Post sau detox de primăvară
Postul, indiferent că îl ținem pe cel creștin, pentru valoarea lui religioasă sau alegem alte tipuri de post, precum cel intermitent, este o cale excelentă prin care putem să slăbim câteva kilograme și să ne energizăm organismul.
Chiar dacă organismul nostru are propriul sistem de curățare, detoxificarea a fost practicată de secole în culturi din întreaga lume. Cu un mediu atât de poluat și o alimentație atât de plină de aditivi, corpul obosește în timp, toate acestea îngreunându-i activitatea. O soluție recomandată astăzi de specialiști pentru o stare bună de sănătate sunt perioadele de post, mai ales dacă ne confruntăm cu simptome precum oboseală inexplicabilă, alergii, infecții recurente, dificultate de a slăbi. Iar postul Paștelui ne oferă prilejul perfect pentru a ne bucura de beneficiile unei alimentații preponderent vegetale.
45% dintre respondenții studiului CIPRA au menționat că au adesea probleme cu digestia, iar 52% că se simt lipsiți de vlagă din cauza alimentației necorespunzătoare.
„Curele <detox> nu sunt necesare, în condițiile în care organismul nostru are bine puse la punct toate mecanismele de a înlătura compușii potențiali nocivi din alimentație. Mai curând ne putem orienta către un regim cu reducerea alimentelor de origine animală sau chiar excluderea lor, mai ales că suntem în perioada Postului Paștelui. Alimentele de orgine animală, în special carnea, necesită un efort de digestie mai accentuat decât cele de origine vegetală și, de asemenea, generează o serie de compuși ce trebuie eliminați, de aceea o perioadă de <veganism> poate fi considerată o pauză binevenită pentru corpul nostru“, este de părere expertul CIPRA Șerban Damian, medic și nutriționist sportiv la Centru Superfit.
Cum ne ajută dieta vegetariană
Prin acest post, în care eliminăm din alimentație produsele animale – lactate, carne, ouă – practic ajutăm organele să se odihnească, să aibă o sarcină mai ușoară și astfel să poată funcționa mai bine. Circulația sângelui se îmbunătățește și organismul este realimentat cu substanțe nutritive sănătoase. Însă în cura de detoxificare nu trebuie să existe nici exces de cafea, alcool, țigări, produse bogate în zaharuri sau grăsimi saturate, precum cele de patiserie sau prăjelile, care sunt permise în post, dar care sunt un obstacol în calea obiectivului propus.
Nu uita că apa este cea care ajută cel mai mult la eliminarea toxinelor, așa că pune în dietă și o cantitate suficientă de lichide – sucuri de legume, fructe, supe, ceaiuri și mai ales apă!
Durata optimă pentru post sau detox
Există multe programe de post sau detoxificare, în funcție de nevoile fiecăruia. Cei mai mulți aleg un program de șapte zile, însă o dietă „curată“, cu vegetale, grăsimi sănătoase și carbohidrați lenți poate fi ținută pe termen nelimitat.
5 sfaturi pentru rezultate bune
- Mănâncă multe de fibre, inclusiv orez brun, fructe și legume proaspete cultivate organic, dacă e posibil. Sfecla, ridichile, anghinarea, varza, broccoli, spirulina și algele marine sunt alimente excelente.
- Plantele aromatice, cum ar fi rădăcina de păpădie, brusture, armurariu, și consumul de ceai verde ajută la curățarea organismului și protejează ficatul.
- Vitamina C susține organismul să producă glutation, un compus hepatic care elimină toxinele.
- Apa facilitează eliminarea toxinelor, așa că bea cel puțin doi litri pe zi.
- Oxigenul este esențial vieții, dar și pentru a ușura acest proces de detoxificare. Respiră profund pentru a permite oxigenului să circule mai complet prin corpul tău.
Despre postul intermitent
Este și acesta o modalitate de a aduce organismului o mică vacanță, o perioadă de relaxare. Cercetările au arătat că postul intermitent are foarte multe beneficii, de la pierderea în greutate, scăderea colesterolului la niveluri mai scăzute de inflamație (o cauză a bolilor și durerilor). Se pare că cel mai eficient fasting este cel în care nu mâncăm nimic 23 de ore. Asta înseamnă că vom avea doar o masă pe zi, de preferat în timpul prânzului, dar la care să nu mâncăm decât atât cât avem nevoie pentru a simți senzația de saturație, nu de preaplin!
Distribuie acest articol