Ne îngrășăm din cauza hormonilor?
Mulți oameni pun creșterea ponderală pe seama unui dezechilibru hormonal, însă de foarte puține ori acesta este motivul real al excesului de kilograme. Dr. Emin Mammadov, medic specialist endocrinolog, ne explică de ce, în majoritatea cazurilor, nu din cauza hormonilor schimbăm măsura la haine.
62% dintre respondenții studiului CIPRA consideră că alimentația îi ajută la menținerea stării de sănătate și 60% declară că alimentația lor este una echilibrată. Cu toate acestea, supraponderalitatea și obezitatea sunt probleme frecvente în rândul populației la nivel mondial, iar România nu face excepție.
Chiar dacă dereglările hormonale ne-ar putea aduce un exces de greutate, acesta ar fi unul nesemnificativ, de 3-5 kilograme. Dacă ne îngrășăm mai mult, sunt de vină, cel mai probabil, obiceiurile alimentare nesănătoase, favorizate de stres și oboseală, alături de sedentarism.
Cât de „vinovată“ este tiroida?
Dr. Emin Mammadov, medic endocrinolog, ne-a explicat cum stau lucrurile cu hormonii și în ce măsură ne afectează aceștia greutatea: „Hormonii la care, de fapt, fac referire persoanele care se îngrașă, sunt hormonii tiroidieni. Într-adevăr, glanda tiroidă este un organ foarte important, iar hormonii tiroidieni sunt principalii regulatori de metabolism. Prin urmare, excesul de hormoni tiroidieni (hipERtiroidism) duce la creșterea metabolismului, respectiv scădere ponderală (pacienții de multe ori au poftă de mâncare crescută, însă continuă să slăbească). Invers se întamplă în situația unui deficit de hormoni tiroidieni (hipOtiroidism) – metabolismul este încetinit, iar pacientul are tendința de creștere ponderală“.
Cu toate acestea, diferite statistici arată că numai până la 20% dintre pacienții cu obezitate au funcția tiroidiană modificată (majoritatea au modificări minime). Pe de altă parte, analizele modificate de tiroidă de cele mai multe ori nu se asociază cu creșterea ponderală.
Dr. Emin Mammadov
Ce simptome să urmărești
Dacă te-ai îngrășat câteva kilograme, poți bănui că acest lucru s-a întâmplat din cauza unei dereglări tiroidiene doar dacă experimentezi și alte simptome neplăcute în paralel. „Tiroida afectează tot corpul, nu doar greutatea. Simptomele sunt foarte variabile, nu sunt specifice, de aceea trebuie să experimentăm mai multe simptome dintre cele enumerate pentru a ne face griji: oboseală, lentoare fizică și psihică (pacientul se mișcă lent, vorbește lent, este apatic, până la depresie), bradicardie (inima bate rar, pulsul este sub 60 bătăi/minut), constipație, piele uscată, subțierea și căderea părului, dereglarea ciclului menstrual la femei, edeme în jurul ochilor dimineața etc.“
E simplu să verifici funcția tiroidiană
Dacă vrei să te convingi că nu ai o problemă cu glanda tiroidă, poți face oricând câteva investigații. „Se recoltează sânge pentru analize de TSH si FT4 (tiroxină liberă) – acestea se pot face și prin medicul de familie. Dacă aceste analize sunt în limite normale, înseamnă că creșterea ponderală nu este cauzată de dereglare tiroidiană. Daca apar modificările hormonale, mergeți la un medic endocrinolog“, recomandă dr. Emin Mammadov.
Chiar și în situații de hipotiroidism sever, după normalizarea funcției tiroidiene, pacienții de obicei slăbesc până la 10%. În concluzie, hormonii tiroidieni au rol important în menținerea greutății, însă mai sunt multi alți factori implicați.
Dr. Emin Mammadov
De cele mai multe ori, alimentația este răspunsul
Atunci când kilogramele depuse te îngrijorează, este recomandabil să-ți analizezi cu atenție obiceiurile alimentare și să faci câteva schimbări.
- Mănâncă zilnic porții generoase de legume și verdețuri;
- Elimină pe cât posibil alimentele procesate, prăjite, băuturile carbogazificate, produsele de patiserie, dulciurile concentrate și alte alimente foarte calorice din rutină;
- Micșorează porțiile de mâncare pe care le consumi la fiecare masă;
- Nu mânca (nimic consistent) după ora 19.00.