4 din 10 români sar peste micul dejun. Care sunt consecințele

8 decembrie 2021
Imagine articol CIPRA

Cu toții am auzit de nenumărate ori că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei. Dar oare cât sens mai are această sintagmă acum, în condițiile în care 40% din români declară că sar pur și simplu peste micul dejun?

Fie că lipsa timpului este motivul principal pentru care micul dejun este sacrificat, fie că noile curente în materie de diete care promovează postul intermitent își spun deja cuvântul, conform studiului CIPRA Obiceiurile cu risc crescut care au un impact direct asupra calității vieții românilor, cea mai importantă masă a zilei a devenit… neimportantă. Nimic mai greșit.

Potrivit cercetătorilor, micul dejun continuă să fie un element cheie în buna desfășurare a unei zile.

4 potențiale consecințe ale renunțării la micul dejun

Creștere în greutate. Evitând consumul de alimente dimineața, organismul, după ce a fost privat toată noaptea de nutrienți, începe să tânjească după alimente dulci și grase. De asemenea, în momentul în care senzația de foame se va instala, aceasta va fi atât de intensă încât nu vei mai putea ține cont de numărul de calorii consumate și riscul e să faci excese. Toate acestea pot duce la creșterea în greutate, existând studii care corelează obezitatea cu săritul peste micul dejun.

Dureri de cap. Studiile indică faptul că persoanele care sar peste micul dejun în mod regulat au un risc mai mare de a suferi de dureri de cap și migrene. Totul are legătură cu nivelul scăzut al glicemiei în cazul în care nu mănânci dimineața. În timp ce organismul încearcă să compenseze această lipsă, tensiunea arterială poate crește brusc, provocând dureri de cap și migrene.

Metabolism mai lent. Atunci când ratezi o masă, funcțiile organismului încetinesc pentru a conserva combustibilul; așadar, metabolismul devine lent. În plus, postul prelungit dimineața, după ce organismul nu a avut nutrienți toată noaptea reduce capacitatea acestuia de a arde caloriile, având ca efect acumularea de grăsime. Micul dejun dă un impuls metabolismului și ajută la scăderea în greutate. Există studii care indică faptul că persoanele care iau micul dejun în mod regulat au metabolism mai rapid.

Diverse carențe. Persoanele care sar peste micul dejun pot pierde vitamine și minerale cheie, cum ar fi calciul și vitamina C, care se găsesc în mod obișnuit în iaurt, lapte, fructe și cereale, alimentele cel mai des consumate la micul dejun.

Postul intermitent e bun, dar nu și dacă sari
peste micul dejun!

Oana Bulzan, medic și welness coach, spune că postul intermitent este benefic și poate fi eficient pentru slăbire, cu condiția să nu excludem micul dejun.

Oana Bulzan, medic și wellness coach

„Din păcate, studiile legate de postul intermitent sunt frecvent interpretate greșit, iar informațiile sunt scoase din context după bunul plac și promovate intens pe rețelele de socializare.

Există experimente care ne arată că, atunci când consumăm același preparat pe bază de glucoză la ore diferite din zi, reacția corpului este diferită: în prima jumătate a zilei, preparatul respectiv induce un salt mai blând al glicemiei și insulinemiei consecutive, deci este procesat eficient, fără efort, de către organism. În opoziție, când preparatul este consumat seara, organismul depune un efort mai mare pentru a-l procesa.

Experimente care au urmărit beneficiile postului intermitent într-o fereastră de alimentare situată în prima parte a zilei au pus în evidență faptul că acesta crește sensibilitatea la insulină, stimulează funcția celulelor beta pancreatice, scade stresul oxidativ și tensiunea arterială. Într-o notă optimistă pentru pofticioși, s-a observat o scădere a apetitului în timpul serii. Toate aceste beneficii se pierd dacă postul intermitent este plasat nenatural în raport cu ritmurile circadiene, adică dacă sărim peste micul dejun și mâncăm în a doua parte a zilei.“

Restricția alimentară este benefică pentru organismul uman, însă numai atunci când se suprapune cu ritmurile circadiene ale corpului.

Oana Bulzan, medic și wellness coach
Distribuie acest articol