adormim.

„Trucurile la care putem apela sunt de fapt tehnici terapeutice care pot fi utilizate în confruntarea cu insomnia. Un prim pas ar fi renunțarea la încercările de a dormi cu orice preț sau la a rămâne în pat, deși somnul nu pare să vină. Se recomandă ridicarea din pat după 20 de minute în care ați încercat să adormiți și implicarea în activități agreabile: lectura, ascultarea muzicii, vizionarea unui film plăcut. Aceste activități este important să fie făcute în afara dormitorului. Se revine în dormitor, doar la revenirea somnului. Tehnicile de relaxare, mindfulness, care pun accent pe destinderea musculară, reglarea ritmului respirator și cardiac sau a hiperactivității mentale vor contribui, de asemenea la diminuarea tulburărilor de somn. Aceste tehnici sau exerciții de relaxare pot fi găsite fie online, fie exersate și dobândite în cadrul terapiei pentru ca ulterior să poată fi practicate individual, ori de câte ori va fi nevoie.“

Distribuie acest articol