Când Moș Ene vine pe la gene

8 decembrie 2021
Imagine articol CIPRA

Avem atât de multe de făcut, de văzut, de învățat, de trăit. Oare de ce trebuie să risipim atât de mult timp dormind? Aceasta este doar o simplă întrebare dintre nenumărate alte întrebări legate de somn, majoritate rămânând încă fără un răspuns.

Pentru că, deși au trecut decenii dedicate cercetării în acest domeniu, mulți specialiști continuă să creadă că motivul exact pentru care dormim rămâne unul dintre cele mai persistente și incitante mistere ale medicinei. Așadar, este un subiect asupra căruia vom avea ocazia să mai revenim.

Ce știm deja?

Somnul este extrem de complex, iar efectele lui se resimt în toate sistemele organismului, influențând sănătatea fizică, emoțională și mentală. Somnul are un rol decisiv în dezvoltarea fizică și mentală a bebelușilor, copiilor și tinerilor. În cazul adulților, lipsa somnului este asociată cu o serie de consecințe negative pentru sănătate, cum ar fi bolile cardiovasculare, slăbirea sistemului imunitar, un risc crescut de obezitate și diabet de tip 2, tulburări de memorie, depresie sau anxietate.

Pentru un adult, un program de somn sănătos presupune între 7 și 9 ore de odihnă pe noapte

Totuși, studii recente indică faptul că nu numai durata somnului este importantă, dar și calitatea lui are un impact esențial asupra întregii stări de sănătate a organismului. Un studiu a analizat cca. 2.000 adulți, cu vârste între 45 și 84 ani. Pentru o perioadă de cca. 6 ani, somnul participanților la studiu a fost monitorizat cu ajutorul unor brățări care au înregistrat regularitatea somnului și au ținut un jurnal de somn. Cercetătorii au descoperit că durata fluctuantă a perioadei de somn și orele neregulate de culcare și trezire cresc riscul de obezitate, conduc la un nivel crescut al colesterolului, hipertensiune, glicemie crescută, precum și multe alte probleme de sănătate.

Ce spun românii?

Studiul realizat de CIPRA privind Obiceiurile cu risc crescut care au un impact direct asupra calității vieții românilor ne pune la dispoziție informații valoroase despre obiceiurile și percepțiile legate de somn ale românilor.

Astfel, am putut afla că, în medie, românii dorm aproximativ 7 ore pe noapte, cei mai tineri (intre 18 si 24 ani) menționând in medie 7.3 ore pe noapte. Mai mult, 47% din cei intervievați se declară mai degrabă mulțumiți de calitatea somnului în ultimele 7 zile.

În ceea ce privește consecințele lipsei de somn resimțite de români, aceștia au menționat: lipsa concentrării, mai ales in cazul celor sub 35 ani, renunțarea la activitățile care le fac plăcere – în special în rândul femeilor și tinerilor sub 25 ani. Mai mult, 13% dintre respondenți au menționat că li se întâmplă frecvent sau aproape zilnic să aibă probleme de memorie, mai ales femeile (17%). Românii au identificat și câteva aspecte care ar putea îmbunătăți calitatea somnului lor. Printre acestea, cele mai importante sunt: o organizare mai bună (54%) – mai ales in cazul tinerilor sub 35 ani, dar și meditația (37%) sau mai multă liniște în casă (34%).

Distribuie acest articol