Cafeaua și cum să te bucuri de ea fără griji
Cafeaua este băutura cu care începem fiecare zi și tot ea ne oferă energie ori de câte ori simțim că bateriile noastre sunt pe terminate. Chiar dacă efectele pozitive i-au fost dovedite în nenumărate rânduri, nu înseamnă că o putem consuma în orice cantitate sau în orice condiții. Dr. Mihail Pautov, medic specialist în chirurgie generală, ne-a ajutat cu câteva recomandări pe această temă.
Cafeaua este una dintre plăcerile nevinovate ale vieții, cu un impact pozitiv pentru majoritatea oamenilor. Reduce senzația de oboseală, ajută memoria, îmbunătățește capacitatea de concentrare, dar și de efort fizic, atunci când este consumată înainte de un antrenament sau de o activitate solicitantă. Plus că o cafea este întotdeauna un motiv excelent pentru a socializa, un aspect esențial pentru calitatea vieții.
Cafeaua și sănătatea. Ce o recomandă
„În mare, cafeaua poate diminua durerea de cap, scade riscul de a face Parkinson și de a dezvolta ciroză în bolile hepatitice cronice; în același timp, cafeaua este una dintre cele mai bogate în antioxidanți băuturi cunoscute“, spune dr. Mihail Pautov. Consumată în cantități moderate, această băutură are și alte beneficii de care ne bucurăm pe loc sau în timp: îmbunătățește digestia, reduce riscul de depresie, scade pofta de mâncare (mai ales dacă este consumată cu puțin lapte) și astfel te poate ajuta să îți menții silueta, cu condiția să nu adaugi (prea mult) zahăr.
Câte cafele putem să bem într-o zi?
Recomandarea este de a nu depăși 5 cafele pe zi. „Aici ne referim la 5 espresso/zi sau 400 mg de cofeină/zi; în același timp, trebuie să reținem că durata de metabolizare a cofeinei este în medie de 7 ore, deci dacă vrem sa ne culcăm la 22:00, ultima cafea trebuie sa fie băută cel târziu la 15:00“, explică medicul.
Fumătorii trebuie să știe că sunt predispuși la consumul unei cantități mai mari de cafea – în cazul lor, efectul unei cafele durează mai puțin decât în cazul nefumătorilor, așadar pot fi tentați să bea mai multe cafele zilnic.
Cafeaua nu este singura sursă de cofeină din alimentația noastră. Unele ceaiuri, cum este cel negru, ciocolata, anumite analgezice, batoane energizante sau suplimente pentru slăbit pot conține cofeină și astfel este foarte simplu să depășești, fără să știi, doza zilnică permisă de cofeină. În caz de exces, pot să apară simptome precum palpitații, agitație, amețeală, insomnie și nu numai.
Tensiunea și consumul de cafea
Persoanele care suferă de hipertensiune sunt avertizate deseori că ar trebui să elimine licoarea aromată din rutina lor zilnică. „Hipertensivii trebuie să își țină sub control tensiunea și atunci pot bea cafea; dacă tensiunea nu este bine controlată, atunci cafeaua este de evitat. Însă pentru cei hipotensivi cafeaua este chiar recomandată“, spune dr. Mihail Pautov.
Așadar, dacă ai fost diagnosticat cu hipertensiune, nu înseamnă că nu mai ai voie să bei cafea. Urmează tratamentul recomandat de medic, reglează tensiunea și poți bea cafea, cu moderație.
Atunci când îți dorești sau ești nevoit, din cauza unei afecțiuni ori sensibilități, să renunți la cafea, dr. Pautov recomandă să faci acest lucru treptat, diminuând cantitatea pe care o consumi zilnic.
Distribuie acest articol