Pandemia, situația financiară și lipsa timpului, TOP 3 factori stresanți
Oare dacă ne imaginăm o zi ca o coală de hârtie, pe care să o putem tăia în trei bucăți perfect egale – una care să corespundă timpului dedicat odihnei, una care să reprezinte timpul pe care îl consumăm muncind și alta care să reprezinte timpul pe care îl petrecem alături de cei dragi, membri ai familiei sau prieteni – , înseamnă că am obține acel echilibru perfect între viața personală și cea profesională?
Specialiștii ne spun că nu este atât de simplu. În primul rând, nu există o rețetă general aplicabilă, pentru că acest echilibru are semnificații diferite pentru fiecare dintre noi. Dar, indiferent de nevoile individuale, pentru a considera că am atins un echilibru între viața profesională și cea personală, ar trebui să încercăm să ne simțim la fel de mulțumiți și împliniți în ambele sfere ale vieții noastre.
În plus, unii cercetători ne încurajează să considerăm atingerea echilibrului între viața profesională și cea personală ca fiind un proiect pe termen lung, un adevărat stil de viață care implică vigilență, cunoaștere de sine și ajustarea pe parcurs a planului inițial pentru a răspunde întotdeauna nevoilor curente.
Relația românilor cu acest concept
Studiul realizat de CIPRA privind Obiceiurile cu risc crescut care au un impact direct asupra calității vieții românilor face publice informații relevante legate de felul în care românii percep echilibrul între cele două elemente ale vieții de zi cu zi.
Conform studiului, persoanele cu un venit scăzut sunt în mod semnificativ mai mulțumite de toate aspectele raportului dintre viața personală și cea profesională. Se observa, totodată, că persoanele cu vârsta între 25 și 34 ani au tendința de a aborda cu pozitivism aceste aspecte.
Factorii care afectează acest echilibru
Principalii factori care generează stres sunt: contextul actual de pandemie COVID-19 (46%), situația financiară (40%) și lipsa timpului (34%) – mai ales în cazul celor cu vârste între 25 și 34 ani.
Analizând rezultatele în funcție de venituri, se observă că cei cu venituri scăzute se declară stresați în mai mare măsură de activitatea lor profesională (27%), de drumul până la locul de muncă (25%), de șef (28%) și de colegi (29%).
Părerea expertului
Viața profesională și câștigurile financiare sunt astăzi aspecte din ce în ce mai stresante și consumatoare de timp și energie. Ce impact are asupra noastră, în timp, neglijarea vieții personale, explică Matei Stănculescu, psiholog, trainer și coach ACC, www.themind.ro.
Dacă neglijăm viața personală, fără să vrem, ne afectăm și odihna, și randamentul în câmpul muncii.
Pornind de la exemplul de mai sus, cu acea coală de hârtie împărțită în 3, putem observa foarte clar cum fiecare coloană în parte le va influența pe celelalte două. Dacă am dormit puțin și prost, mă va afecta asta pe plan profesional sau personal? Evident. Dacă mă cert cu cineva din familie chiar înaintea unei ședințe importante, îmi va afecta asta capacitate de concentrare sau entuziasmul? Normal. Dacă am avut o zi foarte proastă la birou și am mai și aflat că vor avea loc restructurări în firmă, o să mă pot bucura de timpul petrecut la cină, cu soția? Absolut, nu. Iar asta este perfect normal. Iată de ce coala de hârtie trebuie privită ca un întreg. Toate cele 3 coloane țin de aceeași coală și sunt interdependente. Soluția este să învățăm să le împăcăm, nu să le separăm. Să învățăm cum și de unde ne putem lua energie, motivație și echilibru mental pentru fiecare coloană în parte.
Distribuie acest articol