Trucuri pentru imunitate de toamnă
Cu zile mai scurte și cu variații mari de temperatură de la zi la noapte, toamna poate fi un factor de stres pentru organism, care însă este nevoit să facă față și să se adapteze. Cum putem să îl ajutăm ne spune dr. Ruxandra Constantina, medic de familie și apifitoterapeut.
Imunitatea fiecăruia dintre noi depinde în mare măsură de obiceiurile zilnice. Așadar, trebuie să acordăm importanță factorilor principali care ne influențează sănătatea și calitatea vieții, precum alimentația, mișcarea, odihna și echilibrul emoțional. Iată câteva sfaturi de la specialistul nostru!
Să profităm de bogăția de legume și fructe de toamnă
Fructele și legumele sunt surse naturale excelente de vitamine și minerale, fibre, antioxidanți. Expertul nostru recomandă în acest sezon solicitant ca din meniul nostru să facă parte cât mai des „prune, mere, pere, dovleac, fructe de pădure, crucifere, rădăcinoase, cât mai multe salate colorate cu multe verdețuri și uleiuri sănătoase presate la rece (ulei de măsline, ulei de cânepă, ulei de samburi struguri)“.
Hidratarea este foarte importantă, indiferent de anotimp
Conform studiului CIPRA, doar 3 din 10 români obișnuiesc să bea cel puțin 2 litri de apă pe zi. Dacă temperaturile crescute din timpul verii te îndeamnă să bei mai multe lichide, toamna poți fi tentat să neglijezi acest consum optim. Însă hidratarea este esențială pentru organism indiferent de anotimp. Dr. Ruxandra Constantina recomandă „limonade cu lămâie, mentă și ghimbir, socată naturală, ceaiuri care hidratează, dar ajută și la îmbunătățirea circulației și înlăturarea senzației de frig : ceai verde, ceai alb, ceai de echinacea, ceai de ghimbir, de turmeric, de fructe pădure, de hibiscus“.
Pe tot parcursul anului, produsele apicole ne mențin un bun tonus fizic și psihic, o imunitate optimă, ne conferă energie și vitalitate. Ce putem folosi: miere, lăptișor matcă, polen, păstură și propolis, un antibiotic natural de excepție.
Dr. Ruxandra Constantina
Trucuri pentru imunitate. Beneficiile unui stil de viață activ
Românii dornici să facă mai multă mișcare spun că principalii factori care i-ar putea ajuta în acest sens sunt o mai bună organizare pentru a avea mai mult timp (56%) și motivația dată de problemele de sănătate (35%). Sportul face bine și dacă este practicat preventiv, pentru a întări organismul și a ține la distanță bolile.
„Dacă vorbim de sănătate și imunitate, să nu uităm de importanța mișcării în aer liber. Vremea încă permite sportul afară, plimbările în parcuri și grădini; îmbunătățim astfel circulația și oxigenarea, eliberăm hormonii care ne conferă starea de bine: serotonină, dopamină, endorfine“ – dr. Ruxandra Constantina.
Starea emoțională ne influențează direct imunitatea
„Corpul nostru fizic este oglinda sufletului nostru. Sentimentele și emoțiile negative cresc hormonii de stres și ne scad imunitatea pe termen scurt, iar pe termen lung provoacă dezechilibre energetice și boli cronice. În timp ce emoțiile și sentimentele pozitive ajută la menținerea unui echilibru între corp/minte/psihic. Să cultivăm starea de fericire, de bunătate, de recunoștință, de iubire față de noi, față de cei din jur, față de natură, față de frumos“.
Distribuie acest articol