Minunata lume a cărților. Află care sunt beneficiile lecturii
Când a fost ultima dată când te-ai cuibărit confortabil, cu o carte bună în mână? Schimbăm sezonul, natura își schimbă culorile, energia din jur e cu totul alta. E o perioadă perfectă să arunci un ochi în bibliotecă, în căutarea acelor cărți cumpărate, dar încă necitite.
Într-o după-amiază molcomă de toamnă, ieși să te relaxezi și să citești în parc sau fă o vizită la librăria ta preferată. Acolo e o plăcere să te pierzi printre rafturile cu cărți, ca să o alegi la final pe aceea cu care rezonezi în acest moment.
54% dintre respondenții studiului CIPRA Obiceiurile cu risc crescut care au un impact direct asupra calității vieții românilor au răspuns că sunt mulțumiți de activitățile pe care le fac pentru dezvoltarea lor personală. 58% dintre ei sunt mulțumiți de timpul pe care îl petrec pentru relaxare. Cum putem crește aceste procente? Lectura este o modalitate minunată!
O carte este mereu un as în mânecă
Fie că alegi titluri despre dezvoltare personală, psihologie, spiritualitate sau ficțiune, o carte te îmbogățește. Există de altfel studii care demonstrează nenumăratele beneficii ale lecturii. Un studiu al Universității din Liverpool, de exemplu, arată că cititul ajută la reducerea stărilor asociate depresiei. Explicația – în momentul în care citim, ne concentrăm atenția asupra cărții, a subiectului și lăsăm în urmă gândurile negative.
În plus, cititul poate fi asemănat cu o adevărată călătorie – o carte te poartă prin povestea ei spre lumi fantastice sau spre teritorii pe care nu le-ai mai descoperit până acum. În felul acesta și imaginația noastră este pusă la lucru.
Spre deosebire de televizor, care ne oferă pe tavă o întreagă poveste, o carte te provoacă să îți imaginezi tot felul de detalii: cum ar putea să arate personajul principal, mediul înconjurător. Cu alte cuvinte, în momentul în care citim, creierul nostru construiește un întreg univers.
Beneficiile lecturii: dezvoltă empatia
Lectura ne poate dezvolta empatia, explică specialistul CIPRA Anca Amariei, Neuromindfulness Practitioner, terapeut prin Yoga.
„Empatia e ca un mușchi care cere antrenament. Ea stă în sarcina creierului superior, acolo unde se întâmplă procese mentale complexe, precum gândirea, imaginația, planificarea, controlul emoțiilor și al corpului, înțelegerea de sine. Poate nu întâmplător imaginația și empatia stau în același „sertar“. Iar dacă ne gândim că lectura este un mod esențial de a ne dezvolta imaginația, atunci triunghiul este complet și deja avem un instrument accesibil prin care putem să creștem mușchiul empatiei! Prin lectură, ne antrenăm capacitatea de a vizualiza scene, ne punem în pielea personajelor, uneori chiar ne identificăm cu destinele lor și ne gândim cum am proceda în locul lor. Lectura ne mai antrenează sugestibilitatea și răbdarea. Transpuse în viața reală, aceste abilități ne ajută să fim mai umani, să ne conectăm într-un mod semnificativ la ceilalți și să avem relații autentice, bazate pe ascultare reciprocă. Adică exact acei piloni pe care se bizuie empatia”, spune Anca Amariei.
Lecturile din seria cărților de dezvoltare personală
În librării, rafturile cu cărți dedicate dezvoltării personale sunt din ce în ce mai căutate în ultimii ani. Sunt titluri care ne oferă informații din sfera psihologiei, leadershipului sau cărți care te ajută să-ți descoperi noi pasiuni sau moduri inedite de a înțelege lumea în care trăim. Astfel, dacă dorești la un moment dat să te îndrepți către o altă carieră, de exemplu, o carte de dezvoltare personală poate fi un bun punct de start – poți afla despre moduri noi de a-ți antrena abilitățile, poți face un bilanț al punctelor tale forte și poți afla la ce aptitudini mai trebuie să lucrezi.
Cititul alături de cei mici. Momente care ajută relația părinte – copil
Dacă vorbim de citit, nu putem lăsa la o parte poveștile pentru copii. Sunt acele universuri fantastice în care chiar și noi adulții pășim cu inima deschisă, dornici de a afla unde duce firul poveștii. Iar momentele în care citești alături de copil sunt de neprețuit. Atunci când copiii sunt încă mici și nu pot citi singuri, minutele în care un părinte le citește este magic: află prin intermediul omului în care are încredere cât de frumoase pot fi cărțile. Mai târziu, vor dori să descopere pe cont propriu poveștile din spatele cuvintelor.
Distribuie acest articol