Mâncatul seara, păgubos pentru siluetă
Mănânci moderat în timpul zilei, iar seara nu-ți mai poți controla poftele și ajungi să faci excese? Din păcate, mâncatul seara este varianta cea mai nefericită pentru siluetă și sănătate.
Mulți oameni se plâng că sunt mereu contratimp, astfel că nu reușesc să aibă un program de masă echilibrat, sar de multe ori peste micul dejun sau prânz, iar la masa de seară concentrează toate alimentele și caloriile care ar fi trebuit consumate pe parcursul zilei. Și kilogramele în plus se acumulează…
În cadrul studiului CIPRA Obiceiurile cu risc crescut care au un impact direct asupra calității vieții românilor, 79% dintre respondenți au declarat că iau cina, comparativ cu doar 59% care iau micul dejun. De fapt, micul dejun este masa peste care nu ar trebui să sărim nicicând, pentru că ea ne furnizează energie pentru restul zilei și, în plus, tot ce mâncăm dimineața este mult mai ușor de „topit“ până seara, mai ales dacă facem mișcare.
Nu doar cantitatea este importantă, ci și ora
Chiar dacă meniul tău conține, de exemplu, 2000 de calorii într-o zi, ele au un impact diferit asupra organismului în funcție de ora la care mănânci. Tot ce mănânci cu mai puțin de 3-4 ore înainte de culcare este mult mai greu de procesat și se depune mai rapid. Așadar, să iei cina nu este un lucru deloc greșit, ba chiar este benefic, însă aceasta trebuie să fie o masă cât mai ușoară. Dacă este foarte consistentă caloric, devine o problemă.
Soluția recomandată de specialiști este să avem trei mese pe parcursul zilei, echilibrate caloric. Cina nu ar trebui că conțină mai mult de 30% din totalul caloriilor din meniul zilnic.
Mâncatul seara târziu crește riscul de îngrășare
Oana Bulzan, medic și wellness coach, explică de ce este important să avem grijă ce punem în farfurie seara.
Pare că nu suntem proiectați să mâncăm în a două jumătate a zilei, o serie de factori susținând această teorie:
– ritmul corpului uman este bazat pe ritmul circadian al planetei, iar hormonii noștri răspund la prezența sau absența luminii;
– este mult mai ușor pentru organism să muncească digestiv ziua;
– în a două jumătate a zilei, bagajul enzimatic se reduce.
Prin urmare, indiferent ce alimente am consuma seara, organismul depune un efort mai mare pentru a le procesa.
Distribuie acest articol