Obosit după masă? Depinde ce (și cât) mănânci
Te-ai întrebat de ce te simți obosit după ce te ridici de la masă? Nu e nimic anormal cu tine. Dar organismul este ocupat cu procesarea alimentelor pe care le-ai consumat și, în cazul în care nu ai făcut cele mai bune alegeri ori dacă ai mâncat prea mult, acest demers poate cauza o stare de somnolență.
După masă începe procesul de digestie, care este unul complex. Organismul secretă insulină, pentru a regla nivelul glicemiei, iar dacă alimentele pe care le-ai consumat necesită o cantitate mare de insulină, când aceasta scade, apare oboseala. Totodată, organismul tău produce mai multă serotonină după ce ai mâncat, cu rol în reglarea stadiilor somnului – așadar, dacă alimentele pe care le mănânci sunt bogate în triptofan (spanac, ouă, somon), care ajută la producerea serotoninei, este posibil să resimți o stare de oboseală.
52% dintre respondenții studiului CIPRA declară că nu au energie și se simt lipsiți de vlagă din cauza alegerilor alimentare nesănătoase. Este de așteptat să te simți obosit mai ales dacă ai mâncat o cantitate mare de mâncare sau dacă ai consumat un desert consistent sau alte alimente bogate în grăsimi și carbohidrați.
3 opțiuni energizante
Printre alimentele care îți fură din energie se numără produsele dulci, ce conțin zahăr, pastele, pâinea albă sau alcoolul consumat în cantități prea mari. Însă există și o mulțime de opțiuni bune, dintre care enumerăm în continuare trei.
Iaurt. Proteinele din iaurt contribuie la digestia lentă a carbohidraților. În felul acesta, zaharurile nu mai ajung atât de rapid în sânge. La micul dejun, îl poți combina cu nuci sau fructe de goji, la rândul lor bune energizante.
Quinoa. Este un alt aliment care îți susține nivelul de energie. Explicația: are un indice glicemic scăzut, iar carbohidrații conținuți sunt absorbiți lent. Quinoa este delicioasă mai ales în salate cu diverse legume: roșii, castraveți, ardei.
Ovăz. Ajută la menținerea constantă a nivelului glucozei din sânge și îți oferă o doză de energie instant. Îl poți consuma cu fructe crude, pentru a beneficia și de efectul lor revitalizant.
Recomandarea specialistului
Ce alimente ar trebui să consumăm atunci când avem nevoie de un boost de energie? Ne-a răspuns la această întrebare expertul CIPRA, dr. Șerban Damian.
„În primul rând, e bine să fim conştienţi că odihna şi somnul nu pot fi înlocuite cu nimic, aşa că trebuie să avem grijă la programul pe care ni-l facem şi modul cum îl gestionăm. Anumite alimente pot fi de folos pentru a furniza energie rapid disponibilă înaintea unui efort pe care urmează să îl facem; vorbim în special despre alimentele bogate în carbohidraţi, aşa cum sunt fructele şi alte produse din cereale, orezul, pastele, lactatele. E bine să avem în vedere şi hidratarea, pentru că în multe situaţii senzaţia de oboseală poate fi dată de deshidratare.“
Distribuie acest articol