Ce să mănânci pentru mai multă energie

5 iulie 2022
Imagine articol CIPRA

De-a lungul zilei, nivelul nostru de energie poate arăta ca un montagne russe. Este important să identificăm perioadele când organismul încetinește motoarele. Apoi, la fel de importante sunt și măsurile luate pentru a ne crește nivelul de energie. 

Având în vedere că suntem mai mereu pe fugă, iar lista cu probleme de rezolvat pare să se mărească de la o zi la alta, am adunat în acest articol o serie de sfaturi care să te ajute să îți echilibrezi și chiar să-ți mărești nivelul de energie de-a lungul zilei, pentru a face față provocărilor.

Doar 15% dintre respondenții studiului “Obiceiurile cu risc crescut care au un impact direct asupra calității vieții românilor” au afirmat că sunt mulțumiți de nivelul lor de energie. Același studiu arată niveluri scăzute ale satisfacției (7%) atunci când cei chestionați au fost întrebați de alimentele pe care le consumă. 

Ce alimente ne ajută să avem mai multă energie?

L-am întrebat pe specialistul CIPRA, medicul Şerban Damian, nutriționist în cadrul Centrului Superfit către ce alimente ne putem îndrepta pentru a fi mai energici. 

„Toate alimentele sunt sursă de energie, acesta fiind principalul lor rol. Macronutrienţii (carbohidraţi, proteine şi lipide) sunt moleculele pe care organismul nostru le poate metaboliza pentru a produce energie. În funcţie de compoziţia lor şi de proporţiile între macronutrienţi, alimentele pot fi surse mai mult sau mai puţin concentrate de energie. Spre exemplu, untul sau uleiurile, care conțin în cea mai mare parte lipide, au un aport de 700-900 kcal/100 g, în timp ce salata are o valoare de 10-15 kcal/100 g“, afirmă medicul Şerban Damian. 

Dr. Șerban Damian

„Energizante“ de top

Iată din partea specialistului CIPRA și o listă scurtă de alimente care ne oferă rapid mult dorita senzație de energie: fructele proaspete sau uscate, smoothie-urile de fructe, compoturile sau gemurile.  „Din altă perspectivă, alimente precum cafea, ceai negru, cacao, conţin alcaloizi cu capacitate de stimulare a sistemului nervos central şi pot să ne ofere senzaţia de energizare, de care avem nevoie uneori“, precizează doctorul nutriționist Şerban Damian. 

Nu uita de hidratare!

Atunci când nu consumi suficientă apă, corpul se deshidratează, funcțiile organismului devin mai incete, iar tu te simți mai obosit. Este important să dozezi cantitatea necesară corpului tău pe tot parcursul zilei. Sfaturi utile despre cum poți face acest lucru găsești în acest articol CIPRA.

Datorită potasiului, vitaminei B6, dar și a carbohidraților complecși pe care îi conțin, bananele sunt  mereu o idee bună atunci când ai nevoie de un boost de energie.

Încă o cafea?

Cafeaua este benefică pentru organism atunci când este consumată cu moderație. Mulți dintre noi recurg la încă o ceașcă de cafea în plus pentru a crește nivelul de energie. Există însă și efecte secundare ale consumului crescut de cafea: poate apărea deshidratarea și, implicit, o stare accentuată de oboseală. Așa că, în loc de încă o ceașcă de cafea, poți verifica dacă ai băut suficientă apă.

Distribuie acest articol