Power nap – un somn rapid ce te pune pe picioare

8 august 2022
Imagine articol CIPRA

Când, din diverse motive, am rămas în urmă la capitolul somn, ar fi bine să profităm de orice moment liber pentru a recupera din acest deficit. Chiar și în mijlocul zilei este timpul potrivit pentru un power nap, dacă atunci simțim că se epuizează resursele organismului.

Somnul este un aspect foarte important în viața noastră. De altfel, în cadrul studiului CIPRA despre „Obiceiurile cu risc crescut care au un impact direct asupra calității vieții românilor“, aproape 50% dintre cei intervievați se declară mai degrabă mulțumiți de calitatea somnului în ultimele 7 zile. Fie că este de vină canicula, stresul sau vreun alt motiv, oboseala se acumulează și ne face poate face ineficienți și irascibili.

Power nap, mai eficient decât o ceașcă de cafea

Probabil te-ai mai întâlnit până acum cu termenul de „power nap“. Este acel somn scurt, de regulă între 10 și 30 de minute, ce are puterea de a alunga oboseala. Pe românește, „a trage un pui de somn“ este exact ceea ce avem nevoie uneori.

Există studii care demonstrează efectele benefice ale unui pui de somn asupra organismului: îmbunătățirea memoriei, creșterea funcției cognitive, chiar prevenirea atacurilor de cord. 

10 minute de somn pentru câteva ore de energie

Durata ideală a unui pui de somn în mijlocul zilei ar fi de cel mult 30 de minute. Un somn mai lung ar însemna o stare de moleșeală resimțită după trezire. De regulă, asemenea reprize scurte de somn își dovedesc eficiența după masa de prânz, între orele 12:30-14:00. Nu sunt recomandate după ora 16:00, deoarece pot interfera cu ritmul circadian, ceea ce înseamnă că somnul de noapte ar putea fi afectat.

Un studiu realizat în SUA de cercetătorii Amber Brooks și Leon Lack arată că durata ideală a unui somn în timpul zilei este de 10 minute. Aceștia au realizat teste asupra unor indivizi care au dormit diferite perioade de timp fiecare: 5 minute, 10 minute și 20 de minute. Cei doi cercetători au ajuns la concluzia că persoanele care au dormit timp de 10 minute au bifat cele mai multe beneficii: după somn, s-au putut concentra mai bine, iar nivelul lor de energie a crescut.

De ce este recomandat power nap  

Dacă, în timpul zilei, atunci când se poate, am înlocui ceașca de cafea cu un scurt somn odihnitor, beneficiile pe termen lung ar fi numeroase. În primul rând, studiile arată o îmbunatățire a memoriei, o îmbunătățire a funcției cognitive, dar și o creativitate mai mare.

Un studiu  realizat de cercetătători elvețieni a arătat că persoanele care au dormit în timpul zilei de câte 1-2 ori pe săptămână au avut un risc mai scăzut de boli cardiace. Studiul lor s-a întins pe perioada a 8 ani. 

Reprizele de somn din timpul zilei nu pot înlocui beneficiile unui somn odihnitor din timpul nopții!

Am văzut care sunt beneficiile unor reprize scurte de somn în timpul zilei. Aceste pot părea a fi o soluție rapidă pentru cei care dorm puțin în timpul nopții, însă trebuie menționat că importanța somnului de noapte rămâne vitală pentru starea noastră de sănătate. Reprizele scurte de somn din timpul zilei pot compensa doar pe moment pentru orele puține dormite noaptea, dar nu le pot înlocui. Cea mai bună soluție este să ai un program echilibrat, care să includă 7-8 ore de somn pe noapte, pentru a permite organismului să își reîncarce bateriile. Iar dacă unele elemente exterioare, precum salteaua pe care dormi, îți strică somnul, ți-am pregătit aici câteva sfaturi pe această temă!

Distribuie acest articol