Combinații de alimente neprietenoase cu digestia
Cu toții am avut la un moment dat deranjamente digestive, arsuri stomacale, greață, balonări. Chiar dacă apar frecvent sau rar, aceste simptome ne afectează fără doar și poate starea de bine.
Vestea bună este că, de cele mai multe ori, schimbarea dietei și a stilului de viață pot îmbunătăți funcționarea aparatului digestiv. Multe probleme apar atunci când mâncarea nu este bine digerată, de aceea este important să acordăm importanță acestui aspect pentru a folosi toată energia pe care o aduc alimentele și pentru confort la nivelul tubului digestiv.
Este esențial să mesteci bine mâncarea! Digestia începe nu din stomac, așa cum ai fi tentat să crezi, ci din cavitatea bucală, prin mestecat!
Reflux acid, indigestie, balonare?
Indigestia apare atunci când alimentele se blochează în stomac. Sunt multe cauze pentru această neplăcere, dar una dintre ele poate fi o cantitate prea mare de mâncare, respectiv un stomac prea plin. Stresul emoțional, fumatul în exces și alimentele prea picante sau grase pot genera o criză sau o pot înrăutăți.
Dacă balonările apar în mod constant, ai putea fie să consumi prea multă bere (cereale, zahăr și drojdie), sau mulți carbohidrați și dulciuri, aducând în intestin multe bacterii care fermentează. Balonarea mai poate fi și semnul unei intoleranțe alimentare, de exemplu la lactoză – 65% din populația lumii are o capacitate redusă de a o digera lactoza. Poți depista intoleranța prin teste, fie prin ținerea unui jurnal alimentar, adică prin observație.
Cauze frecvente ale problemelor cu digestia
Dieta bogată în carbohidrați rafinați, grăsimi saturate și aditivii alimentari crește riscul de a dezvolta tulburări digestive. Aditivii alimentari, inclusiv glucoza, sarea și alte substanțe chimice cresc inflamația la nivelul intestinului, iar grăsimile trans, cele care se găsesc în multe alimente procesate, sunt asociate și ele cu un risc crescut de a dezvolta colită, o boală inflamatorie intestinală. Alimentele bogate în zahăr sau îndulcitori artificiali pot provoca la rândul lor probleme digestive.
Încearcă să reduci stresul! El are un impact negativ asupra digestiei și este legat de apariția bolii intestinale inflamatorii, ulcere, constipație și diaree. Să nu te miri dacă în perioadele de stres te strici la burtă! Reducerea stresului poate diminua simptomele digestive.
Combinații care influențează digestia
Oana Pop, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice, ne atrage atenția că este important și cum combinăm alimentele, dar și cum dormim și ce gândim! Totul are impact asupra digestiei noastre. „Dacă nu respectăm combinațiile corecte și facem <mici> greșeli vom constata că nu ne simțim bine și ajungem la meteorism sau balonare, în termeni populari, flatulență sau gaze. Iată câteva obiceiuri care trebuie corectate: – mănânci prea repede, bei sucuri carbogazoase, mănânci mâncare procesată, consumi alimente cu conținut scăzut de calorii, dar bogate în zaharuri, iei cina prea târziu. În același timp, există și combinații nefavorabile de alimente care pot să creeze un disconfort gastric”, spune specialistul.
Top 4 combinații periculoase
4 din 10 respondenți ai studiului CIPRA se declară mai degrabă mulțumiți de calitatea alimentației lor. Totuși, 45% dintre au menționat că au probleme cu digestia, iar 41% dureri de stomac ca o consecință a alimentației nesănătoase.
„Chiar dacă avem impresia că ne alimentăm bine și facem totul corect, se pot strecura și greșeli care ne dau peste cap tot tubul digestiv”, este de părere dr. Oana Pop. Și iată care sunt combinațiile pe care trebuie să le evităm:
1. Mâncarea cu sucurile carbogazoase. În mod normal, când mâncăm, nu consumăm și lichide, iar dacă combinăm mâncarea cu sucurile carbogazoase vom avea parte de o digestie deficitară cu iritarea mucoasei gastrice, ceea ce va crea mai mult acid gastric și balonare.
2. Fructe cu mâncarea. În mod normal, fructele se consumă cu 30 minute înainte de masă și la 2 ore după masă. Dacă le combinăm cu mâncarea, digestia va fi îngreunată, fructele ajung să fermenteze și astfel se va ajunge la probleme digestive.
3. Carne grasă cu cartofi. Este o combinație greu digerabilă, care va duce inevitabil la probleme digestive. Mai degrabă se combină carnea slabă de pasăre cu cartofii natur și cu salate.
4. Fasole cu ciolan. Este o mâncare tradițională cunoscută, care duce la numeroase probleme digestive precum balonare, gaze și disconfort abdominal.
Distribuie acest articol