Când este insomnia motiv de îngrijorare?

16 decembrie 2021
Imagine articol CIPRA

Insomnia se manifestă prin dificultatea de a adormi, trezirea pe timpul nopții însoțită de imposibilitatea de a readormi sau pur și simplu printr-un somn de slabă calitate. Ai fi tentat să spui că nu e nicio problemă: mai puțin timp petrecut dormind, mai mult timp dedicat muncii, prietenilor sau vizionării serialului preferat. 

Nu este chiar atât de simplu. Și, mai ales, chiar atât de sănătos… Lipsa somnului sau un somn de proastă calitate sunt asociate cu o serie de consecințe negative pentru sănătate, precum bolile cardiovasculare, slăbirea sistemului imunitar, risc crescut de obezitate și diabet de tip 2, tulburări de memorie, depresie și anxietate. 

Potrivit studiului realizat de CIPRA privind calitatea vieții românilor, 14% dintre români au nevoie de peste 50 minute pentru a adormi, 6% având nevoie chiar de peste o oră. 

Ce poți face ca să combați insomnia

Dacă te afli printre cei 14% dintre români sau remarci vreuna dintre celelalte manifestări ale insomniei, poți să iei rapid o serie de măsuri pentru a preveni consecințele nefaste.

  • Fii atent la consumul de produse cu cofeină. Cofeina poate afecta calitatea somnului, așa că trebuie să reduci cantitatea de cafea consumată pe parcursul zilei. Totodată, fii atent la ce oră bei ultima cafea! Rrecomandarea specialiștilor: cu minimum șase ore înainte de culcare. 
  • Mănâncă sănătos și fă exerciții fizice. Dieta și activitatea fizică au partea rol de contribuție în reglarea funcțiilor organismului, așa că trebuie să găsești acea combinație de alimente care să-ți asigure o calitate bună somnului. În cazul în care bei alcool, consumul trebuie să fie neapărat moderat. 
  • Asigură calitatea mediului de somn. Condițiile în care dormi contribuie în mare măsură la cât de odihnit te simți după orele de somn. Asigură-te întotdeauna că mediul în care dormi este răcoros, confortabil, liniștit și întunecos.
  • Adoptă o rutină. Stabilește o oră și o rutină de culcare, inclusiv prin rezervarea unei perioade înainte de a adormi pentru a te deconecta. Redu luminile în camera în care dormi și oprește dispozitivele care îți pot distrage atenția, cum sunt: telefoanele mobile, tabletele, televizorul etc.  

Când devine insomnia suficient de serioasă încât să avem nevoie de ajutor specializat pentru a o ține sub control? 

La această întrebare ne-a răspuns Diana Tache, psihoterapeut și consilier psihologic.

„Din perspectivă diagnostică, insomnia poate fi episodică (simptomele durează între o lună și maxim 3 luni) sau persistentă (durează peste 3 luni) și recurentă (două sau mai multe episoade în decurs de 1 an). Așadar, insomnia devine serioasă și trebuie adusă în atenția specialiștilor atunci când persistă mai mult de o lună, fiind însoțită și de alte probleme precum: oboseala, senzația de amețeală, tulburări de dispoziție, care își pun amprenta asupra funcționării individuale atât în plan personal, cât și profesional.   

Trebuie menționată și insomnia situațională, care durează de obicei câteva zile sau săptămâni și este asociată cu un eveniment semnificativ, de exemplu un examen sau proiect important. De obicei, aceasta dispare odată cu încetarea evenimentului inițial.

Din punct de vedere clinic, insomnia poate fi o problemă de sine stătătoare sau poate fi un simptom în cadrul diferitelor condiții clinice precum: depresia, tulburările anxioase, atacurile de panică, tulburarea de stres posttraumatic; tulburările obsesiv-compulsive sau unele fobii specifice.  

Diana Tache, psiholog

Și pentru că ai terminat de citit acest articol, te invităm să pui telefonul sau tableta de-o parte și să te bucuri de o experiență relaxantă, 100% offline. Mergi la o plimbare, poartă o discuție cu prietenii sau citește o carte. Calitatea propriei vieți ține de fiecare dintre noi…

Distribuie acest articol