E vremea perfectă pentru mai multă mișcare

1 noiembrie 2022
Imagine articol CIPRA

Indiferent dacă te numeri sau nu printre cei care vor să slăbească, sportul și alimentația sănătoasă sunt mereu importante, iar toamna oferă condițiile ideale pentru a-ți îmbunătăți obiceiurile.

Pe timpul verii, există multe ocazii de excese alimentare (concedii, grătare, petreceri) care se traduc prin kilograme în plus, mai ales în condițiile în care nu faci suficientă mișcare. De altfel, 22% dintre respondenții studiului CIPRA au menționat tendința de a pune kilograme din cauza sedentarismului, iar 12% au probleme de sănătate din același motiv. 

Toamna este anotimpul perfect ca să te organizezi și să te întorci la obiceiurile care te fac să te simți cel mai bine. În acest scop, ai mai jos câteva recomandări de activități fizice ideale în această perioadă, de la expertul nostru, Cornel Moca, antrenor personal și nutriționist. 

mai multă mișcare
Cornel Moca, antrenor

Profită de temperaturile în scădere!

În sfârșit, ieșim afară și nu mai transpirăm prin toți porii. Toamna este cel mai bun moment pentru activități fizice în aer liber. Aerul rece te va trezi și îți va da energie pentru ca tu să ai cele mai bune rezultate.

Mergi la alergat în parc! 

Unde te poți bucura de natură în timp ce te antrenezi atunci când locuiești în oraș? Desigur, în parc. Aici ai parte și de temperatura ideală pentru sport, și de culorile toamnei. Terapie pură.

Dacă mergi la alergat dimineața devreme sau seara, îți recomandăm să iei cu tine și o cagulă sau o bandană ca să nu inspiri aerul rece. Toamna poate fi umezeală pe jos, așa ca asigură-te că alergi cu o încălțăminte potrivită, cu talpa cat mai moale și aderentă și că suprafața pe care alergi nu este alunecoasă.

Îmbracă-te corespunzător! 

E ușor totuși să ne lăsăm păcăliți de razele soarelui văzute de la geam atunci când ne pregătim să ieșim din casă. Este indicat să iei încă o bluză cu mânecă lungă, ușoară, dar călduroasă sau o geacă subțire (foiță de vânt), cu tine (o poți purta în jurul taliei atunci când alergi) care să te protejeze atunci când te întorci spre casă. 

Când îți cumperi haine pentru alergat, asigură-te că țesăturile pot absorbi transpirația excesivă și oferă ventilație corpului. 

Ca să faci mai multă mișcare, variază tipurile de activități fizice!

Este și momentul potrivit să experimentezi noi antrenamente. Nu trebuie să alergi la fiecare antrenament. Poți încerca și clase noi de fitness la sală sau poți cere sfatului unui antrenor personal, care să știe ce și cum să varieze în sesiunile de antrenament indoor sau outdoor astfel încât să ai rezultate minunate, fără să te plictisești. 

Dacă optezi pentru exerciții fizice cu sau fără greutăți, afară sau la sală, să ai grijă ca încălțămintea să aibă o talpă puțin mai tare și cu întărituri la călcâie și pe partea din față a tălpii – astfel vei avea o stabilitate mai bună în timpul execuțiilor.

Indiferent ce tip de antrenament  alegi și indiferent unde îl faci, încălzește-te cel puțin 10 minute înainte pentru a te asigura că organismul tău va fi pregătit pentru efort.

Cornel Moca, antrenor

Încearcă și antrenamentele online!

Dacă nu îți place să ieși din casă pentru a merge în parc sau la sală, antrenamentele online aduc atât de multe beneficii! Le poți face de oriunde, te îmbraci cum vrei, le faci când vrei, fără să depinzi de orarul strict al unei săli de fitness, spune specialistul.

În privința alimentației, sfatul expertului CIPRA, Cornel Moca, este să profiți de legumele și fructele delicioase de sezon. Dacă nu știi cum să le combini ca să fii în deficit caloric, un specialist în nutriție te poate ajuta să faci alegerile potrivite.

Distribuie acest articol