Stabilește-ți prioritățile și evită suprasolicitarea

8 decembrie 2022
Imagine articol CIPRA

Este foarte important să fim conștienți de nevoile noastre și să le comunicăm celorlalți, pentru a evita suprasolicitarea. Învățarea și exersarea acestei abilități ne îmbunătățește stima de sine și calitatea relațiilor noastre.

Stabilirea priorităților este o provocare pentru foarte mulți dintre noi, dar este și o parte importantă a respectului de sine. La fel și setarea limitelor.

„O abilitate importantă a unui adult sănătos o reprezintă setarea de limite. Pentru a fi sănătoși și pentru a ne simți în siguranță, avem nevoie atât de limite pentru noi înșine, cât și de limite în relațiile cu ceilalți. Setăm limite pentru că ne iubim, ne respectăm și pentru că suntem în contact cu nevoile și prioritățile noastre. Reușim să menținem limitele setate atunci când am avut parte de exemple sănătoase de la părinți sau îngrijitori. Dacă limitele nu au existat sau au fost prea multe, adulți fiind ne simțim fie deprimați, fie controlați”, spune Cristian Lavric, trainer și psihoterapeut Cognitiv-Comportamental The Mind. 

Ignorarea propriilor nevoi poate produce resentimente și anularea identității. Când începi să fii responsabil pentru tine și nevoile tale, te eliberezi, având așteptări intense pentru modul în care ar trebui să se comporte alți oameni.

Obiectivele se aleg cu grijă

Deși convingerile limitative nu sunt bune și ne blochează evoluția, e bine să nu încercăm să sărim ștachete mult peste puterile noastre. Unii cred că o țintă mai înaltă te face să te atodepășești, însă alegând această strategie, vei acumula mereu frustrări, pentru că niciodată nu vei reuși performanța de a ajunge unde ți-a propus. O strategie mai constructivă este să-ți pui obiective realizabile și să încerci să te apropii de ele câte puțin. În acest fel, satisfacția va fi de două ori mai mare, iar stima de sine va crește constant și sigur.

Învață să-ți spui nu!

Așa cum este foarte bine să știi când să spui NU celorlalți, la fel trebuie să-ți spui și ție. Orice supraîncărcare nu va face decât să te epuizeze. Indiferent cât de mult îți iubești prietenii și familia, e treaba ta să ai grijă de tine. Trebuie să știi unde trebuie să te oprești cu efortul sau ajutorul pentru ceilalți, pentru a-ți păstra propria sănătate fizică și psihică.

Cât de disponibil ești pentru alții

Cu toții avem nevoie de sprijin în momente dificile sau în situații de stres. Cu toate acestea, nu putem fi întotdeauna acolo pentru toți și, dacă ne cunoaștem limitele, vom ști care ne sunt prioritățile. Îngrijirea de sine este fundamentul sănătății, în timp ce punerea nevoilor altora înaintea noastră este o caracteristică a codependenței. 

Când nu menținem limite emoționale sănătoase cu ceilalți, în acord cu nevoile noastre, vom avea resentimente, ne vom simți vinovați sau abuzați. Când ceilalți ne împing limitele sau le încalcă, și noi le permitem acest lucru, relația cu ei devine problematică sau chiar toxică. Atunci când faci o alegere benefică ție, nu este nevoie să dai prea multe explicații sau să-ți ceri scuze, așa cum obișnuiesc să facă în special femeile, care se simt datoare să mulțumească pe toată lumea. 

Potrivit studiului CIPRA, femeile se declară în mai mare măsură lipsite de energie și mai nemulțumite de echilibrul dintre viața profesională și cea personală, o cauză importantă pentru această situație fiind fie acceptarea încălcării limitelor personale. Între job și alte responsabilități, este esențial pentru calitatea vieții să acorzi timp lucrurilor care îți fac plăcere.

Când devin limitele nocive

„De multe ori ne gândim la limite ca fiind acele nevoi pe care le comunicăm celorlalți, în care spunem cum vrem să se raporteze la noi, însă rar le privim și din perspectiva limitărilor de care avem noi înșine nevoie, a limitelor setate de noi pentru noi. Oricât sunt de necesare, limitele pot deveni nocive atunci când sunt prea multe sau prea puține. Mereu este dificil să jonglăm între prea puțin, ideal și prea mult. Însă ce e nevoie să reținem este că, ideal, limitele ar fi bine să fie flexibile, adică să ne apărăm și să ne protejam de ce ne-ar putea răni, fiind totodată suficient de deschiși la a accepta idei și perspective noi”, este de părere Cristian Lavric, trainer și psihoterapeut cognitiv-comportamental The Mind.

Distribuie acest articol