Micile plăceri, vinovate sau nu?

8 decembrie 2021
Imagine articol CIPRA

Calitatea vieții fiecăruia dintre noi nu ține doar de adoptarea unui stil de viață sănătos, care implică o dietă echilibrată completată de mișcare, ci inclusiv și de interacțiunile sociale pe care le avem. 

Un prânz cu familia sau o seară petrecută alături de prieteni au puterea de a ne ajuta să ne încărcăm bateriile și să ne repoziționăm față de evenimentele și dificultățile de zi cu zi. În multe dintre societățile actuale, însă, consumul de băuturi alcoolice și tutun, probabil cel mai des întâlnite plăceri personale, au un rol important în rutina interacțiunilor sociale pentru o mare parte din populație.

Dat fiind contextul în care au loc, aceste plăceri vinovate pot sări, însă, relativ ușor din zona de consum ocazional și moderat, la un tip de consum abuziv sau dependență. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) are un discurs categoric pe marginea acestui subiect, afirmând că ingerarea oricărei cantități de alcool este asociată cu unele riscuri pentru sănătate pe termen scurt și lung.

Informarea ne menține sănătoși

Înțelegerea profundă a nevoilor sociale complexe ale omului modern a condus la multiple demersuri de informare din partea diverselor autorități medicale naționale, cu privire la efectele negative pentru sănătate pe care atât alcoolul, cât și tutunul le pot avea. Marele avantaj al acestor demersuri este că informația pusă la dispoziția publicului este mult mai bine adaptată la specificul consumului local și la o acceptare a nevoilor existente în societate.
Astfel, autorități medicale naționale au putut, în cazul consumului de alcool, să stabilească praguri de consum corelate cu nivelul riscului asumat. În ceea ce privește consumul de tutun, producătorii sunt cei care s-au concentrat pe reducerea riscurilor, implicându-se într-un demers continuu de cercetare, menit să ofere consumatorilor produse cu un impact redus asupra sănătății.

Linia fină dintre plăcere personală și exces

  • În ceea ce privește alcoolul, autoritățile medicale naționale din diverse state ale lumii au definit o cantitate de alcool considerată moderată pentru care nivelul riscului pentru sănătate este cel mai scăzut, deși caracteristicile individuale ale unei persoane, în special starea de sănătate în care se află, pot crește considerabil acest risc. Astfel, bărbații și femeile nu ar trebui să consume mai mult de 14 unități de alcool pe săptămână, în mod regulat. Dacă în mod normal consumul este de 14 unități pe săptămână, este recomandat ca acestea să fie consumate pe parcursul a cel puțin 3 zile. Iar dacă dorești să reduci cantitatea de alcool pe care o consumi, încearcă să nu consumi deloc alcool câteva zile în fiecare săptămână. 
  • În ceea ce privește tutunul, deși nu pot fi stabilite niveluri de consum care să prezinte un risc mai scăzut pentru sănătatea celor 1.3 miliarde fumători la nivel internațional, efortul de cercetare al producătorilor a condus la apariția unor produse care prezintă riscuri reduse pentru sănătate. Potrivit OMS, țigaretele clasice sunt cele mai consumate produse din tutun din întreaga lume, dar în ultimii ani și-au făcut loc pe piață și alte tipuri de produse, cum sunt țigările electronice cu lichid sau produsele care încălzesc tutun.

Ce spun românii despre plăcerile lor vinovate

Studiul realizat de CIPRA privind Obiceiurile cu risc crescut care au un impact direct asupra calității vieții românilor ne pune la dispoziție o fină analiză a obiceiurilor de consum ale românilor în legătură cu consumul de alcool și tutun.

Obiceiuri de consum legate de tutun

43% dintre români au declarat că obișnuiesc să consume țigări tradiționale, dintre care 31% au menționat că le consumă zilnic, în timp ce 12% consumă săptămânal sau ocazional. 57% nu sunt consumatori de țigări, dintre care 23% au consumat în trecut, iar 34% au declarat că nu au consumat niciodată.

79% dintre fumători au declarat că au auzit de produse care ar putea reduce riscurile asociate fumatului. 15% dintre cei intervievați consideră că produsele care oferă o alternativă la țigările tradiționale, cum sunt produsele care încălzesc tutun, sunt mai puțin nocive pentru sănătate decât țigările obișnuite, iar 3 din 10 consumatori de produse care încălzesc tutun au menționat că au devenit consumatori pentru că pot folosi această variantă în spații închise, la interior.

Obiceiuri de consum legate de alcool

Principalele beneficii ale consumului de alcool percepute de cei intervievați: ajută la relaxare, ajută să savurăm mai bine masa și facilitează socializarea.

1 din 5 respondenți declară că obișnuiesc să consume alcool de câteva ori pe săptămână. Când sunt la o petrecere obișnuiesc să consume, în medie, 3.1 pahare. Iar 13% dintre cei intervievați au declarat că nu obișnuiesc să consume alcool.

Distribuie acest articol